Impresarul Marinescu

A părăsit fotbalul românesc de aproape nouă ani. A fost unul dintre fotbaliştii cu o ascensiune aproape incredibilă, într-un timp record. Mulţi probabil l-au uitat. Zilele trecute a revenit în ţară, nu pentru a-şi căuta vreun angajament, ci pentru a le găsi altora de muncă. Lucian Marinescu a fost una dintre cele mai bune afaceri ale patronului George Copos, care l-a adus la Rapid pe o brumă de bani şi l-a vîndut, peste numai un an, cu 1,2 milioane de dolari! Deşi are doar 35 de ani, Lucian a decis să renunţe la fotbal vara trecută. S-a stabilit definitiv în Spania, la Salamanca, acolo unde a plecat în 1998, iar acum are propria afacere, un cabinet de consultanţă sportivă.

De la Reşiţa la naţională

Deşi este născut în Bucureşti, Lucian Marinescu se consideră bănăţean. Reşiţa, echipa de unde a plecat şi Cristian Chivu, i-a deschis drumul spre fotbalul mare. După patru sezoane în Divizia B la CSM, Rapidul a pus mîna pe el. Un fotbalist disciplinat, cu o capacitate de efort extraordinară şi, cel mai important, foarte cuminte. în plus, putea fi o afacere profitabilă. Luat pe bani puţini, Marinescu a fost vîndul la Salamanca, după un sezon extraordinar: 33 de meciuri, 13 goluri. Anghel Iordănescu nu a avut nevoie decît de cîteva meciuri pentru a-şi da seama că Marinescu poate fi o soluţie chiar şi pentru echipa naţională. Tata Puiu s-a grăbit să-l cheme sub tricolor pentru un meci cu Spania, pe 11 noiembrie, primul amical după calificarea la mondialul francez. Participarea la turneul final a fost un cadou pe care orice fotbalist îl visează. Marinescu a evoluat în toate cele patru partide jucate de România în Hexagon, cu Columbia, Anglia, Tunisia şi Croaţia. Partida împotriva Croaţiei a fost ultima pentru Lucian Marinescu la naţională. A fost uitat imediat după divorţul de Divizia A.

„Fotbalul portughez este peste cel din România”

Reporter: Lucian, ce faci în România?
Lucian Marinescu: Mi-am început meseria de consultant sportiv şi am fost solicitat pentru discuţii pe marginea unor transferuri.

Reporter: Nu te-ai lăsat prea devreme de fotbal?
Marinescu: Am considerat că e mai bine aşa. După episodul Akratitos, am decis să mă retrag. Am auzit că, din cauza problemelor financiare, Akratitos a fost retrogradată în liga a IV-a.

Reporter:
Ce faci acum?
Marinescu: M-am stabilit în Spania, la Salamanca, împreună cu familia. Acolo mi-am deschis un cabinet de consultanţă sportivă, nu înainte de a primi licenţa de agent de jucători din partea federaţiei spaniole de fotbal.

Reporter:
Deci te poţi ocupa inclusiv de transferurile de jucători.
Marinescu: Da. Dar mai am multe, foarte multe de învăţat. Nu este o meserie uşoară. Ai o responsabilitate imensă. Ceea ce mă bucură este faptul că am rămas în fotbal.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007

Stiri recente

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice

Emma Răducanu a refuzat wild cardul pentru Jocurile Olimpice şi nu va reprezenta Marea Britanie la Paris 2024.Oficialii echipei...