Germania ne-a aratat limitele

Şirul de 14 meciuri fără înfrîngere ale naţionalei României cu Victor Piţurcă la timonă a fost întrerupt săptămîna trecută la Koln de către prima reprezentativă a Germaniei, în amicalul pe care tricolorii l-au pierdut cu 1-3 în faţa nemţilor. Fiind un meci de pregătire, această înfrîngere nu este o tragedie, dar arată, în perspective partidei cu Olanda, din preliminariile Campionatului European, că jocul României nu are consistenţă pe durata a 90 de minute. Aşa cum spunea şi selecţionerul, poate e mai bine că acest eşec a venit într-o partidă amicală, pentru a se vedea ce este de corectat pentru meciul cu batavii din octombrie. Îngrijorează însă starea de sănătate a lui Cristi Chivu, care s-a accidentat la umăr după doar 20 de minute de joc

Aşa cum s-a întîmplat de multe ori în fotbalul românesc, după o serie de meciuri bune, care a culminat cu victoria de la Minsk împotriva Belarusului, a urmat o înfrîngere care să ne arate că nu sîntem regii Europei. Într-adevăr, echipa noastră naţională a demonstrate pînă acum că a ajuns la maturitatea de a nu se împiedica de echipe de mîna a doua, ba chiar de a se bate de la egal la egal cu un adversar redutabil, dar în scădere de formă, ca Olanda. Prima repriză de la Köln, exceptînd ultimele cinci minute, a arătat o formaţie a României care poate aşeza jocul în stil de mare echipă. Important este că tricolorii pot deschide repede scorul, chiar şi contra unei trupe solide ca Germania. Mai mult, în ciuda abandonului prematur al lui Chivu, care în postura de mijlocaş defenisv avusese o evoluţie foarte bună, tot ai noştri au făcut legea printr-un joc inventiv şi deschis, iar Marica a avut o şansă enormă de a majora scorul. Dar cum se întîmplă de multe ori în astfel de cazuri, în loc să fie 2-0, s-a făcut 1-1, după erori în lanţ ale lui Raţ (cu o evoluţie modestă), Codrea şi Petre Marin. Nu greşim dacă spunem că, dacă România ar juca mereu ca în primele 40 de minute de la Köln, puţine echipe i-ar sta în faţă. Din păcate, pentru a fi o echipă mare e nevoie ca schimbările să aducă ceva în plus, nu în minus. Antrenorul german Joachim Low a făcut patru schimbări, unul dintre cei introduşI pe teren în partea a doua, Odonkor, reuşind să înscrie la o greşeală a lui Coman. Piţurcă a efectuat şase schimbări, dintre care una forţată de accidentarea lui Chivu, însă cele cinci modifcări din repriza secundă au creat confuzie în formaţia noastră, care a cedat. DeşI aclamat de public la intrarea pe teren ca fost echipier al lui FC Köln, Dorinel Munteanu a jucat slab, comiţînd erori copilăreşti, inclusiv la golul doi, împreună cu Goian, greu de imaginat la un mijlocaş cu experienţa sa. În aceste condiţii, se pare că Dorinel este o soluţie de repriza a doua împotriva unor echipe ca Belarus sau Turcia. Golul de pe final al lui Podolski a venit ca o demonstraţie că, în faţa unui adversar de clasă, tricolorii pot arăta ca o formaţie speriată, nesigură şi obosită. Din păcate, repriza a doua a partidei cu Germania a arătat încă o dată că echipa lui Piţurcă suferă din cauza erorilor individuale şi depinde, în special, de jucători ca Mutu şi Dică. Săptămîna trecută, primul a încercat parcă prea mult să-şi demonstreze clasa, iar celălalt a avut o prezenţă mult prea discretă în teren.

Doar două succese contra nemţilor

Înaintea întîlnirii de la Köln, România pierduse ultima dată în faţa Germaniei pe 17 iunie 1984, la Campionatul European din Franţa, scor 1-2. Tricolorii nu mai fuseseră învinşi de nemţi în ultimele trei partide, ultima încheindu-se cu rezultatul de 5-1 în favoarea noastră, la Bucureşti în 2004. Pînă acum, din 13 meciuri contra Gemaniei, România a cîştigat doar două, a făcut trei egaluri şi a înregistrat opt înfrîngeri. Interesant este că Joachim Low este doar al zecelea antrenor al naţionalei Germaniei, în intervalul dintre 1923 şi 1984 prima reprezentativă a nemţilor fiind condusă de doar patru tehnicieni. De asemenea, trebuie menţionat că ultimul eşec al lui Piţurcă la cîrma naţionalei s-a înregistrat anul trecut în SUA, 0-2 cu Uruguay.

Dorinel, printre cei mai selecţionaţI jucători ai lumii

Dacă în meciul de la Köln, Nicolae Dică a bifat a 20-a selecţie la naţională, pentru care a marcat de cinci ori, iar Paul Codrea pe a 30-a, germanul Schneider, care a şi egalat pentru ai săI, a ajuns la cifra 80. Cel mai convocat fotbalist german din toate timpurile este Lothar Matthaus, cu 150 de selecţii, care se află pe locul opt în topul celor mai selecţionaţI jucători din lume. Liderul convocărilor la naţionala României este Dorinel Munteanu (134) şi se clasează pe poziţia a 18-a în acelaşI top.

Olanda a învins Albania în ultimul minut

Dacă miercurea trecută România a înfruntat amical Germania, alte formaţii din Grupa G de calificare la EURO, din care şi tricolorii fac parte, au disputat meciuri oficiale. Cum un succes al Bulgariei pe teren propriu cu Luxemburg, scor final 3-0, era de aşteptat, iar victoria Sloveniei cu 1-0 în faţa Belarusului nu ne mai interesează, cel mai serios motiv de supărare a fost rezultatul dintre Albania şi Olanda. Batavii au fost ţinuţI în şah de gazde pînă în prelungirile meciului, când van Nistelrooy a reuşit să înscrie. Astfel, olandezii ne-au egalat la puncte, 20, dar şi la meciurile disputate, opt, şi se află în continuare pe locul doi în grupă, avînd un golaveraj mai slab decît al României. Bulgaria s-a apropiat la două puncte de tricolori, însă are un meci mai mult disputat. În aceste condiţii, o victorie luna viitoare cu Olanda, la care s-ar adăuga şi succesele scontate cu Luxemburg şi Albania, i-ar califica matematic pe ai noştri la Campionatul European, indiferent de rezultatul de la Sofia, cu Bulgaria.

Sport Magazin numarul 77 (17 – 23 septembrie 2007)

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...