Interviu/ „A fost un stadion frumos si solid”

Au trecut 10 săptămîni de la startul demolării celei mai mari arene sportive din ţară. Astăzi, pe locul fostului stadion „Naţional” găsim munţi de noroaie şi bălţi mlăştinoase, cărămizi şi copaci retezaţi, excavatoare şi buldozere, muncitori ocupaţi şi bătrîni nostalgici. La doi paşi de şantier, într-o clădire, inginerul-şef al Complexului Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, Nicolae Stere, vorbeşte despre ceea ce se întîmplă cu arena care i-a fost 28 de ani „colegă de birou”

SportM: Domnule inginer-şef, stadionul e amintire. Totul e o ruină, arată deprimant. Pînă cînd vom mai vedea asemenea imagini?
Nicolae Stere: Lucrările de demolare sînt în plină desfăşurare, dar va mai dura pînă aria va fi complet curăţată şi se va putea demara noua construcţie. Este un volum imens de pămînt ce trebuie excavat, sînt prefabricatele din beton, sovietice, rezistente, mai sînt copaci, apoi stîlpii de nocturnă…

SportM: Stîlpii vor fi demontaţi?
Stere: Probabil vor fi dinamitaţi. Este o procedură folosită mai mult în ziua de azi. E complicat cu demontarea, poate fi şi periculos. Aşa, se dinamitează, iar după ce vor fi culcaţi la pămînt, demontarea lor va fi mult mai simplă.

SportM: Iar destinaţia lor… fier vechi?
Stere: Cam aşa ceva. Şi nu numai stîlpii de la nocturnă.

SportM: Ce s-ar mai putea recicla?
Stere: Scaunele, anumite materiale… Cu gazonul nu ştiu ce vor face.

SportM: Se spunea că va fi păstrat, pentru că este de bună calitate, după instalaţiile recent montate sub el. Apoi, s-a auzit că-l ia Dinamo…
Stere: Eu am stat de vorbă cu cei de la Max Bögl, unul dintre constructori. Le-am sugerat că ar putea să scoată şi gazonul, pentru că ar avea acces mai uşor în interior cu utilajele pentru construcţie. Dacă iarba ar rămîne, întreaga instalaţie ar trebui protejată, şi asta le-ar îngreuna treaba. Iar la vreo 200 de milioane de euro cît va costa, probabil, totul, milionul investit în lucrările pentru gazon nu mai înseamnă, practic, nimic.

SportM: Mult noroi, mult moloz, utilaje… Afectează toate astea activitatea curentă a Complexului „Lia Manoliu”?
Stere: Deocamdată, nu. Sau nu în măsura în care asta să constituie o problemă. Accesul este un pic îngreunat, dar e bine acum. Însă, cînd vor începe construcţia noului stadion… atunci o să fi e mai greu. Cu transportul: am sugerat să se asfalteze strada din spatele Casei Fotbalului, să se poată circula în condiţii bune pe acolo, fi indcă alte căi de acces vor fi închise. Vor monta aici poligoane de preturnare a betonului, vor fi create spaţii pentru elementele de preasamblare, vor fi puse la punct alte reţele de utilităţi… E o lucrare vastă. Sper ca oamenii să înţeleagă ce se întîmplă acolo, pentru că despre construcţia vechiului stadion s-au scris şi nişte prostii…

SportM: Să ne lămurim! La ce vă referiţi?
Stere: Domnule, este incredibil! Eram în decembrie în SUA, unde am vizitat şi cîteva stadioane, cînd nişte români de acolo îmi spun că tribunele stadionului „23 August” au fost construite fără fundaţie şi că puneau în pericol viaţa spectatorilor! Nu mi-a venit să cred că aud tocmai în America asemenea lucruri, că un ziar din ţară scrie asemenea prostii! Auzi: nu era voie să se spele tribunele cu furtunul, pentru că apa se infi ltra şi putea dărîma tribunele! Păi, hai să gîndim logic: cîtă apă se putea infi ltra la un spălat cu furtunul? Cantitatea de la hidrant era neglijabilă în comparaţie cu ploile, unele abundente, şi cu ninsorile care au căzut atîţia zeci de ani pe acest stadion!

SportM: Dar fundaţie nu a existat…
Stere: E adevărat că tribunele au fost ridicate pe pămînt şi că amplasarea de acest gen poate fi riscantă, din cauza degradării, dar pentru asta se execută permanent lucrări de întreţinere. Aşa se construia atunci, era sistemul antic: direct pe deal. Stadionul putea rezista mii de ani… exagerez aici, dar ca să se înţeleagă că şi construcţiile antice, care există şi astăzi, erau ridicate direct pe deal. Şi să vă mai spun ceva: dacă se întîmpla ceva, era în joc prestigiul lagărului socialist! Credeţi că-şi permiteau sovieticii să rişte? A fost o construcţie solidă!

SportM: O regretaţi?
Stere: Regrete există la mine în familie, pentru că am rude care au dat la lopată cînd s-a construit. Dar să nu se înţeleagă greşit: nu sînt un nostalgic al construcţiilor sau al vremurilor sovietice! Eu spun doar că a fost un stadion frumos. Ca şi Teatrul de Vară de aici, din complex. De fapt, doar materialele, prefabricatele erau de provenienţă sovietică. Arhitectura este însă greco-romană! Sovieticii veneau cu tehnologia şi cu dorinţa de grandoare. Pe asta din urmă o au şi americanii. Şi apropo de americani: să ştiţi că am văzut şi la ei multă rugină: la poduri impresionante, la metrou, la parapeţii de la autostrăzi… I-am întrebat de ce nu le vopsesc, şi au zis că ei nu le mai vopsesc, nu le mai întreţin, ci le schimbă cu totul la un moment dat.

SportM: Revenind la Complexul „Lia Manoliu”: în ce stadiu se afl ă proiectul noului stadion de atletism?
Stere: Nu ştiu dacă se va mai construi aşa ceva. Eu am mai spus-o: era mai potrivit tot un stadion multifuncţional, pe care se puteau organiza şi mari competiţii de atletism. Aşa, pe ăsta mare, în afară de fotbal nu se mai poate juca decît rugby. Iar asta pentru că regulamentul celor de la rugby permite aşa ceva, fi indcă ei au nevoie, în mod normal, de un teren mai mare decît al celor de la fotbal. Şi apropo: s-a tot spus că va fi stadionul echipei naţionale. Greşit: va fi un STADION NAŢIONAL!

           

Continuarea in numarul 95
(29 ianuarie – 4 februarie 2008)
Sport Magazin