Te asteptam si pe retelel sociale

Nationala

INTERVIU EXCLUSIV BOGDAN STELEA/ ”Razvan nu este un antrenor defensiv”

La 41 de ani şi jumătate, Bogdan Stelea îşi va agăţa mănuşile în cui, la sfârşitul acestui sezon şi va deveni „secundul” lui Răzvan Lucescu la echipa naţională. Stelea a jucat de-a lungul carierei 91 de meciuri pentru prima reprezentativă

SportM: Bogdan, ce înseamnă pentru tine numirea în funcţia de antrenor secund al echipei naţionale?
Bogdan Stelea: Ca orice început e un moment în care visezi la multe şi sper să faci lucruri mari. E ceva inedit pentru mine, care mă motivează destul de mult, având în vedere că încep o nouă carieră.

SportM: La naţională îi vei antrena pe Lobonţ şi pe Coman, foştii tăi coechipieri. Va fi ceva special?
Stelea: Amândoi sunt portari foarte buni, doi jucători profesionişti şi sunt sigur că nu vor fi probleme. Mi-au fost rezerve, le-am fost şi eu rezervă, dar nu văd care ar fi probelma. Îi cunosc foarte bine, le ştiu calităţile şi cred că din punctul ăsta de vedere e un avantaj pentru mine.

SportM: Cum vezi acest meci cu Lituania, la debut?
Stelea: E un joc foarte important pentru echipa naţională, începe o nouă etapă pentru prima reprezentativă, şi ca orice meci al echipei naţionale trebuie câştigat. Cu atât mai mult trebuie să câştigăm în momentul de faţă pentru că avem nevoie de puncte.

SportM: Împreună cu Răzvan Lucescu, formezi cea mai tânără echipă de antrenori la naţională din ultimii 20 de ani. E un avantaj sau un dezavantaj acest lucru?
Stelea: Am jucat foarte mult timp la echipa naţională şi nu o să-mi fi e greu să mă adaptez. Ştiu că este cu totul altceva, având în vedere funcţia pe care o ocup acum. Nu suntem numai noi doi, mai sunt şi Ştefan Iovan şi Dan Apolzan. Răzvan a fost investit în această funcţie pentru că are o experienţă şi a demonstrat că are valoare. Noi, în primul rând, încercăm să formăm un colectiv competitiv şi care să fi e foarte echilibrat.

SportM: În ultimii ani, Răzvan a reuşit să-şi apropie foarte mult jucătorii, atât la Rapid, cât şi la Braşov. Crezi că va face acelaşi lucru şi la echipa naţională?
Stelea: Aici o să conteze şi mai mult atmosfera şi ar fi şi mai bine să se repete aceste situaţii, pentru că asta o să fi e baza. Va fi presiune foarte mare în jurul nostru, iar această presiune trebuie redusă destul de mult şi să protejăm cât mai mult jucătorii.

SportM: Ai jucat la câteva turnee fi nale, crezi că mai avem vreo şansă să ajungem la Mondialul din 2010?
Stelea: Noi ne gândim să câştigăm toate meciurile în această campanie de calificare, să obţinem cât mai multe puncte. Acum, toată lumea ştie că această califi care nu mai depinde doar de noi şi stăm la mâna rezultatelor. Trebuie să fim realişti şi ne gândim să creăm o echipă competitivă care să aibă puterea să învingă în fi ecare joc, indiferent de numele adversarului.

SportM: Ultimii selecţioneri ai echipei naţionale sunt foşti jucători ofensivi, iar Răzvan e un fost portar. Va fi ceva schimbat?
Stelea: Rămâne de văzut. E o provocare pentru Răzvan, dar nu trebuie pusă problema aşa. Nu cred că are o relevanţă foarte mare, postul pe care au jucat el şi predecesorii lui. Eu am avut multe discuţii cu Răzvan şi ştiu modul lui de a percepe lucrurile şi pot să vă spun că este departe de el fotbalul defensiv.

SportM: Sfârşitul acestui sezon va însemna şi sfârşitul carierei de fotbalist pentru Bogdan Stelea?
Stelea: Sigur. Dacă voi juca în ultima etapă cu Timişoara va fi ultimul meu meci. Încep o nouă muncă la nivelul primei reprezentative şi nu mai am timp. Nici nu vreau să mă încarc prea mult, pentru că îmi doresc foarte mult să fac lucrurile aşa cum trebuie şi să reuşesc în noua carieră.

Citeste mai multe!