Fotbalul și demența

(de Romeo Chiriac)

Un studiu în care au fost analizate date medicale de la 7.676 de bărbaţi care au jucat fotbal la nivel profesionist în Scoţia între 1900 şi 1976 a scos la iveală din nou date îngrijorătoare legate de riscul de deces în urma unei boli neurodegenerative în comparaţie cu restul populaţiei pe care îl prezintă foștii fotbaliști.

Astfel, foştii practicanți ai sportului rege prezintă un risc de aproximativ trei ori şi jumătate mai mare de deces în urma unei boli neurodegenerative în comparaţie cu restul populaţiei, informează Press Association.

Informaţiile obţinute despre foștii fotbaliști au fost comparate cu cele luate de la peste 23.000 de persoane care nu au jucat fotbal la nivel profesionist. Studiul a fost condus de specialistul în neuropatologie dr. Willie Stewart, de la Glasgow University.

Riscul a variat de la o creştere de cinci ori în cazul Alzheimer, la o creştere de aproximativ patru ori în cazul bolii de neuron motor şi de două ori pentru boala Parkinson la foşti fotbalişti profesionişti în comparaţie cu populaţia obișnuită.

Deşi fotbaliştii prezentau un risc mai mare de deces din cauza bolii neurodegenerative, erau mai puţin susceptibili să moară în urma altor afecţiuni comune, cum ar fi bolile de inimă şi unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar.

Studiul, care a fost condus de specialistul în neuropatologie dr. Willie Stewart, de la Glasgow University, intitulat ”Influenţa fotbalului asupra sănătăţii pe parcursul vieţii şi riscului de demenţă” (Football’s influence on lifelong health and dementia risk), a constatat că numărul deceselor în cazul foştilor fotbalişti era mai mic decât cel estimat până la vârsta de 70 de ani şi mai mare după această vârstă.

”Un aspect important al acestei lucrări a fost capacitatea de a analiza o serie de date privind sănătatea foştilor fotbalişti profesionişti. Acest lucru ne permite să avem o imagine mai completă despre sănătatea acestei populaţii. Datele noastre arată că în timp ce foştii fotbalişti au prezentat rate mai mari de demenţă, au avut rate mai mici de deces din cauza altor afecţiuni importante. Ca atare, în timp ce trebuie depuse toate eforturile pentru a identifica factorii care contribuie la creşterea riscului de boală neurodegenerativă pentru a permite reducerea acestui risc, există totodată beneficii potenţiale mai extinse pentru sănătate ale fotbalului care trebuie luate în considerare”, a declarat doctorul Stewart.

Din studiu nu reiese clar care sunt cauzele exacte ale ratelor crescute privind riscul de demenţă.

Medical and Football Advisory Group a solicitat măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea gestionării accidentelor în zona capului la fotbaliști.

 

Stiri recente

Cum s-au pregătit arbitrii din Superligă pentru reluarea campionatului

Pentru a doua parte a sezonului de Superligă, care se reia vineri cu meciurile din etapa cu numărul 22,...