INTERVIU EXCLUSIV CRISTIANO BERGODI/ ”Visez sa antrenez Lazio!”

Antrenorul lui Poli Iaşi, Cristiano Bergodi, vorbeşte în exclusivitate pentru Sport Magazin despre marele vis al carierei sale, dar şi despre lupta ieşenilor pentru evitarea retrogradării, respectiv favoritele la titlu în Liga I

SportM: Domnule Bergodi, cum explicaţi eşecul aproape total al italienilor în cupele europene?
Cristiano Bergodi: M-a mirat mult ieşirea echipelor noastre din Europa. Eram convins că Roma putea să treacă de Arsenal, şi de Juve am crezut că o va depăşi pe Chelsea în retur. Dar schimbarea antrenorului la Chelsea a fost un lucru pozitiv, s-a văzut în felul nou în care a jucat echipa, diferit faţă de duelul cu Cluj din grupe, de exemplu, când a prestat un joc mai lent. Asta e, echipele engleze sunt acum mai tari decât cele italiene, iar Inter a avut ghinion să cadă cu Manchester United, care în opinia mea  e cea mai bună echipă din Europa la ora actuală, ea şi cu Barcelona.

SportM: Ce face Udinese cu Werder?
Bergodi: Udinese a avut şi ea o tragere grea, cu Werder Bremen. Udinese este o echipă bună în Italia, dar în campionat în acest sezon n-a dat randament. Oricum, echipa trebuie aplaudată pentru că ţine sus steagul italian, e singura, ultimul mohican cum se spune. Însă nemţii sunt foarte greu de bătut. Au scos-o şi pe Milan, aşa că e clar că Udinese are o misiune dificilă.

SportM: Buffon a declarat că Inter este cvasi-campioană. Sunteţi de acord?
Bergodi: Da. Cred că Inter este echipa anului în Italia, şi că echipa lui Mourinho nu mai poate decât să piardă pe mâna ei campionatul. Doar printr-o minune poate rata scudetto. Juventus, cea mai apropiată urmăritoare şi de fapt singura rămasă în cursă, nu are continuitate. Sunt convins că la ora actuală Inter este cea mai bună echipă a Italiei.

Bergodi a activat la Lazio intre 1989 si 1996, fiind si capitanul “biancoceleştilor”

SportM: Genoa e pe 4, cu 9 etape înainte de final. Rezistă?
Bergodi: Genoa e cea mai mare surpriză în acest an, ei joacă împreună de ceva timp, antrenorul lor de asemenea e foarte bun. Mă refer la Gasperini. În 1987 a fost coleg cu mine la Pescara, când am promovat cu Galeone (n.r. – Giovanni Galeone). E un tehnician foarte bun, iar genovezii joacă de 2-3 ani împreună cam în aceeaşi formulă, cu sistemul 3-4-3. Cred că pot aspira la un loc în Liga Campionilor.

“Puteam antrena în Serie B, dar am respectat Poli”

SportM: Lazio v-a dezamăgit?
Bergodi: Lazio n-a avut continuitate. Mă surprinde că o echipă precum Lazio are o asemenea fluctuaţie, în condiţiile în care Delio Rossi este acolo de patru ani pe bancă. Anul ăsta au avut prea multe fluctuaţii în campionat. Însă încă nu pot spune că este un an ratat, deoarece mai rămâne Cupa. E clar, în campionat nu mai pot emite pretenţii la Cupa UEFA, dar măcar în Cupă pot spăla ruşinea. Însă e greu în retur, un singur gol avantaj când joci returul la Torino nu este niciodată liniştitor. Şi Sampdoria, deşi are un tehnician bun, a jucat foarte inconstant,. Napoli la fel, de aceea au şi schimbat antrenorul, a plecat Reja şi a venit Donadoni.

Cristiano Bergodi este venerat si astazi de tribuna laziala

SportM: Dacă totul decurge bine, veţi “coloniza” câţiva jucători italieni în Copou?
Bergodi: E prea devreme să mă pronunţ dacă voi aduce italieni la Iaşi, eu am contract până în mai, am probleme cu salvarea de la retrogradare. Încă nu ştiu. Am capul numai la salvarea de la retrogradare.

SportM: Ce reacţii au fost în Cizmă vizavi de revenirea dumneavoastră în România?
Bergodi: În Italia s-a scris laudativ despre întoarcerea mea în România, că am făcut lucruri bune. Au fost reacţii fireşti, am antrenat în Serie A de aici, sunt apreciat. Am avut două oferte din Italia când eram în cantonament cu Poli Iaşi, dar din respect pentru Poli, pentru că au fost primii care m-au vrut, am decis să rămân şi să nu dau curs ofertelor de la Modena şi Treviso. Aşa că am rămas aici. Cele două se luptau să scape de retrogradare în Serie B. Dar România e a doua casă pentru mine şi nu ar fi fost corect să o părăsesc. Sper ca lumea să aprecieze ceea ce fac eu aici.

“Meciul cu Farul este ca o finală”

SportM: Dan Petrescu visează să antreneze Chelsea. Dumneavoastră, vă gândiţi la Lazio?
Bergodi: Da, ăsta e marele vis, să antrenez pe Lazio, mai ales că am fost căpitan acolo. Eu vreau să antrenez în primul rând, asta mă face fericit. Fie că o fac în România, fie în Italia, antrenoratul este modul meu de viaţă. Sper să revin la un moment dat în Italia, în fotbalul de acolo. Dacă va fi la Lazio, cu atât mai bine. Dar acum îi sunt dator României şi sper să fie apreciat ceea ce fac, eu cred că am adus un suflu nou, am schimbat ceva prin ceea ce am făcut. Am fost la patru echipe, am avut nişte rezultate. Am deschis nişte drumuri.

SportM: Cum va fi meciul de la Constanţa din această etapă?
Bergodi: Jucăm cu Farul, apoi Clujul, Galaţi, Dinamo, Timişoara, e un balamuc! E greu, dar am foarte mare încredere în băieţi, cum se antrenează, am câştigat cu Craiova, care i-a dat 4 goluri Clujului, am bătut Bistriţa, ceva am făcut, ceva se mişcă. Ne-am apropiat de echipele cu care ne batem. Dar acum începe un campionat scurt de 13 etape. Cu Constanţa e foarte greu, e o finală, suntem împreună acolo, la linie. E un meci foarte important, de 6 puncte, ca şi cel cu Bistriţa.

“Dacă luau mai multe puncte în tur, Vaslui şi Craiova aveau şanse la titlu”

SportM: Steaua pare să fi ieşit din lupta pentru titlu. Pe cine consideraţi favorită la campionat?
Bergodi: Dinamo şi Clujul au cele mai mari şanse la titlu. Poate reveni Clujul, chiar şi Steaua. După încă 3-4 meciuri cred că ne putem face o idee mai clară. Ştiţi cum se spune, la sfârşit se trage linie. Campionatul e lung. Încă are şanse Steaua, cred eu. La Timişoara sunt probleme, a pierdut nişte puncte importante. Dinamo şi Cluj au cele mai valoroase loturi, cele mai bune.

SportM: Ce pot face echipele din provincie?
Bergodi: Vaslui şi Craiova iarăşi sunt nişte echipe în vervă, păcat este că nu au făcut multe puncte în tur, dar sunt formaţii foarte bune, foarte redutabile. Acum se gândeau la titlu, dacă în tur acumulau mai multe puncte! Dar poate la anul. Cluj – Vaslui cred că va fi un meci foarte important. Cine pierde cam iese din calcule, cine bate urcă. 

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...