Ierni vişinii

„Iarna dinspre ’47 a fost foarte grea. Va mai aduce ţi aminte? Iarna care a urmat secetei. CFR-ul meu a dus-o ca vai de capul lui. Baie ţii, aproape to ţi, locuiau într-o casa de pe Ana Ipatescu, cam pe unde începe strada Lemnea. Pâna la urmă, în toiul iernii, proprietarul casei ne-a dat în judecata ş i ne-a îngramadit la etaj. Am stat câte şapte ş i opt într-o cameră. Ş i lemne nu prea aveam. Era atât de frig în camere, încât unii se înveleu cu salteaua, dormind direct pe plasa de fier. Ş i totu şi, cu echipa asta necajită aveam să venim pe locul 2 în campionat, înaintea Carmenului. De ce? Poate pentru că niciodată ceferiş tii mei n-au fost mai legaţ i ca atunci. Aş a e de când lumea: te leagă mai bine frigul ş i foamea, decât caloriferul ş i omleta cu ş unca. În iarna aceea am mâncat tocană de prune şase zile din şapte.

Într-o vineri seară Cibi Baci a luat trenul spre Petroş ani, a ajuns dimineaţ a, a stat acolo o ora şi s-a întors cu trenul de zi, pe la 8 seara, cu 20 de kile de cartofi ş i cu doua kile de carne, de la socri. În seara aceea de sâmbata, batrânul a pus la bataie toţ i cartofii şi toata carnea, pentru ca marea echipă a CFR-ului să se sature în vederea jocului de duminică”

Ioan Chirilă – „Glasul roţilor de tren“

Poate că incursiunea în timp a fost cam lungă. Însă, evident, păstrând proporţiile, Rapidul din 2009 spre 2010 seamănă teribil cu CFR-ul din acea iarnă cumplită a anului 1946. Şi Rapidul de acum joacă fără bani şi, totuşi, se bate la titlu. Şi jucătorii Rapidului modern se văd daţi afară din case.

În fine, şi la Rapidul lui George Copos, antrenorul a trebuit să se descurce de nişte carne şi de ceva cartofi pentru ca jucătorii să mai poată zâmbi. Probabil că, peste nişte alţi ani, se va găsi un condei, chiar dacă nu ca cel al marelui nea Vanea, care să scrie cu nostalgie vişinie despre Rapidul din iarna lui 2009.

„Aşa a fost să fie la noi, rapidiştii, să ne descurcăm mai mult în sărăcie. Cu bani puţini, băieţii aceştia au realizat nişte lucruri extraordinare în turul campionatului. La rândul meu am făcut şi eu ce am putut pentru a le aminti că ne aflăm totuşi în perioada sărbătorilor”, spune noul Cibi Braun al Rapidului contemporan, antrenorul Nae Manea.

Vezi şi: Distracţie cu buzunarele pline în Liga a II-a