GHEATA DE AUR/ Cristiano RONALDO, Luca TONI sau Fernando TORRES?

Într-un an în care va conta mai mult efi cacitatea la nivel de echipă naţională pe parcursul Campionatului European, golgheterii de top ai Europei luptă totuşi şi pentru a prelua „Gheata de Aur” de la Francesco Totti

„Gheata de Aur” este un trofeu înfiinţat în 1968 şi acordat, la fi nalul ediţiilor de campionat jucate în Europa în sistem toamnă-primăvară, celui mai prolifi c marcator. Printre fotbalişti celebri, precum Eusebio şi Gerd Műller, care au intrat de două ori în posesia trofeului s-au strecurat şi atacanţi din campionatele estice, mai slab cotate, cum ar fi ligile din Bulgaria, Cipru sau România. În ediţia 1976-1977, Dudu Georgescu a înscris 47 de goluri pentru Dinamo, iar ceva mai tîrziu lucrurile au început să „miroasă” prin estul Europei, unde mentalitatea şi comunismul trucau competiţiile şi, implicit, golgheterii. Spre fi nalul anilor 90, pe fondul dominării fotbalului românesc de către Steaua, Dinamo se consola cu „Gheata de Aur”, prin Rodion Cămătaru şi apoi prin Dorin Mateuţ. Europa era însă la curent cu scorurile din România, gen 4-4 ca la teatru, dar cu trei-patru goluri marcate de cine trebuia. De exemplu, rapidiştii inventaseră sloganul „Haide, Cami, peste noi/Să ne dai şi golul doi”, ironie la adresa efi cacităţii parţial trucate a lui Cămătaru din 1987. Astfel, la doi ani după „performanţa” lui Mateuţ din 1989, s-a sistat acordarea trofeului. Din 1991 pînă în 1996, „Gheata de Aur”, implicit „surorile” mai mici, „Gheata de Argint” şi „Gheata de Bronz”, nu au mai existat. Varianta modernă La fi nalul ediţiei 1996-1997, „Gheata de Aur” a reapărut, însă într-un sistem modifi cat. Încercîndu-se respectarea valorilor adevărate, s-a hotărît ca numărul de goluri să fi e înmulţit cu diferiţi coefi – cienţi, în funcţie de puterea campionatului. În primele cinci din Europa, Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Spania, coefi cientul este doi, în cele medii, gen Olanda, Portugalia, Scoţia (şi altele), numărul de goluri se înmulţeşte cu 1,5, iar în celelalte (inclusiv România) – cu 1. Trofeul mai este deţinut, pentru cîteva săptămîni, de italianul Francesco Totti. Jucînd la AS Roma, deci în Serie A, a reuşit să acumuleze, în ediţia 2006-2007, 52 de puncte, prin cele 26 de goluri marcate. Datorită noului sistem cu coefi cienţi, el ar fi putut devansa, de exemplu, chiar un golgheter care ar fi înscris de 34 de ori în Olanda sau unul cu 50 de goluri în Liga I a noastră! Totuşi, nici Totti nu a cucerit „Gheata de Aur” în mod total meritat, unele dintre ultimele sale goluri reuşite la fi nalul campionatului fi ind „oferite” de adversari. Ceea ce arată că acest trofeu este acum doar mai aproape de adevăr şi nu obţinut în totalitate pe căi „curate”.

CRISTIANO RONALDO

Portughezul atît de lăudat al lui Manchester United pare a fi de neoprit. El are prima şansă la cucerirea trofeului, contabilizînd deja peste 30 de goluri marcate. Momentul în care a punctat pentru a 33-a oară în actuala ediţie de Premier League a coincis cu depăşirea recordului deţinut de George Best din 1968. În funcţie şi de prestaţia sa la Euro 2008, Cristiano Ronaldo poate cîştiga anul acesta şi „Balonul de Aur”. Atacantul lansat în fotbalul mare de Laszlo Boloni se remarcă prin viteză, tehnică excelentă în regim de viteză, capacitate de efort, şut şi imaginaţie. Nu excelează la jocul de cap, însă nici nu are nevoie…

LUCA TONI

Italianul este singurul golgheter care, teoretic, poate cuceri anul acesta pentru a doua oară „Gheata de Aur”. Prima dată a obţinut-o în 2006, cînd juca la Fiorentina; acum marchează gol după gol la Bayern Műnchen, deci tot într-un campionat de coefi cient maxim. Luna trecută, a reuşit cîte o „dublă” în patru partide consecutive! Toni este un atacant înalt, puternic, de careu, cu un bun joc de cap şi cu un simţ al golului foarte dezvoltat. Din cauza staturii masive, stă mai slab la capitolele dribling şi explozie. S-a adaptat excelent şi extrem de repede în fotbalul german, avînd însă la Bayern coechipieri mult mai valoroşi decît avusese la Fiorentina. Campionatul şi Cupa Germaniei cucerite de bavarezi plus traseul din Cupa UEFA i se datorează lui Toni într-o măsură considerabilă.

FERNANDO TORRES

Spaniolul ajuns în vara trecută la FC Liverpool a depăşit cota 20 la capitolul goluri marcate în Premier League. Ca şi alţi compatrioţi ai săi, Torres a demonstrat că merită încrederea celui care l-a dus printre „cormorani”, antrenorul Rafael Benitez. La 13 aprilie, a înscris al 30-lea său gol în acest sezon în toate competiţiile şi a devenit primul jucător din istoria lui FC Liverpool care a punctat în şapte partide consecutive, disputate acasă, pe „Anfi eld Road”, în Premier League. Ibericul se simte bine în Anglia, unde-şi etalează tehnica, viteza şi forţa.

KLAAS-JAN HUNTELAAR

Atacantul olandez uimea la SC Heerenveen, prin media sa de goluri, situată în jurul cifrei 1. Sosit la Ajax Amsterdam, internaţionalul a confi rmat, demonstrînd şi acum aceeaşi efi cacitate. A reuşit să-şi cîştige repede un loc într-o echipă naţională în care concurenţa la capitolul ofensiv este „nebună”, cu nume ca Van Nistelrooij, Makaay, Kuyt, Vennegoor of Hesselink, Babel, Van Persie, Robben sau Koevermans. Viteză, dribling, forţă, şut bun, spirit de luptător – acestea sînt caracteristicile lui Huntelaar, care, deşi a marcat cît Cristiano Ronaldo, joacă într-un campionat cu un coefi cient de doar 1,5.

LUIS FABIANO

FC Sevilla nu este o echipă cu mari ambiţii anul acesta în Primera Division. Nu mai e nici trupa căreia Cupa UEFA să i se mai aşeze la picioare. Însă Luis Fabiano a făcut tot ce a depins de el, adică a marcat peste 20 de goluri, mai multe decît au reuşit nume „grele” ale campionatului, ca Raul, Etoo, Ronaldinho, Henry sau chiar coechipierul său, Kanoute. Dacă antrenorul Manuel Jimenez nu l-ar fi ţinut destul de mult pe banca de rezerve, probabil că Luis Fabiano ar fi avut şanse mai mari de a cuceri „Gheata de Aur”. Este internaţional brazilian, deci calităţile sale sînt inutil de comentat.

MARCO BORRIELLO

Este surpriza campionatului italian, un adevărat „intrus” în topul golgheterilor europeni. Trezeguet, Mutu, Ibrahimovici, Totti, Del Piero, Philippo Inzaghi şi ceilalţi s-au trezit depăşiţi de un jucător al unei noupromovate, Genoa. E adevărat că aproximativ un sfert dintre goluri au fost marcate din penalty, dar asta este mai puţin important. Are 25 de ani, 1,85 m înălţime şi în luna februarie a îmbrăcat pentru prima oară tricoul echipei naţionale a Italiei. Candidatul-surpriză al „Ghetei de Aur” poate deveni o surpriză şi la Euro 2008. 

KARIM BENZEMA

La numai 20 de ani, este campion en-titre al Franţei, se pregăteşte să-şi prelungească titlul cel puţin un an şi să meargă cu selecţionata „cocoşului galic” la Campionatul European. Toate acestea pentru că marchează deseori pentru Olympique Lyon. E înalt, are viteză bună, tehnică foarte bună, intuiţie, simţ al porţii. O certitudine deja la 20 de ani, poate deveni unul dintre cei mai buni atacanţi din lume. Şi un candidat pe termen lung la „Gheata de Aur”.

EMMANUEL ADEBAYOR

Pe lîngă Manchester United şi FC Liverpool, Arsenal are şi ea un reprezentant în topul golgheterilor din Premier League. Togolezul Adebayor a devenit unul dintre „stîlpii de rezistenţă” ai „tunarilor”. La o înălţime de peste 1,90, Adebayor demonstrează o viteză şi o tehnică în regim de viteză demne de un atacant rasat. Lunea trecută, a reuşit o „triplă” pe terenul lui Derby County. Din păcate pentru Arsenal, golurile sale nu au fost destule nici în Liga Campionilor, nici în Premier League.

DAVID TREZEGUET

„Strămoşul” lui Benzema. Un fotbalist tehnic, cu viteză, cu joc de cap şi cu simţ al porţii. Încă luptă pentru titlul de golgheter în Serie A, un campionat unde este foarte greu pentru un atacant să se menţină mulţi ani în topul marcatorilor. După o ediţie petrecută în Serie B, Juventus îşi pune marile speranţe tot în atacantul francez. Trezeguet e cel mai vîrstnic jucător (30 de ani) dintre cei nouă oameni analizaţi aici, care au avut sau mai au şanse la cîştigarea „Ghetei de Aur” 2008.