Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

INTERVIU/ Chirila face face-lifting pentru ”Batrana Doamna”

Ionuţ Chirilă a produs surpriza finalului de campionat: a acceptat să preia UTA, o echipă matematic retrogradată, pe care vrea să o repună pe picioare, şi la anul să o aducă din nou în prima ligă. Precaut cu declaraţiile, dar părînd proprietarul unui plan eficace, în care cifrele au un rol extrem de important, Chirilă trece la treabă îndîrjit şi decis să nu scape din mînă şansa oferită

SportM: Cum ai ajuns la UTA?
Ionuţ Chirilă: M-a sunat preşedintele Bara şi am acceptat, dorind să fac o treabă bună. Nu sînt un antrenor intrat în circuitul Ligii I, dintr-o serie de motive pe care nu aş vrea insist, dar cred că pot să obţin performanţe. Am acceptat să vin cu trei etape înainte de final pentru că programul pune echipa în faţa a trei adversare puternice, care oferă imaginea reală a echipei în acest moment. Pot să văd potenţialul clubului şi să ştiu exact ceea ce am la dispoziţie.

SportM: Pentru cîţi ani eşti la UTA?
Chirilă: Am semnat pentru doi ani şi jumătate şi sper să termin acest contract la termen.

SportM: Care sînt proiectele tale?
Chirilă: În primul rînd, important este să fac o echipă puternică. Un alt obiectiv este să aduc la echipă jucători tineri, care să aducă profit clubului. Vîrsta optimă pentru un jucător care vrea să plece la un club din străinătate este de 24 de ani, iar noi nu prea avem fotbalişti tineri. Orice club este bussines şi nimeni nu se implică în fotbal dacă nu are garanţia că banii se întorc. Pot să spun cu certitudine că la UTA nu se vor mai arunca şase milioane de euro pe fereastră şi nimeni să nu îşi asume vreo responsabilitate.

SportM: Mai concret?
Chirilă: Antrenorul este responsabil de succesul transferurilor. Eu trebuie să aduc un jucător de 20.000 de euro, să îi cresc valoarea pînă la 200.000 de euro, după care să îi dau drumul la alt club. Din banii luaţi aduc alţi patru, din care unul să poată fi vîndut pe două milioane. Dacă din cinci jucători aduşi de un antrenor patru sînt buni, atunci înseamnă că acel om e performant.

SportM: De ce nu antrenezi constant în Liga I?
Chirilă: Eu nu mă autopropun, aşa cum fac mulţi alţii. În plus, eu nu accept să mi se dicteze echipa în birou sau să fiu sunat pe bancă în timpul meciului pentru a mi se spune ce schimbări să fac.

SportM: Cum ai găsit clubul?
Chirilă: Nu pot să comentez. Nu e în firea mea să critic munca altora, dar pot să spun că o s-o iau de la zero. E prematur să fac o evaluare, pentru că am condus doar cîteva antrenamente. După două-trei săptămîni ştiu mai multe, eu nu sînt un chibiţ care să dea verdicte după un meci, aşa cum din păcate fac mulţi. Vreau să parcurgem toţi paşii fireşti, pentru că eu cred că acest club nu era pregătit pentru promovare.

SportM: Vei aduce mulţi jucători tineri?
Chirilă: Acesta este stilul meu şi aşa voi face mereu. Mi-aduc aminte că pe vremea în care Mircea Lucescu era antrenor la Rapid l-a luat pe Mărgăritescu la echipa mare înaintea unui meci cu Steaua de la echipa a doua, pe care o pregăteam eu, chiar în dimineaţa jocului. L-a pus chiar şi în echipă, lucru care a uimit multă lume. Eu am creat jucători de peste 20 de milioane de euro şi vreau să fac acelaşi lucru şi la UTA.

SportM: Vorbeşti des cu Mircea Lucescu?
Chirilă: Da, discutăm frecvent. Poate că într-o zi un jucător de la UTA va ajunge la Şahtior sau la altă echipă pe care o va antrena Lucescu.

SportM: Ai văzut centrul de copii şi juniori?
Chirilă: Încă nu, dar foarte curînd am să ocup şi de acest aspect. Vreau să promovăm jucători tineri din zonă.

SportM: Ce secunzi aduci?
Chirilă: Merg cu cei care erau aici. Eu nu am venit să dau afară oameni, evaluez situaţia şi în funcţie de ceea ce văd voi lua deciziile.

SportM: Ai garanţia că Bara va rămîne la echipă? El a părut decis în mai multe rînduri să plece.
Chirilă: Nu pot să comentez pe marginea acestui subiect. Mi s-a promis sprijin, am încredere că îl voi primi şi e posibil ca în curînd domnului Bara să i se alăture şi alţi oameni puternici.

Citeste mai multe!