INTERVIU/ Daniel Niculae: Promit ca ma voi intoarce candva la Rapid

La 25 de ani, Daniel Niculae traversează cel mai bun moment al carierei sale, fiind în topul golgheterilor din Ligue 1. Cu toate acestea, sezonul nu a început foarte bine pentru fostul “copil teribil” al giuleştiului. După ce anul trecut Niculae a fost cel mai bun marcator al lui Auxerre în Cupa UEFA, dar cu mai puţine reuşite în campionat, antrenorul Jean Fernandez nu l-a băgat în seamă în primele meciuri oficiale. La un moment dat, Nico a jucat pentru scurt timp la echipa a doua şi chiar a fost în România pentru a negocia cu george Copos revenirea sa la Rapid, sub formă de împrumut. Transferul a eşuat însă din cauza finanţatorului rapidist, iar Daniel s-a întors în Franţa. Nu s-a resemnat şi le-a dat peste nas tuturor contestatarilor săi, în frunte cu tehnicianul Fernandez. A intrat pe final de partidă în meciul cu Nice din etapa a opta şi a înscris golul de 2-0 al formaţiei sale. În runda următoare, Nico i-a dat lui Fernandez chiar două palme, reuşind o “dublă” împotriva celor de la Olympique Marseille (scor final 2-0). În etapa a 11-a, au urmat alte două goluri, unul mai spectaculos decît celălalt, ale fostului rapidist, care a încheiat turul cu cinci reuşite. După scurta vacanţă de iarnă petrecută în România, alături de familia sa, Daniel Niculae s-a întors în Franţa cu bateriile încărcate. A punctat o dată în Cupă, o dată în Cupa Ligii şi de cinci ori în primele şase etape al returului, ajungînd la cota zece în Ligue 1. Campionatul se termină abia în luna mai, iar Nico nu şi-a terminat golurile, pentru că începe să aibă Franţa la picioare

SportM: Sezonul acesta s-a întors golgheterul Daniel Niculae, deşi în vară ai fost şi pe la echipa a doua a lui Auxerre. Cum se explică această explozie a ta?
Daniel Niculae: Într-adevăr, trec printr-o perioadă bună, care sper să dureze foarte mult. Să spunem că sezonul trecut a fost unul de acomodare, pentru că eu nu am mai evoluat “afară” decît cu Rapidul în cupele europene.

SportM: Fără golurile tale, echipa era la retrogradare, iar acum se visează deja la Cupa UEFA.
Niculae: Vă spun foarte sincer că nu mi-am propus un număr de goluri, vreau doar să cîştigăm cît mai multe meciuri. La un moment dat, am fost şi în subsolul clasamentului, dar nu am avut niciodată emoţii că am putea retrograda. În ceea ce priveşte calificarea în Cupa UEFA, cred că avem şanse, dar nu ne facem acum iluzii şi planuri. Dacă vom reuşi la final, cu atît mai bine.

SportM: La sfîrşitul lunii august ai fost foarte aproape de o revenire la Rapid. Îţi pare rău sau bine că nu s-a finalizat transferul?
Niculae: Aşa a vrut Dumnezeu. Dar pot spune cu mîna pe inimă că nu ar fi fost un pas înapoi pentru mine, ba din contră. Dar asta este. Nu s-a putut, iar acum îmi merge bine la Auxerre. Oricum, le promit suporterilor giuleşteni, care sînt fantastici şi au rămas în inima mea, că mă voi întoarce cîndva la echipa mea de suflet.

SportM: Ce spui despre acest început slab al Rapidului din 2008?
Niculae: E păcat că au pornit aşa prost şi, mai ales, că au părăsit Cupa României. Sînt convins că-şi vor reveni şi vor termina cel puţin pe locul doi şi vor răzbuna această eliminare din Cupă.

SportM: Ce părere ai însă despre faptul că echipele din provincie au început să domine Liga I?
Niculae: E de bun augur că au apărut formaţii precum CFR Cluj, Unirea Urziceni sau Poli Timişoara în lupta pentru titlu. E bine pentru campionatul nostru, pentru că s-a echilibrat mult competiţia. Din păcate, la nivel de infrastructură stăm încă slab, chiar dacă investiţiile sînt din ce în ce mai mari şi în acest sector. Sper ca în cîţiva ani să avem mai multe stadioane de nivel european, cu care să ne mîndrim şi noi.

SportM: Crezi că această ofensivă a provinciei a venit şi datorită unei decăderi a formaţiilor bucureştene?
Niculae: Nu cred că putem vorbi despre o decădere. Echipele considerate mici pînă acum doi-trei ani au început să pună probleme, iar acest lucru se întîmplă şi în campionatul francez, unde Lyon nu mai domină cum o făcea în urmă cu cîteva sezoane.

SportM: În meciul Rapid – Unirea Urziceni, din Cupa României, fosta ta echipă a jucat fără căpitan în ultimele 25 de minute, pentru că mai mulţi jucători au refuzat banderola. Cum comentezi acest gest?
Niculae: Din cîte ştiu eu, la Rapid sînt mai mulţi căpitani, iar ordinea este bine stabilită, Maftei, Pancu, Coman, Grigore şi Perjă. Primii doi au ieşit de pe teren, dar în acel moment rezultatul era unul nefavorabil şi nu cred că mai stătea cuiva capul la banderolă.

           

Continuarea in numarul 100
(4 – 10 martie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Comentatorul sportiv Octavian Vintilă a murit la 86 de ani

Comentatorul sportiv de la Radio România Actualităţi, Octavian Vintilă a murit, vineri, la vârsta de 86 de ani. El...