INTERVIU ALIN STOICA/ ”Brasovul poate prinde cupele europene”

0
92

Aflat la al doilea come-back în campionatul intern, fostul star de pe “Constant Vanden Stock”, Alin Stoica, speră că va renaşte din propria cenuşă sub bagheta lui Răzvan Lucescu la FC Braşov. “Micul Prinţ” îşi extrage optimismul din modelul celui cu care a fost asemănat, Gheorghe Hagi, care a cunoscut cea mai bună perioadă a carierei după 30 de ani

SportM: Alin, ce te-a făcut să vii la FC Braşov?
Alin Stoica: Argumentul hotărâtor a fost discuţia pe care am avut-o cu Răzvan, pentru că era importantă şi părerea antrenorului. Am avut o perioadă puţin mai grea şi e important ca eu şi antrenorul să ne înţelegem.

SportM: Faţă de acum 10 ani, să spunem, când plecai la Anderlecht, se simte o diferenţă în Liga I?
Stoica: Da, am urmărit în permanenţă evoluţiile de aici. E greu să fac o comparaţie, însă e un nivel destul de bun, dovadă cele două echipe calificate în Liga Campionilor şi reprezentantele din Cupa UEFA, deşi rezultatele n-au fost dintre cele sperate de noi. Fotbalul românesc e în creştere şi părerea mea că în acest moment nivelul din România e mai ridicat decât cel din Belgia.

SportM: În Occident e linişte, la noi sunt multe lucruri care eclipsează fotbalul. Eşti pregătit să le faci faţă?
Stoica: Dacă le bagi în seamă, normal că e greu să le faci faţă. Dacă nu te interesează, e un lucru bun pentru tine. Aşa e cel mai indicat. Acum trebuie să luăm în seamă tot ce scrie presa, tot ce vorbeşte unul sau altul? În România toţi vor să fie antrenori, doctori, să conducă, să aibe toate meseriile. Cred că fotbalul românesc are nevoie de linişte pentru performanţă.

SportM: În afară de Răzvan, de Stelea, Cătălin Munteanu, mai ştii pe cineva din echipă?
Stoica: Într-adevăr, cu Stelică am mai jucat la juniori, apoi sunt jucători precum Măldărăşanu, Buga pe care îi ştiam bineînţeles. Ar mai fi Surdu, plus băieţi pe care i-am văzut la televizor. Pot spune că m-am integrat bine, băieţii sunt extraordinari. Asta e foarte important pentru echipă, ca vestiarul să fie unit, să existe o coeziune, şi eu cred că acest lucru se întâmplă la FC Braşov.

“Naşul” lui Casillas

SportM: Dacă ne uităm pe CV-ul tău, din 2005 se rupe ceva. Ce s-a petrecut atunci?
Stoica: Aşa a vrut viaţa să se întâmple, aşa a vrut Dumnezeu. Nu e bine să ne întoarcem în trecut, sau să găsesc acum vinovaţi. Merg înainte şi am speranţe pentru viitor.

SportM: Au fost totuşi şi momente bune, de care îţi aduci aminte cu plăcere?
Stoica: Normal, de exemplu pot zice că golul dat lui Casillas pe “Bernabeu” este una dintre cele mai dragi amintiri. Sunt multe altele, şi titlurile câştigate, şi trofeele individuale. Din păcate sunt istorie. Acum trebuie să mă reinventez.

SportM: Cele mai frumoase clipe le-ai petrecut la Anderlecht. Te mai leagă ceva de trupa din Bruxelles?
Stoica: În echipa de azi nu prea mai joacă cei cu care am fost coleg, au cam plecat. A fost întradevăr o generaţie foarte talentată. Jucam alături de Radzinski, Koller, Zetterberg, am lucrat cu Scifo. Performanţele pe care le-a realizat Anderlecht atunci vorbesc de la sine despre valoarea acelei generaţii. Împreună am luat titluri şi am participat an de an în Champions League.

SportM: Ţi-e dor de Liga Campionilor?
Stoica: Normal, e competiţia cu cele mai valoroase echipe din Europa. Dar în viaţă nu se ştie niciodată. Hagi după 30 de ani a avut cea mai bună perioadă a carierei, deci orice e posibil.

SportM: Loţi Boloni atacă titlul în Belgia cu Standard, crezi că i-l poate sufla lui Anderlecht?
Stoica: Să vedem, fostul meu club are un avans şi recent a arătat o formă excelentă. Dar nimic nu este jucat. Este clar că Anderlecht se bate cu Standard la campionat în acest an.

SportM: În Liga I echilibrul este mare. Poate Braşovul să spere la o calificare în Europa League?
Stoica: Da, returul e lung şi trebuie să abordăm optimişti această misiune. Braşovul a dovedit că poate ajunge acolo unde şi-a propus.

Nu e interesat de bani

SportM: “Stegarii” au fost traşi în jos, în tur, de problemele ofensive, dar acum vii tu cu fantezia…
Stoica: Fotbalul e un sport colectiv, dar bineînţeles că fiecare jucător are calităţile lui şi obligaţia lui este să le pună în beneficiul echipei. Eu voi încerca să ajut echipa pentru că repet, fotbalul este un joc colectiv. Se pierde împreună şi se câştigă împreună.

Continuarea numai in numarul 151 al revistei SportMagazin (3 – 9 martie 2009) 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here