Interviu/ Andrei Cristea: “Abia astept meciul cu Steaua”

0
102

După o experienţă nefastă la Timişoara, Andrei Cristea a reînceput să sclipească la Poli Iaşi. El este încîntat că meciul Poli – Steaua are loc la exact trei ani de la “momentul Valencia” şi îşi propune o aniversare cu gol!

SportM: Andrei, felicitări pentru cascada de goluri din perioada de pregătire. Cum se explică?
Cristea: Nu pot da o explicaţie anume, însă important este că mi‑am dorit să vin undeva unde să am ocazia să joc. Am vorbit încă de la începutul turului cu domnul Iancu, i-am spus că nu îmi permit să stau, deşi mă aflam în atenţia antrenorului. La acel moment, dumnealui n-a fost de acord cu ceea ce îi ceream, însă am reluat discuţia la mijlocul turului şi pînă la urmă a acceptat. Repet, simţeam cu disperare nevoia să joc, şi aceasta era singura soluţie.

SportM: Te simţi renăscut?
Cristea: O schimbare e întotdeauna benefică, zic eu. Pentru mine, esenţial este că la Iaşi am primit ce nu am primit la Timişoara: încredere. Tocmai de aceea nu vreau să îi dezamăgesc pe oamenii care şi-au investit încrederea în mine. Vreau să le răspund în acelaşi fel, cu devotament. Acest împrumut mi-a redat speranţa.

SportM: Cum ai caracteriza perioada anterioară? De ce crezi că ţi-a lipsit şansa la Poli Timişoara?
Cristea: Cert e că acolo, după o serie de partide, am jucat tot mai puţin sau deloc. Puteam foarte bine să stau să încălzesc banca şi acum la Poli, dar nu am vrut să păcălesc fotbalul, să iau bani fără să fac mai nimic pentru ei. Pentru un fotbalist, să joace e vital. Dacă nu joacă, e un nimeni.

SportM: Vei avea parte de un debut special la Poli, contra Stelei. Ce sentimente te încearcă înaintea acestui meci?
Cristea: E evident un meci special, nu doar pentru că am jucat la Steaua, ci şi pentru că vorbim de o dispută cu cel mai mare club din România. Nu joci cu Steaua în fiecare zi, vorba aia! Duelul cu “roşÃ¢â‚¬â€˜albaştrii” e un moment de referinţă pentru oricine. Abia aştept!

SportM: Visezi chiar la un gol în plasa lui Zapata?
Cristea: Normal, cred că mi-l doresc mai mult ca oricine! Dar asta pentru mine, nu ca să mă răzbun pe cineva! Pînă la urmă, fie că dau eu gol, fie că nu, important e ca Poli să scoată un rezultat favorabil cu Steaua. Atît!

SportM: Te motivează suplimentar sau sînt o greutate aşteptările mari în ceea ce te priveşte?
Cristea: Aceste aşteptări nu sînt nicidecum o greutate, ci o motivaţie şi mai mare. Mi-am dorit enorm să vin la Iaşi, unde ştiam că voi primi o şansă, am dat şase goluri, deşi doar în amicale, şi vreau să confirm şi în meciurile oficiale, să o ajut pe Poli să îşi atingă obiectivul.

SportM: Ai cunoscut ambele feţe ale vieţii de fotbalist, şi succesul fulminant, şi o perioadă mai slabă. Te-a ajutat experienţa asta?
Cristea: E o întrebare foarte bună. Am avut multe de învăţat, cred că cea mai importantă lecţie a fost că în fotbal nu e bine să îţi faci “prieteni”, e bine să depinzi doar de tine, să fii independent. În fotbal, pînă la urmă, e ca în viaţă. Cînd îţi merge bine, sînt toţi cu tine, cînd  eşti jos, te trezeşti singur!

SportM: Ai mai vorbit cu Gigi Becali în ultima vreme?
Cristea: Nu, şi să ştii că nici în perioada cînd eram la Steaua nu vorbeam prea mult. Presa tot scria că sînt copilul lui de suflet, dar, privind înapoi, toate discuţiile acelea despre mine n-au fost bune. Pentru mine n-a contat mult acel tam-tam, că aş valora nu ştiu cîte milioane de dolari, dar probabil că, la un anumit nivel, nu mi-a prins bine.

SportM: Cum te-a adoptat trupa de la Poli? Ai reîntîlnit foşti coechipieri?
Cristea: Din primul minut m-am simţit ca acasă, cu Radu Ciobanu am jucat şi la Bacău, cu portarul Marc mă ştiu, la fel şi cu Naidin, fostul meu coechipier de la Poli. Toţi sînt băieţi de treabă şi ţin să le mulţumesc pentru cum m-au primit. Acum, să ne ajutăm unii pe alţii şi să ieşim din impas!

SportM: Viaţa la Iaşi?
Cristea: E linişte, e bine, îmi prieşte. Doar sînt acasă, în Moldova, nu?

SportM: E la fel de amuzant Ionuţ Popa cu voi cum e cu presa?
Cristea: Da, chiar pot spune că are un simţ al umorului foarte dezvoltat! Sper să îi dăm motive de relaxare şi prin evoluţiile noastre. Asta e important, să ne îndepărtăm de zona retrogradării, cît mai repede, să scăpăm de emoţii. Totul depinde de noi.

SportM: Faci fotbal, dar te-ai ţinut şi de facultate. De ce?
Cristea: Ştii şi tu cum e, viaţa de fotbalist e scurtă, şi e recomandabil să fii polivalent, să cunoşti cît mai multe. Nu se ştie ce vei face peste ani. Trebuie să fii cît mai pregătit.

SportM: Ce reprezintă pentru tine golurile marcate acum trei ani, cu Valencia?
Cristea: Acele reuşite înseamnă enorm pentru mine, sînt indiscutabil cea mai frumoasă amintire a carierei mele de pînă acum. Dacă stau să mă gîndesc bine, le-am marcat pe 24 februarie, iar meciul Poli Iaşi – Steaua se joacă tot pe 24! E o aniversare specială, nu-i aşa? Să fie cu noroc şi să cîştigăm!

           

Continuarea in numarul 98
(19 – 25 februarie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here