Geografia sportului: Rotterdam – Lalele si marijuana

Cel mai mare port maritim din lume este totodată un oraş al ciudăţeniilor. Aici, drogurile uşoare se cumpără din piaţă iar femeile merg la serviciu cu trotineta. Altfel, Rotterdam a găzduit opt fi nale de cupe europene

Aeroportul lipit de gară este probabil cea mai deşteaptă născocire a minţii umane. nu te poţi rătăci. Chiar dacă este vorba despre schiphol, aeroportul din amsterdam echivalînd cu un oraş. trenurile către rotterdam pleacă la intervale de 20 de minute, distanţa fiind cam Bucureşti – ploieşti. Şi liniştea pare una nefi rească în trenul ultramodern. timpul trece extrem de repede în timp ce numeri eolienele împrăştiate pe cîmpia batavă.

Metamorfoza satului pescăresc
Rotterdam. oraşul portuar este situat în zuid Holland. parcă atîrnă pe nieuve maas, braţ al rîului maas, însă deschiderea către marea nordului este impresionantă. De aici, din marginea cartierului Koop Van zuid, marile transatlantice se urnesc greoi spre destinaţii alese. Fostul micuţ sat pescăresc numără acum 600.000 de sufl ete într-o aglomerare heteroclită. oraşul a renăscut în sensul strict al cuvîntului din propria cenuşă după ce, la 14 mai 1940, a fost distrus aproape în totalitate de bombardamentele naziştilor. acum, rotterdam este o localitate primitoare, deşi briza mării nordului este rece, iar razele se strecoară destul de greu prin ceaţa densă. paşii turiştilor nu se opresc doar în port. Diergarde Blijdorp, mîndria localnicilor, este o uriaşă grădină zoologică unde se afl ă imensul oceanium. altfel, panorama oraşului poate fi admirată de pe Euromast, un turn înalt de 185 de metri.Haşiş şi trotinete olanda este ţara în care legile sînt mai mult decît permisive în privinţa drogurilor uşoare. astfel, în sutele de „coff e-shop”-uri se pot cumpăra şi consuma fără nici un fel de probleme ţigări cu haşiş şi marijuana. preţul unei ţigări este de patru euro, atît cît costă şi o halbă cu bere. mijloacele de locomoţie afl ate într-o aprigă concurenţă cu clasicele autoturisme sînt bicicletele şi chiar trotinetele. Directori de fi rmă sau doamne elegante se deplasează fără nici un complex cu astfel de vehicule pe sumedenia de piste special amenajate care întretaie oraşul. Aeroportul lipit de gară este probabil cea mai deşteaptă născocire a minţii umane. nu te poţi rătăci. Chiar dacă este vorba despre schiphol, aeroportul din amsterdam echivalînd cu un oraş. trenurile către rotterdam pleacă la intervale de 20 de minute, distanţa fiind cam Bucureşti – ploieşti. Şi liniştea pare una nefi rească în trenul ultramodern. timpul trece extrem de repede în timp ce numeri eolienele împrăştiate pe cîmpia batavă. Metamorfoza satului pescăresc rotterdam. oraşul portuar este situat în zuid Holland. parcă atîrnă pe nieuve maas, braţ al rîului maas, însă deschiderea către marea nordului este impresionantă. De aici, din marginea cartierului Koop Van zuid, marile transatlantice se urnesc greoi spre destinaţii alese. Fostul micuţ sat pescăresc numără acum 600.000 de suflete într-o aglomerare heteroclită. oraşul a renăscut în sensul strict al cuvîntului din propria cenuşă după ce, la 14 mai 1940, a fost distrus aproape în totalitate de bombardamentele naziştilor. acum, rotterdam este o localitate primitoare, deşi briza mării nordului este rece, iar razele se strecoară destul de greu prin ceaţa densă. paşii turiştilor nu se opresc doar în port. Diergarde Blijdorp, mîndria localnicilor, este o uriaşă grădină zoologică unde se afl ă imensul oceanium. altfel, panorama oraşului poate fi admirată de pe Euromast, un turn înalt de 185 de metri.

Haşiş şi trotinete
Olanda este ţara în care legile sînt mai mult decît permisive în privinţa drogurilor uşoare. astfel, în sutele de „coff e-shop”-uri se pot cumpăra şi consuma fără nici un fel de probleme ţigări cu haşiş şi marijuana. preţul unei ţigări este de patru euro, atît cît costă şi o halbă cu bere. mijloacele de locomoţie afl ate într-o aprigă concurenţă cu clasicele autoturisme sînt bicicletele şi chiar trotinetele. Directori de fi rmă sau doamne elegante se deplasează fără nici un complex cu astfel de vehicule pe sumedenia de piste special amenajate care întretaie oraşul.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 19 martie 2007

Stiri recente

Teoharie Coca-Cosma, vocea finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, a încetat din viaţă

Teoharie Coca-Cosma, una dintre cele mai emblematice voci ale jurnalismului sportiv românesc, a încetat din viaţă, marţi, la vârsta...