Il Fenomeno

în 13 ani de activitate, Ronaldo a scris istorie şi a trecut pe la cele mai mari echipe din lume, Barcelona, Inter Milano, Real Madrid, iar acum va evolua la AC Milan

La 30 de ani, Ronaldo este cel mai bun marcator în activitate şi omul care a jucat la Barcelona şi Real Madrid în Spania, Inter şi Milan în Italia. Problema lui Ronaldo nu este strict legată de echipele pentru care a evoluat sau de suporterii care l-au lăsat baltă la un moment dat. Din prea multă dragoste pentru Fenomen, aceştia au ajuns să-l urască. Nu este uşor pentru nici un fotbalist să treacă de la Barca la Real sau de la Inter la Milan. Tot la fel de greu este pentru un catalan să-şi vadă idolul înscriind împotriva formaţiei de suflet sau pentru un interist să-şi vadă jucătorul preferat îmbrăcînd tricoul rosso-nero al rivalilor de moarte. Sînt un profesionist şi fotbalul este meseria mea. Am trăit bine la Barcelona, Madrid şi Milano. Vine o vreme în viaţă cînd trebuie să faci schimbări’’, a declarat Ronie în 2002 cînd părăsea pe Inter pentru capitala Spaniei. Ajuns în al patrulea deceniu de viaţă, Luis Ronaldo Nazario da Lima a cîştigat două campionate mondiale, a mai jucat o finală şi a fost actorul principal al naţionalei cariocas la trei turnee finale (1998, 2002, 2006).

Cel mai bun, degeaba

în 1994, pe cînd avea doar 17 ani, Ronaldo era selecţionat în Selecao. Nu a jucat niciun minut, în ciuda insistenţelor mamei sale, care îl suna în disperare pe Carlos Alberto Parreira, cu rugămintea să-l bage pe fiul său cîteva minute pe final de meci. Nu a fost să fie, pentru că Romario şi Bebeto formau cel mai bun cuplu de atac din lume la ora aceea. Frustrarea resimţită a fost însă de ajuns pentru ca Ronie să facă furori la PSV Eindhoven în următoarele două sezoane. Pînă în 1996, Ronaldo marcase 55 de goluri în 56 de partide. Următorul tren s-a numit Barcelona, unde Il Fenomeno a cîştigat Cupa Cupelor, dar nu reuşit să obţină titlul în Spania. “Nu contează că ai cel mai bun jucător din lume (Ronaldo), dacă nu ai echipă”, spunea Fabio Capello, antrenorul campioanei Real Madrid în acel sezon.

Continuare in Sport Magazin powered by kicker, numarul 51

Stiri recente

Stéphanie Frappart va arbitra finala Cupei Greciei

Stéphanie Frappart va arbitra finala Cupei Greciei, dintre Panathinaikos şi Aris FC, care va avea loc în data de...