INTERVIU EXCLUSIV GABI TAMAS/ ”Este o onoare sa fiu capitan la Dinamo”

După un sezon nereuşit la Dinamo, Gabriel Tamaş a fost foarte aproape de o revenire la Auxerre, formaţie de care este legat prin contract încă doi ani. Totuşi, Tamaş s-a hotărât să-şi ia revanşa, în primul rând faţă de el, şi este hotărât să pună umărul pentru a duce Dinamo în Liga Campionilor. Mai mult, fundaşul în vârstă de 25 de ani vrea să redevină jucătorul de bază al echipei naţionale pentru care a bifat până acum 42 de meciuri

SportM: Gabi, ce înseamnă pentru tine să fi căpitanul lui Dinamo?
Gabriel Tamaş: Este o mare onoare să fi căpitan la un club atât de mare. La noi nu a contat însă prea mult cine poartă banderola, la noi a contat colectivul, noi suntem 11 căpitani pe teren.

SportM: Nu este o responsabilitate în plus pentru tine?
Tamaş: Bineînţeles că este şi e normal, pentru că ai 30 de jucători în spate cu care trebuie să te înţelegi şi să-i înţelegi.

SportM: Cum vezi noul sezon după un campionat în care aţi pierdut totul în ultimele trei etape?
Tamaş: Nu ştiu cum va fi. Eu vreau să mă gândesc numai pozitiv pentru că am avut parte de foarte multe lucruri rele anul trecut. Pentru mine, sezonul trecut este un subiect încheiat, am şters totul cu buretele, iar acum începem un alt campionat şi trebuie să fim cât mai optimişti.

SportM: În urmă cu o lună se părea că nu mai rămâi la Dinamo. De ce ai continuat totuşi în Ştefan cel Mare?
Tamaş: Am de luat o revanşă, în primul rând faţă de mine, în al doilea rând faţă de suporteri şi nu în ultimul rând faţă de toţi cei care au crezut în mine. A fost un an negru pentru mine, dar s-a terminat, am lăsat totul în urmă, iar acum contrează doar prezentul şi viitorul.

SportM: L-ai lăsat pe Daniel Niculae singur la Auxerre pentru al doilea an consecutiv, nu-ţi pare rău?
Tamaş: Îmi pare rău pentru el, chiar foarte rău. Ne ataşasem foarte mult unul de altul, e un prieten adevărat. Ştiu că-i este tare greu să fie singur la o echipă din străinătate, dar trebuie să reuşească anul ăsta, să redevină golgheterul din urmă cu două sezoane.

SportM: Chiar spunea că îi este dor de pasele tale lungi.
Tamaş: Să sperăm că ne vom reîntâlni în viitor la o echipă mai puternică de afară şi îi voi oferi pase lungi ca să dea şi mai multe goluri decât a reuşit acum doi ani.

SportM: Se apropie meciul cu Universitatea Craiova, ce va fi sâmbătă în Bănie?
Tamaş: Ştiu bine că este o rivalitate foarte mare, că cei de la Craiova sunt extrem de motivaţi când joacă împotriva lui Dinamo, dar noi avem de luat o revanşă în faţa lor pentru ce s-a întâmplat în primăvară. Trebuie să mergem acolo şi să câştigăm, să le arătăm că a fost doar un meci mai slab de-al nostru în returul campionatului trecut, nu că au fost ei mult mai buni decât noi.

SportM: E greu să începi campionatul pe „Ion Oblemenco” cu 30 de mii de „duşmani” în tribune sau vă doreaţi un adversar mai modest în prima etapă?
Tamaş: E mai bine aşa. Asta este atmosfera adevărată şi în meciurile astea trebuie să arăţi că eşti fotbalist.

SportM: Rezultatele din meciurile de pregătire v-au adus foarte multe critici. Te-au deranjat aceste comentarii?
Tamaş: Nu este nicio problemă pentru noi. Chiar dacă băieţii sunt cam aceiaşi de anul trecut. antrenorul este nou şi au fost nişte meciuri în care au fost testaţi toţi jucătorii. Nu trebuie să facem acum un caz din asta. Noi ne pregătim acum pentru a câştiga toate partidele din campionat, nu meciurile amicale.

SportM: Bonetti a fost şi el criticat. Ce ne poate spune căpitanul lui Dinamo despre noul antrenor?
Tamaş: Mie îmi place foarte mult cum lucrează, cred că este un tehnician foarte bun. În plus, am înţeles că el a fost contestat de oameni de la alte echipe, iar aceştia ar trebui să-şi vadă lungul nasului şi de propriile formaţii.

SportM: Cu cine se va lupta Dinamo pentru supremaţie în sezonul acesta?
Tamaş: Nu vreau să dau nume de echipe. Eu îmi doresc doar ca noi să fim sus în clasament, cel mai sus, nu contează cu ce formaţii ne disputăm supremaţia. Poa să fie şi Urziceni şi Rapid şi Steaua în lupta asta, dar singurul lucru pe care-l vreau este ca toate aceste echipe să fie în spatele nostru.

SportM: Cum comentezi decăderea echipelor din Capitală, a granzilor, în timp ce formaţiile din provincie au pus stăpânire pe locurile fruntaşe?
Tamaş: Este bine pentru fotbalul românesc că nu mai sunt doar două, trei cluburi puternice. Dar eu îmi doresc să fie promovaţi mai mult jucătorii tineri români, să nu mai vină atât de mulţi străini.

SportM: Se apropie şi meciurile din Europa League. Ce şanse are Dinamo să ajungă în grupe?
Tamaş: Avem o singură şansă să intrăm în Europa, sâ câştigăm ambele meciuri. Nici nu vreau să mă gândesc la altceva.

SportM: Ai lipsit de la ultimul meci al echipei naţionale. Când îl vom revedea pe Gabi Tamaş la prima reprezentativă?
Tamaş: Eu sper cât mai curând. Trebuie să demonstrez la echipa de club că merit să fiu convocat. Era normal să nu fiu chemat dacă nu am jucat bine. Dacă voi evolua la adevărata mea valoare voi reveni, dacă nu, trebuie să fiu lăsat acasă pentru că la naţională vin doar cei mai în formă jucători.

Îl aştepta cu braţele deschise

La finalul sezonului trecut în Liga I, Gabi Tamaş părea foarte aproape de o revenire la Auxerre. În acel moment, Daniel Niculae îşi freca mâinile de bucurie şi îl aştepta cu braţele deschise înapoi în Franţa pe prietenul său. „Anul trecut, la ce sezon am avut chiar mi-ar fi prins bine un prieten cum este Gabi lângă mine. Mă bucur mult că revine la echipă şi aştept cu nerăbdare pasele lui lungi, din care am înscris destul de multe goluri în urmă cu doi ani”, spunea Niculae în urmă cu câteva săptămâni. Între timp, Tamaş s-a hotărât să continue la Dinamo, iar Nico a rămas singur la Auxerre, cel puţin încă un an.