Geografia sportului: München

München: un oraş impresionant, născut în mijlocul unei păduri, la cîteva zeci de kilometri de Munţii Alpi. O aşezare distrusă în cîteva rînduri, însă reconstruită tot mai elegant. O remarcabilă îmbinare între istorie şi modern, un loc de întîlnire între naţionalităţi care mai de care mai diferite, un punct de o atracţie turistică deosebită, ce nu trebuie ratat. Nu în ultimul rînd, o piesă importantă pe tabla sportului mondial.

Petersbergl. Astfel se intitula mica aşezare încropită în secolul al VIII-lea de călugării de la Mănăstirea Tegernsee. Acolo, în 1158, Heinrich der Löwe, duce de Bavaria şi de Saxonia, a fondat Villa Munichen, o localitate al cărei nume provine din latinescul „monachus”, însemnînd „călugăr”. Din 1175, actuala capitală a landului Bayern poartă denumirea München. Oraşul a cunoscut două perioade complet dezastruoase. A ars total în anul 1327, fiind reconstruit de Ludovic al IV-lea, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fieful conducătorului nazist Adolf Hitler a devenit o ruină în urma bombardamentelor, renăscînd apoi extraordinar sub ocupaţia trupelor aliate.

Fiţe, lux, curăţenie, civilizaţie

München este acum a treia aglomerare urbană a Germaniei, după capitala Berlin şi după Hamburg. Adună peste 1,3 milioane de locuitori, dublu incluzînd suburbiile. Este cel mai „fiţos” oraş din ţară. Pe lîngă venitul mediu lunar pe cap de locuitor, care depăşeşte 2.700 de euro, „aerul tare” al societăţii este evident. Predomină, într-o mare proporţie, maşinile de lux, peste tot adie parfumuri dintre cele mai fine, centrele comerciale sînt invadate de firmele „grele”. Viaţa mondenă se află la loc de cinste: evenimente organizate cu mare fast, vedete şi personalităţi sosite din întreaga lume, cluburi de noapte exclusiviste, bani foarte mulţi peste tot. BMW, Allianz şi Siemens sînt doar cîteva dintre marile concerne cu reşedinţa pe malurile Isarului. În contrast cu pretenţiile mileniului al III-lea, Münchenul ştie să-şi respecte istoria, oferind o senzaţie specială atunci cînd te plimbi printre clădirile vechi, dar conservate pentru sute de ani. Altfel, peste tot multă verdeaţă, cartiere construite parcă în inima pădurii, praf inexistent, o curăţenie aproape neverosimilă. Şi o civilizaţie pe măsură.

O nebunie de Oktoberfest!

Turistul sosit la München nu are voie să rateze Marienplatz (piaţa din centrul oraşului, cu impunătoarea clădire a Primăriei şi cu zona comercială), Pinacotecile (veche, nouă şi modernă), Grădina Englezească (un imens parc extraordinar), Deutsches Museum (Muzeul de ştiinţe), catedrala Frauenkirche, castelul Nymphenburg, muzeul BMW şi Parcul sportiv Olympia (cu impunătorul turn de televiziune) – toate acestea doar la o primă selecţie. Iar dacă vizita are loc la sfîrşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie, este momentul pentru Oktoberfest – cel mai renumit festival al berii, unde, pe parcursul a două săptămîni, peste şase milioane de vizitatori din mai toate colţurile lumii se distrează şi consumă cantităţi industriale de bere.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007

Stiri recente

Denis Ciobotariu, după egalul cu FCSB – Cu un ochi râd și cu un altul plâng

Denis Ciobotariu, marcatorul a două goluri pentru echipa Rapid, este nemulţumit de rezultatul final al partidei cu FCSB, scor...