INTERVIU EXCLUSIV/ Grigoras, cel mai tare de la Iasi

După trei ani în care a transformat-o pe Oţelul Galaţi într-una din echipele redutabile ale campionatului, Petre Grigoraş îşi propune să fie cel mai tare din oraş… la Iaşi. Tehnicianul echipei din Copou a vorbit cu Sport Magazin despre ce îşi propune la Poli, startul dificil de sezon, dar şi despre viaţa sa de familie.

SportM: Plecarea dumneavoastră de la Galaţi a fost unul dintre şocurile verii. Aveaţi nevoie de un nou început?
Petre Grigoraş: Nu ştiu dacă a fost şocul verii. Ceea ce vreau să spun este că aşa a fost să fie.

SportM: Aţi avut rezultate excelente la o echipă mică, cu buget redus. De ce n-aţi făcut pasul în Capitală? Au existat oferte?
Grigoraş: Nu, nu au existat. A fost o ofertă de la o echipă de provincie care acum joacă în cupele europene, dar a fost doar ceva de principiu, nu s-a materializat.

SportM: Ionuţ Popa a rezistat patru ani în Copou. Vă propuneţi să îl întreceţi?
Grigoraş: Nu, nu îmi propun să depăşesc recordurile altora. Am contract doi ani la Iaşi şi ceea ce îmi propun este să realizez mai mult decât am făcut până acum. Nu mă lupt cu cei dinaintea mea, mă lupt doar cu mine însumi!

SportM: Aţi fost atacant, sunteţi adeptul ofensivei. Se pretează Poli Iaşi acestui stil?
Grigoraş: Este nevoită să se adapteze stilului meu. Cu jucătorii pe care îi avem, asta este situaţia. Trebuie să jucăm mai spectaculos. Sunt convins că lucrurile se vor pune la punct în timp.

SportM: Anul trecut au existat probleme cu banii în Copou, nu vă temeţi că se vor repeta?
Grigoraş: Nu mă gândesc, deoarece şi la Galaţi au fost probleme. Dacă nu erau probleme, nu vindeam în fi ecare vară jucători pentru a ne acoperi golurile financiare. Nu suntem singura echipă, şi nici ultima care va avea probleme cu banii. Chiar dacă vor fi întârzieri, nu cred că va fi un capăt de lume. Cu conducerea, primarul, noul investitor, un partener al primarului Nichita, care am înţeles că deţine 42% din acţiuni, sper să nu fi e atât de multe probleme. Cel mai important pentru un antrenor şi jucătorii lui este să se gândească la fotbal, iar treaba conducerii este să îi plătească şi să îi motiveze cât mai bine.

SportM: Puteţi să vă clasaţi chiar mai bine de locul 10?
Grigoraş: Nu ştiu, şi obiectivul acesta este greu de realizat. Campionatul este lung. Important este ca până în iarnă, când va fi o pauză mai lungă, să ne menţinem pe linia de plutire. Atunci vom face unele remedieri, în funcţie de situaţia existentă. Marea majoritatea a fotbaliştilor pe care îi am acum sunt debutanţi în prima divizie. Să vedem cine se impune, cine se menţine. E posibil orice. Eu sper să nu am de operat multe reglaje la iarnă.

SportM: Cine se bate la titlu?
Grigoraş: Eu cred că sunt mai multe echipe care se bat. CFR are un lot foarte valoros, Urziceniul rămâne o nucă tare, Timişoara a făcut investiţii extraordinare, şi Vasluiul trebuie inclus în ecuaţia titlului, deparece a investit enorm şi în plus are omogenitate, şi bineînţeles Steaua şi Dinamo, eternele pretendente. Cine va avea cea mai mare constanţă, va lua titlul. Va fi un campionat tare, cum a fost şi cel precedent, în care Urziceniul a câştigat contrar tuturor aşteptărilor.

SportM: Ştiu că sunteţi fanul Barcelonei. Ce jucător “blaugrana” v-ar plăcea să pregătiţi?
Grigoraş: (râde) E o glumă, nu pot să mă gândesc la aşa ceva. Aş fi tâmpit, să nu dorm noaptea gândindu-mă cum ar fi să-i am pe Ibrahimovici, Messi, sau Xavi.

SportM: Când nu antrenaţi, ce faceţi?
Grigoraş: Am un program lipsit de cine ştie ce alte activităţi. Sunt mai de-al casei.

SportM: Ce ne puteţi spune despre familia dumneavoastră?
Grigoraş: Fiul meu, Alexandru, are 20 de ani, joacă mijlocaş dreapta la Academia “Gheorghe Hagi” şi trece şi anul II la facultate. Fiecare cioară îşi laudă puiul, aşa că şi eu o fac, mă bucură tot ce a realizat. Am mare încredere că va juca la rândul lui în prima divizie. Cât despre mine şi soţia mea, nu apărem în locuri mondene. Maria Simona a fost alături de mine şi la bine şi la greu, e un sprijin extraordinar. A avut unele probleme de sănătate, dar din fericire le-a depăşit. Nu suntem de prea mult timp împreună, doar de vreo 21 de ani. Sper să fie cât mai mulţi cum au fost până acum.

SportM: Unde aţi fost în concediu în acest an?
Grigoraş: Nicăieri! Nu am avut nici o zi liberă, chiar dacă a existat o perioadă de pauză. Nici măcar la pescuit, marea mea pasiune, n-am reuşit să merg o zi. Din motive personale, am decis să rămân în ţară. În perioada asta de vară îmi construiesc o căsuţă şi am sacrifi cat alte distracţii pentru acest proiect. Acum, eu fi ind la Iaşi, iar fi ul meu în cantonament, am lăsat-o pe Simona şefă de şantier.

SportM: La începutul deceniului trecut aţi avut parte de un transfer în Bulgaria. Cum a fost acea experienţă?
Grigoraş: La momentul respectiv a fost foarte bine, ceva nou în cariera mea, pentru că nu jucasem în altă parte. Se plătea şi mult mai bine ca la Farul, dar şi ca fotbal a fost o experienţă deosebită. Am jucat la bulgari doi ani, între 1992 şi 1994. Campionatele noastre erau atunci apropiate din punct de vedere valoric, cu un mic plus pentru România. Dovadă că am avut şase colegi de la Levski Sofi a care au mers la Cupa Mondială din 1994, iar Bulgaria lui Stoicikov a luat bronzul în America.

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...