INTERVIU Emerich Ienei: Steaua trebuie sa inceapa tare

Fostul antrenor al Stelei, omul care a adus fotbalului românesc cea mai importantă performanţă din istorie, a analizat pentru SportMagazin powered by kicker întîlnirea dintre Steaua şi FC Sevilla. Emerich Ienei crede că Boştină ar putea fi cheia jocului Stelei, dar şi că Sevilla va acorda la fel de multă importanţă Cupei UEFA ca şi întrecerii interne.

Reporter: Domnule Ienei, ce amintiri vă trezeşte dubla manşă Steaua – FC Sevilla?
Emerich Ienei: Este o chestiune de şansă. Soarta a făcut ca Steaua să întîlnească formaţia pe al cărei teren noi am realizat cea mai importantă performanţă din fotbalul românesc. Sevilla este un oraş predestinat. Am numai amintiri plăcute.

Reporter: Steaua juca în 2005 o dublă manşă cu Valencia, deţinătoarea Cupei UEFA şi a titlului în Spania. Cum comparaţi cele două situaţii?
Ienei: Din punct de vedere al numelui, Valencia era mai importantă la momentul acela, dar ca valoare, erau două echipe destul de apropiate. Desigur, Sevilla este o echipă redutabilă, ca toate echipele spaniole. Cred totuşi că Steaua se poate califica. Meciul nu este jucat dinainte.

Reporter: Cum apreciaţi fluctuaţiile de rezultat ale Sevillei? A jucat 0-0 în etapa a 19-a, după care s-a impus clar cu 4-2 în deplasare şi a urmat un nou 0-0.
Ienei: Indiferent de aceste rezultate controversate, cred că vor sosi foarte motivaţi. Nici un joc nu seamănă cu altul. Am mai văzut că principalul obiectiv este calificarea în sezonul următor al Ligii Campionilor. Nu cred că se pune problema să minimalizeze importanţa unui joc la acest nivel. Sînt convins că vor trata meciul cu cea mai mare seriozitate.

Reporter: Au existat multe dezbateri pe seama tacticii pe care o va folosi domnul Olăroiu. Dumneavoastră ce aţi face în locul lui?
Ienei: Pentru că joacă acasă, Steaua ar trebui să înceapă tare, să creeze presiune asupra adversarului. Dacă înscrie în primele 30 de minute, atunci trebuie să gestioneze puţin situaţia şi să contraatace periculos. Rădoi trebuie să închidă foarte bine culoarele, iar ceilalţi să facă posesie. Steaua are un joc făcut pentru contraatac. îmi place foarte mult de acest francez, Thereau. Se mişcă foarte bine. De asemenea, Vali Badea este un alt jucător rapid şi tehnic.

Reporter: Cum credeţi că va fi suplinită absenţa lui Nicolae Dică?
Ienei: Steaua nu are jucători de genul lui Dică. Nu pot să-mi dau cu părerea despre Croitoru, pentru că l-am văzut doar la naţionala de tineret. Depinde de cum s-a acomodat. Olăroiu trebuie să ţină cont de relaţiile de joc foarte mult. Absenţa lui Dică poate fi suplinită prin introducerea unui jucător de profil asemănător, cum este Boştină, sau prin schimbarea registrului tactic. Cred că Boştină se va descurca foarte bine. El este un fotbalist talentat, care nu a fost susţinut de conducere, dar care poate decide un meci de unul singur.

Continuarea in Kicker SportMagazin de luni, 12 februarie 2007

Stiri recente

Naţionala a ajuns cu trenul la Munchen pentru meciul cu Ucraina de la Euro 2024

Echipa naţională a României a părăsit cantonamentul de la Würzburg, duminică, şi s-a relocat la München pentru confruntarea cu...