INTERVIU EXCLUSIV Vlad Moldoveanu: Visul american

După un an şi jumătate la George Mason Patriots, Vlad Moldoveanua simţit nevoia de schimbare şi a ales să meargă în Washington D.C., la American University, pentru a avea mai multe şanse de a juca minute bune în NCAA Basketball. Regulamentul strict al campionatului universitar a făcut ca actualul căpitan al echipei naţionale de seniori să fie nevoit să aştepte un an până când să debuteze pentru echipa de baschet a noii instituţii de învăţământ.

După doar patru minute şi 38 de secunde, a intrat în teren şi primele sale trei aruncări şi-au atins ţinta, două dintre acestea fiind coşuri din spatele semicercului aflat la 6.01 m (asta înseamnă trei puncte în NCAA Basketball). Până la pauză Vlad Moldoveanu şi-a condus echipa în ce priveşte punctele marcate, alături de Nick Hendra, ambii cu 10 puncte, iar American conducea cu 32-24.

Startul reprizei secunde a adus-o pe DePaul mult mai motivată pe teren însă după trei minute Vlad a reintrat şi a jucat fabulos. Moldoveanu a terminat partida cu 26 de puncte, opt recuperări, patru pase decisive şi doar două mingi pierdute şi a fost cel mai bun jucător al meciului. Eagles s-au impus cu 62-57. La “Allstate Arena” au fost prezenţi şi scouteri ai echipelor Chicago Bulls şi Los Angeles Lakers. Impresionant e faptul că înainte de acest joc American avea o singură victorie din nouă dispute, în timp ce DePaul venea după şase succese şi trei înfrângeri. Presa locală a fost uimită de jocul senzaţional făcut de Vlad iar noi am stat de vorbă cu el după meci.

SportM: Vlad, cum este să joci în NCAA Basketball?
Vlad Moldoveanu: Foarte diferit faţă de ceea ce se întâmplă în Europa. E o altă mentalitate aici, antrenorii sunt foarte stricţi. Practic ei sunt cei care anunţă schema, nu conducătorul de joc aşa cum se întâmplă în România spre exemplu.

SM: A fost greu să te acomodezi la noua echipă după transferul de la George Mason Patriots?
VM: Nu, din contră, a fost foarte uşor. Ştiam ce mă aşteaptă. Anul trecut American University a avut o trupă foarte bună şi au plecat şapte “seniors” (n. red. jucători care au terminat colegiul), aşa că greul cade acum pe umerii mei deoarece sunt unul dintre cei mai experimentaţi baschetbalişti ai formaţiei.

SM: Te-a ajutat faptul că ai devenit căpitanul echipei naţionale şi ai evoluat multe minute în tricoul României?
VM: M-a ajutat, pentru că am avut oportunitatea să joc vara, însă la echipa naţională vin de plăcere. Pot spune că am acumulat multă experienţă în acele partide deoarece am evoluat atât extremă înaltă cât şi extremă de forţă.

SM: Ce îţi place cel mai mult în viaţa de baschetbalist în SUA?
VM: Faptul că avem foate multe meciuri în deplasare. Am astfel ocazia să mă destind, să vizitez foarte multe oraşe iar condiţiile sunt foarte bune. Practic… te mai detaşezi puţin de şcoală. American este una dintre cele mai bune universităţi din SUA şi aici nu contează că eşti în echipa de baschet, trebuie să înveţi. Poate la alte instituţii de învăţământ jucătorii iau examenele mai uşor, nu ştiu, însă la noi nu se întâmplă aşa ceva.

SM: Ce le recomanzi tinerilor care se apucă de baschet în România pentru a ajunge la nivel înalt?
VM: Să stea cât mai mult în sală atunci când au ocazia. Ştiu că în România nu prea sunt săli şi nu e ca aici, unde te poţi duce oricând să te antrenezi în plus dacă vrei. Trebuie însă să caute să lucreze extra, să meargă la sala de forţă sau pe stadion pentru pregătire fizică. De asemenea este important să încerci să “furi” cât mai multe de la baschetbaliştii experimentaţi.

SM: Ce le urezi cititorilor noştri?
VM: Sărbători fericite şi un an nou plin de bucurii şi împliniri! Iar voi, cei de la “Sport Magazin” să rămâneţi în continuare aproape de baschet, e un sport superb.

Stiri recente

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, după victoria cu Serbia

Naţionala de handbal feminin a României a învins, la Herning, în grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi...