HOCHEI: NHL/ Pittsburg Penguins – Campioni pentru eternitate

În 2008 Detroit Red Wings câştiga pentru a patra oară în 11 ani Cupa Stanley şi încheia în lacrimi visele puştilor din Pittsburg chiar la Mellon Arena din Pennsylvania. 373 de zile mai târziu “aripile roşii” n-au putut decât să privească marşul “pinguinilor” chiar la Joe Louis Arena în faţa propriilor suporteri. 

Pittsburg  Penguins s-a impus cu 2 la 1 într-un meci şapte care a spart audienţele peste ocean. Rivalitatea dintre Detroit şi Pittsburg a atins cote alarmante, finala NHL reeditându-şi pentru prima oară ultimul act după sezoanele din 1983 şi 1984. Pittsburg a devenit astfel doar a treia echipă din istorie, după Detroit Red Wings în 1950 şi Montreal Canadiens în 1971, care întoarce finala NHL de la scorul de 2 la 3. Puţini mai credeau că “pinguinii” lui Dan Bylsma mai pot întoarce rezultatul după ce au fost spulberaţi în meciul 5 cu un şocant 5 la 0. Puştii Malkin şi Crosby în loc să deseneze bijuterii pe gheaţa din Joe Louis Arena, au ales să fie dominaţi de nervi şi de frustrări. Apoi timp de 72 de ore Penguins au auzit doar că au pierdut pentru al doilea an la rând finala NHL. Insă “Pinguinii” au tăcut şi au răspuns pe gheaţă. Tyler Kennedy şi goalkeeper-ul Marc Andre Fleury aveau să închidă gura tuturor purtându-şi echipa către o victorie la Mellon Arena şi o nouă excursie în Detroit pentru capitolul final al anului 2009. La 24 de ani, Fleury a fost din nou un zid greu de penetrat de către “greii” lui Detroit. Henrik Zetterberg, Pavel Datsyuk, Dan Cleary, Marian Hossa şi Johan Franzen au eşuat pe rând în faţa portarului draftat în 2003 de pe poziţia întâi. Maxime Talbot a fost eroul lui Pittsburgh, reuşind două goluri în repriza a doua a meciului şi îngheţând sufletele celor 20066 de spectatori din “Mottor City”.
 
“Castigăm împreună acest meci şi rămânem în eternitate”, au fost cuvintele lui Mike Babcock înaintea acestei partide. Detroit însă a pierdut şi Pittsburgh obţine primul trofeu după 1992, atunci când Mario Lemieux şi Yaromir Yagr încântau America.
 
FINALA NHL 2009
DETROIT RED WINGS 3-4 PITTSBURG PENGUINS

30 MAI: DETROIT RED WINGS 3-1 PITTSBURGH PENGUINS
31 MAI : DETROIT RED WINGS 3-1 PITTSBURGH PENGUINS
2 IUNIE: PITTSBURG PENGUINS 4-2 DETROIT RED WINGS
4 IUNIE: PITTSBURG PENGUINS 4-2 DETROIT RED WINGS
6 IUNIE: DETROIT RED WINGS 5-0 PITTSBURG PENGUINS
9 IUNIE: PITTSBURG PENGUINS 2-1 DETROIT RED WINGS
12 IUNIE: DETROIT RED WINGS 1-2 PITTSBURG PENGUINS

MVP-ul finalei

“Conn Smythe Trophy”, trofeul pentru cel mai bun jucător al finalei i-a revenit în 2009 rusului de 22 ani Evgeny Malkin. Cu 36 de puncte adunate în playoff, Malkin a reuşit cea mai bună performanţă după cea din 1993 când Wayne Gretzky strângea 40 de puncte. Jucătorul lui Pittsburg este de asemenea principalul candidat la premiul de “Cel Mai Bun Jucător al Anului”, în NHL. Cu 113 puncte în sezonul regulat, rusul porneşte cu prima şansa în faţa “ţarului” Ovechkin de la Washington Capitals şi a învinsului său din finală, Pavel Datsyuk. În 2008 “Conn Smythe Trophy” a fost câştigat de Henrik Zetterberg de la Detroit Red Wings, care ajungea la 11 titluri în istorie.

Cel mai mare învins

În 2008 cel mai bun jucător în playoff pentru Pittsburgh Penguins a fost Marian Hossa. Slovacul de 30 de ani a strâns 26 de puncte în drumul către finala NHL, pierdută de “pinguini” în 6 meciuri. La 2 la 3 la general şi 2 la 3 în meciul 6, cu doar câteva secunde înainte de final, Hossa a ratat şansa de a duce meciul în prelungiri şi de a schimba implicit cursul istoriei. Slovacul a avut ghinion şi Pittsburgh s-a
recunoscut învinsă în faţa propriilor suporteri. Liber de contract, Hossa a primit o ofertă de 49 de milioane de dolari de la clubul din Pennsylvania, pentru a rămâne la Pittsburgh. A declinat însă oferta, afirmând că vrea să joace la echipa care îi acordă cele mai mari şanse de a cuceri trofeul. Detroit i-a oferit 7,5 milioane de dolari pentru un singur sezon şi Hossa n-a ezitat, deşi Edmonton Oilers plusase până 9 la milioane pe an, timp de 7 sezoane. Ca un adevărat mercenar, Hossa a trecut la treabă şi în sezonul regulat a fost cel mai bun marcator al echipei contabilizând 40 de goluri la care s-au adăugat şi 31 de pase decisive. În playoff slovacul a fost o umbră a jucătorului care conducea Pittsburg către finala NHL în 2008. După un început puternic Hossa s-a stins şi a terminat playoff-ul cu 15 puncte, doar 3 venind în finală. Fără îndoială la finalul meciului şapte slovacul a devenit cel mai mare învins din istoria finalelor NHL. Mulţi jucători au pierdut două finale consecutive, dar să joci la echipele care ajung doi la rând în ultimul act şi să fii de fiecare dată de partea învinşilor e o adevărată tragedie. Hossa a riscat şi a plătit preţul. Acum slovacul este din nou liber de contract. Întrebarea este: va reveni din nou la Pittsburg? Fără îndoială că şi dacă şi-ar dori, nu va fi niciodată acceptat înapoi. Până va câştiga primul trofeu va rămâne un învins, cel mai mare al finalelor NHL.

Salvatorul Bylsma

În 2003 Anaheim pierdea finala NHL în şapte meciuri, cu Mike Babcock antrenor. Babcock era la primul sezon ca tehnician în NHL şi după încă unul petrecut la echipa din California a trecut în tabăra lui Detroit. La Red Wings Babcock a reuşit 4 sezoane consecutive cu cel puţin 50 de victorii. Un singur alt antrenor a mai desenat aceleaşi performanţe în istoria ligii profesioniste. Titlul din 2008 a fost meritat şi a reprezentat finalul unui drum lung.

În 2009 Pittsburgh a câştigat Cupa Stanley în şapte meciuri cu Dan Bylsma antrenor. Bylsma a fost la primul sezon ca principal în NHL şi a reuşit o performanţă teribilă, la doar 36 de ani. Angajat la jumătatea sezonului, când “pinguinii” erau în prăpastie, pe locul 10 în conferinţa de est, Bylsma a fost sursa de energie şi de inspiraţie care a schimbat faţa şi moralul echipei. Acesta a pus cap la cap toate piesele şi a oferit din nou încredere puştilor Crosby şi Malkin. În primele 25 de meciuri, Bylsma a strâns 40 de puncte, cele mai multe reuşite vreodată de un antrenor la debutul său în carieră.

Meciul şapte, din Detroit, i-a adus antrenorului debutant şi titlul şi un loc în istorie.
Unde se intersectează drumul celor doi tehnicieni ai ultimului act din 2009? Ei bine, în 2003 Bylsma era jucător la Anaheim şi pierdea finala NHL alături de antrenorul debutant, Mike Babcock. “Ucenicul care nu-şi depăşeşte maestrul e mediocru”, spunea cândva cineva mai inteligent ca noi. Bylsma n-a depăşit încă performanţele lui Babcock dar cu siguranţă este pe drumul cel bun.

Ucigaşul din deplasare

După un sezon mediocru în meciurile din deplasare, Pittsburg Penguins a fost un ucigaş cu sânge rece în post-sezonul NHL în meciurile jucate departe de Mellon Arena. În fiecare rundă din acest playoff, “pinguinii” şi-au muşcat decisiv adversarul, în deplasare.

RUNDA ÎNTÂI – MECIUL 6 
 
PHILADELPHIA FLYERS – PITTSBURG PENGUINS 3-5

Crosby şi compania au venit în meciul 6, din Wachovia Center conducând seria cu Philadelphia cu 3 la 2. Flyers au explodat, au condus cu 3 la 0 în repriza secundă şi se părea că seria se va întoarce din nou în Pittsburg pentru meciul şapte. “Maşinăria” de goluri a “pinguinilor” s-a pornit însă la momentul potrivit şi a reuşit una dintre cele mai spectaculoase reveniri ale playoff-ului din 2009. Crosby a punctat de două ori, Fedotenko o dată, Malkin a desenat două pase decisive şi “pinguinii” s-au impus cu 5 la 3 şi au trimis “la pescuit” Philadelphia Flyers
 
SEMIFINALE CONFERINŢEI DE EST – MECIUL 7

WASHINGTON CAPITALS – PITTSBURG PENGUINS 2-6
 
Cel mai aşteptat duel al playoff-ul din 2009: Crosby versus Ovechkin a fost unul de neuitat. Ambii au marcat în prima partidă. Ambii au reuşit un “hattrick” în meciul doi şi spectacolul a continuat înainte şi înapoi, în cea mai spectaculoasă serie din acest an. “Syd the Kid şi “Ţarul” Ovechkin a reprezentat duelul de Hollywood propus de liga americană, pentru 2009. “Blockbuster-ul” verii n-a dezmagit şi povestea a fost ambalată frumos de presa de peste ocean. Puştiul Crosby a fost proiectat ca omul inteligent care şi-a terminat studiile, care se exprimă elevat şi care reprezintă fineţea jocului de hochei. De partea cealalata, Alexandr Ovechkin ne-a fost înfăţişat ca omul simplu din popor, rusul scos de pe ogor şi care reprezintă bestia, forţa brută. La final protejatul ligii americane de hochei a avut câştig de cauză. Crosby a punctat de două ori în meciul şapte, Ovechkin doar o dată dar “Syd the Kid” a primit şi ajutorul colegilor Gonchar, Malkin şi Fedotenko. Pittsburg s-a impus cu 6 la 2 în meciul şapte şi a mai făcut un pas spre finala NHL.
 
FINALA CONFERINŢEI DE EST – MECIUL 4

CAROLINA HURRICANES – PITTSBURG PENGUINS 1-4
 
Cele mai în formă echipe ale finalului de sezon s-au “ciocnit” în finala conferinţei de est. Din păcate “uraganele” au venit stoarse în bătălia cu Pittsburg Penguins, după două serii de şapte meciuri în primele două faze ale competiţiei. După ce i-au trimis acasă pe “diavolii” din New Jersey şi pe Boston Bruins, în meciul şapte, Hurricanes au oferit o replică mult prea “palidă” “pinguinilor”. 4 la 1 s-a terminat meciul patru şi Pittsburg a pătruns după doar patru partide în a doua finală consecutivă.
 
FINALA NHL – MECIUL ŞAPTE
 
DETROIT RED WINGS – PITTSBURG PENGUINS 1-2
 
După un an Pittsburg s-a răzbunat şi a încheiat dominaţia celei mai puternice echipe din NHL. Formaţia cu 13 europeni, Detroit Red Wings, s-a înclinat cu 1-2 în jocul decisiv de la Joe Louis Arena, după ce pierduse un singur joc acasă pe toată durata playoff-ului. Maxime Talbot a reuşit două goluri iar Marc Andre Fleury a închis poarta. Pittsburg s-a impus cu 2 la 1 şi a cucerit după 17 ani finala NHL.

Stiri recente

Campioana mondială Franța, prima echipă calificată în optimile CM Qatar. După 2-1 cu Danemarca

Franţea, deţinătoarea trofeului, este prima formaţie calificată în optimile CM din Qatar, după ce a învins Danemarca, scorul 2-1,...