INTERVIU EXCLUSIV HENRIK LARSSON/ ”Nu-l mai judecati pe Prunea”

„Aţi avut o echipă foarte puternică, dar aţi fost cam ghinionişti pentru că şi noi formam o trupă redutabilă”

„Pentru noi este cea mai mare realizare în istoria modernă, chiar dacă Suedia a jucat o finală de cupă mondială în 1958. Toată lumea vorbeşte despre acea echipă pentru că am avut o vară magică”

SportM: Henrik, în urmă cu 15 ani ai jucat împotriva României la Campionatul Mondial din America. Ce amintiri ai de la acel meci?
Henrik Larsson: Sunt multe lucruri frumoase care mă leagă de acel joc. Noi am început mai bine partida şi am deschis scorul primii. Apoi a venit egalarea voastră, cu puţin timp înainte de final şi am intrat în prelungiri. Kennet a înscris acel gol extrem de important care ne-a trimis la penalty-uri.

SportM: Reuşita lui Kennet Andersson nu l-a făcut pe Florin Prunea tocmai iubit printre români.
Larsson: A fost o fază frumoasă, o centrare perfectă, iar Kennet, care are aproape doi metri şi sare foarte mult, nu cred că i-a lăsat vreo şansă portarului. Aşa că nu-l mai judecaţi pe Prunea. Nu trebuie să uitaţi că în ultimul minut al prelungirilor, Prunea mi-a scos şutul care putea să aducă de atunci victoria noastră.

SportM: Ce ai simţit la penalty-uri, mai ales că al tău putea să decidă câştigătoarea?
Larsson: Am avut ceva emoţii, pentru că am şutat chiar foarte aproape de bară şi mi-a fost frică să nu ratez. Când a intrat mingea în poartă mi-am dat seama că mi-am făcut datoria. Apoi, Tomas Ravelli şi-a făcut foarte bine treaba şi l-a apărat pe al vostru, iar noi am ajuns în semifinale.

SportM: Ce jucător român te-a impresionat în acel meci?
Larsson: Eu atunci evoluam în Olanda şi jucasem de vreo două ori împotriva lui Popescu, deci îl ştiam bine. Era Hagi care nu mai avea nevoie de nici o prezentare, dar şi atacantul blond (n.r. Florin Răducioiu) care ne-a dat ambele goluri. Să nu-l uit pe Dan Petrescu, care evolua în Anglia atunci. Ce mai, aţi avut o echipă foarte puternică, dar aţi fost cam ghinionişti pentru că şi noi formam o trupă redutabilă.

SportM: Jucătorii care au evoluat la World Cup 94 sunt numiţi „Generaţia de Aur” în România. Vouă cum vi s-a spus în Suedia după acel turneu final?
Larsson: Pentru noi este cea mai mare realizare în istoria modernă, chiar dacă Suedia a jucat o finală de cupă mondială în 1958. Toată lumea vorbeşte despre acea echipă pentru că am avut o vară magică. Am scos foarte multă lume în stradă atunci. Cred că a fost cea mai bună generaţie de fotbalişti a Suediei, pentru că toţi jucam la echipe puternice din Europa, iar valorea noastră s-a văzut la acel turneu final.

SportM: Aţi întâlnit Brazilia în semifinale şi aţi pierdut după un gol venit pe final de meci. Se putea mai mult?
Larsson: Nu ştiu. Mereu se întâmplă aşa când o echipă mică întâlneşte cea mai bună formaţie de la un Campionat Mondial sau European. Întotdeauna toate decizile arbitrilor sunt în favoarea celor puternici pentru că nimeni nu cred că dorea să vadă Suedia în finală, în dauna Braziliei.

SportM: Cum a fost finala mică pentru tine, împotriva Bulgariei?
Larsson: A fost primul meu meci titular la Mondiale şi am reuşit să şi marchez. A fost ceva fantastic. Nu o să uit acea zi niciodată, mai ales că am câştigat şi am terminat pe trei.

Redactorul Sport Magazin, Ovidiu Ionescu împreună cu golgheterul suedez, Henrik Larsson (104 meciuri – 37 de goluri pentru echipa naţională)

SportM: Dan Petrescu antrenează acum pe Unirea Urziceni, o formaţie dintr-un orăşel de 15.000 de locuitori. Ai auzit de ea?
Larsson: Sincer, nu-mi spune nimic acest nume. Sper să nu supăr pe nimeni, dar chiar nu am auzit de această echipă.

SportM: Este noua campioană a României.
Larsson: Incredibil. Asta arată încă o dată cât de mult se pricepe Petrescu la fotbal. Nu ştiu ce jucători are la echipă, dar este o realizare incredibilă pentru el să câştige un campionat cu o formaţie dintr-un oraş de numai 15.000 de locuitori.

SportM: Eşti unul dintre marii atacanţi ai ultimelor două decenii, ce părere ai despre transferul lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid?
Larsson: Mă bucur pentru Cristiano, că a reuşit să-şi împlinească visul şi să ajungă la echipa la care a visat încă din copilărie. Dar în perioada asta, când se vorbeşte atât de mult despre această criză economică mondială, mi se pare exagerat să dai atâţia bani pentru un singur om. Sunt atâţia oameni care au nevoie de bani şi ar trebuie să fi m mai responsabili, când cheltuim. Sunt convins că Ronaldo merită această sumă, dar totuşi, parcă aş fi i procedat altfel dacă eram în locul lor.

SportM: Chelsea a oferit 70 de milioane de euro pentru colegul tău de la naţionala Suediei, Zlatan Ibrahimovic. Cum comentezi?
Larsson: Sunt bani foarte mulţi, dar nu ştiu dacă Zlatan va ajunge la Londra. Chelsea nu a reuşit un sezon prea bun şi Abramovic nu prea acceptă jumătăţi de măsură.

SportM: Barcelona a câştigat totul anul acesta, fără asemenea investiţii.
Larsson: Barca e o echipă fantastică şi sunt convins că va domina Europa şi în următorii ani. În acest moment chiar nu văd nici o formaţie care să poată să le pună probleme. Se vor lupta cu Real în Primera Division, iar în Liga Campionilor cu Manchester United, Chelsea, dar nu cred că va reuşi să-i oprească cineva sezonul viitor.

SportM: Ce simţi când intri pe stadion la Helsingborg şi-i vezi pe aproape toţi spectatorii îmbrăcaţi cu tricoul tău?
Larsson: E un sentiment fantastic şi atunci mă bucur că m-am întors acasă, să joc la echipa din oraşul meu natal. Recunosc că sunt şi momente în care îmi pare rău că nu mai evoluez în străinătate, dar fotbalul nu mai înseamnă chiar totul pentru mine, ca să merite orice sacrificiu. E frumos să ies pe gazon şi, chiar dacă nu e stadionul plin tot timpul, mă simt excelent. Când nu voi mai simţi această bucurie, atunci mă voi retrage.

SportM: Ce planuri are Henrik Larsson în acest moment?
Larsson: Chiar nu mi-am făct niciun plan. Mă antrenez şi joc şi voi vedea ce voi face, dacă voi continua să joc sau mă voi retrage la fi nalul acestui sezon, ceea ce este cel mai probabil.

SportM: După ce îţi vei agăţa ghetele în cui ce vei face?
Larsson: Sper să devin antrenor pentru că am atâta experienţă adunată de-a lungul carierei. Am lucrat cu mulţi antrenori mari şi sunt convins că am şi eu multe de oferit acestui sport, care mi-a oferit atâtea satisfacţii.