INTERVIU EXCLUSIV/ Cristiano Bergodi: ”Avem nevoie de un start bun!”

Aflat în faţa debutului oficial pe banca Stelei într-un duel continental, Cristiano Bergodi apreciază că “roş-albaştrii” şi-au regăsit spiritul după anul dezamăgitor trăit, iar o victorie în faţa lui ujpest ar fi premisa ideală pentru un sezon în care Steaua îşi propune câştigarea titlului cu numărul 24. Tehnicianul italian insistă că Steaua poate reveni la vârf doar prin spirit de echipă şi linişte

SportM: Primul dumneavoastră meci european cu Steaua. Aveţi emoţii?
Cristiano Bergodi: Nu am emoţii, dar normal că am o motivaţie specială. Fiecare meci mă motivează, chiar şi un amical. Acum am o ambiţie aparte, sunt motivat să pornim cu dreptul, sper ca Steaua să înceapă cum trebuie. Dacă începem bine, suntem în grafic. Debutul într-un meci ofi cial e foarte important. Sigur, ne trebuie mai mult timp ca să facem o treabă bună. Aceste 15 zile de când suntem împreună sunt puţin. De aceea avem nevoie de un start bun.

SportM: Cum aţi caracteriza adversara Ujpest, după ce aţi studiat-o?
Bergodi: Este o echipă de contraatac, are doi jucători în faţă, le-am zis băieţilor că sunt mobili, tehnici, şi trebuie să avem grijă la contraatacurile lor. I-am văzut cu Maribor şi le-am furnizat câteva informaţii despre adversari. Dar nu prea multe, deoarece jucătorii nu trebuie înnebuniţi cu informaţii despre adversari. Pe noi trebuie să ne preocupe fotbalul nostru, noi trebuie să ne facem jocul. Asta vreau.

SportM: Poate fi tranşată calificarea din primul meci?
Bergodi: Ä‚sta este scenariul ideal, dar nu se ştie, e un meci european şi suntem în perioada de pregătire. Mai sunt multe lucruri de pus la punct, este o perioadă de pregătire fi zică, tehnică şi tactică. În plus, şi eu şi McStay suntem noi, nu e uşor. Sper să facem un meci bun, să marcăm, dar repet, nu va fi uşor.

SportM: Ce jucători ai Stelei v-au impresionat în cantonamentul austriac?
Bergodi: Câteodată poate fi lăudat câte un jucător, dar acum ţin să remarc echipa. Eu pun grupul pe primul plan, doar aşa vom face performanţă în campionat. În Europa este mai greu, dar ne vom lupta în fiecare meci. La Steaua grupul e mai important decât un jucător. Eu sper ca toţi care vor juca să dea ceva pentru echipă.

SportM: La un moment dat, v-aţi putea întâlni şi cu Lazio în Europa League, v-ar tenta acest duel?
Bergodi: Nu mă gândesc la o echipă italiană, acum mă gândesc doar la aceste preliminarii, la “prima volta” (n.r. – prima dată), cum spunem noi. O luăm încet-încet, pentru că acest parcurs este greu.

SportM: Patronul a vorbit de finala Europa League, este un obiectiv realizabil?
Bergodi: Nu mi se pare corect să comentez vorbele preşedintelui în acest moment, după două săptămâni, cu o echipă nouă. Nu mi se pare corect să dau un obiectiv greu de atins. Dar titlul este un obiectiv. Putem să luptăm pentru titlu.

SportM: În curând va începe şi campionatul. Cum anticipaţi că va fi noul sezon?
Bergodi: Va fi un campionat foarte strâns, fi ecare adversară este foarte bună. Ne propunem titlul şi, ca fi ecare obiectiv, va pretinde multe eforturi, multă muncă. Dar eu am mare încredere în băieţi, în calităţile lor. Referitor la primele achiziţii, Grzelak îmi place, e tehnic, Bibişkov este şi el un fotbalist bun. Dacă mai completăm lotul cu câţiva jucători, valoarea lui va creşte, şi ne putem realiza obiectivele. Vreau un dublaj pe posturi, vreau să creez o omogenitate, pentru ca atunci când voi avea suspendări sau accidentări, să nu se cunoască. Acesta este un aspect foarte important.

Atunci când am venit la Steaua, jucătorii erau foarte căzuţi psihic, şi mă bucur că am readus echilibrul şi atmosfera bună în vestiar. Am încredere atât în jucătorii experimentaţi cât şi în cei tineri, vreau să realizez un “mix” din care să benefi cieze echipa. Importanţi sunt şi Petre Marin, şi Bicfalvi, şi Onicaş, ultimul un jucător de perspectivă. Nu mi-e frică să promovez tineri. Ne trebuie şi experienţă şi entuziasm!

Interviul complet în numărul 170 al revistei SportMagazin (14 – 20 iulie 2009)

Acum puteţi găsi revista “SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională.

Stiri recente

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, după victoria cu Serbia

Naţionala de handbal feminin a României a învins, la Herning, în grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi...