Gabi Szabo: Sport pentru viata

În ultima perioadă, tot mai multe studii ale Uniunii Europene au arătat o scădere gravă a numărului de copii care fac sport. Astfel, s-a observat o descreştere cu aproape 15% a performanţelor sportive, a rezistenţei la efort şi a forţei musculare, iar numărul copiilor cu probleme de greutate a crescut cu aproape 10% în ultimii 25 de ani. Statisticile sînt îngrijorătoare, iar cauzele multiple.

De aceea, fosta mare campioană Gabriela Szabo, împreună cu agenţia Pastel Age, au iniţiat anul trecut campania socială „Sport pentru Viaţă”, o campanie ce îşi propune să conştientizeze, să informeze şi să educe publicul din România asupra importanţei mişcării sportive. Tur de promovare în şcoli Deşi sînt cei mai activi, copiii asociază sportul cu ideea de joacă, motiv pentru care, o dată cu vîrsta, îl elimină din viaţa lor. De aceea, copiii sînt target-ul campaniei „Sport pentru Viaţă”, iar primul eveniment din acest an se va desfăşura în 15 şcoli bucureştene, în perioada 15-30 mai. Va fi un adevărat tur de promovare a sportului în rîndul elevilor, campania fiind susţinută şi de FRA, Fundaţia Olimpică, ANS şi Casa Campionilor.

Curtea şcolii se va transforma într-un ministadion unde copiii pot încerca diferite sporturi. Pentru fiecare şcoală în parte se va alege un sport specific, iar o vedetă din domeniu va vorbi micuţilor despre beneficiile practicării sportului. Pe ecrane, copiii vor avea posibilitatea să vadă un film cu momente deosebite din sportul românesc şi, cu această ocazie, să reţină cîteva nume importante. 

După o carieră de excepţie ca sportivă, Gabriela Szabo nu s-a oprit încă din alergat. Nu o mai face pentru glorie, ci pentru viitorul sportului românesc. Aleargă toată ziua pentru a face rost de fonduri pentru proiectele sale de dezvoltare şi promovare a sportului în rîndul copiilor. Din postura de director al departamentului Marketing din cadrul Federaţiei Române de Atletism, fosta campioană olimpică este sufletul campaniei „Sport pentru Viaţă”, o iniţiativă menită să schimbe mentalitatea românilor faţă de sport.

Reporter: Este un proiect amplu şi aparent greu de aplicat. Care crezi că va fi impactul la publicul larg?
Gabi Szabo: După primul eveniment desfăşurat anul trecut pe 1 iunie am primit semnale pozitive, peste 2.000 de copii venind în Parcul Herăstrău să participe la jocuri. E o campanie îndrăzneaţă şi nu stă doar în puterea mea să schimb mentalitatea românilor faţă de sport, dar pot măcar să urnesc puţin lucrurile din loc.

Reporter: Există speranţa ca unul din aceşti copii să devină ulterior un mare campion?
Gabi Szabo: Nu mă gîndesc la asta. Important este ca cei mici să vină să practice sportul într-un mediu organizat, să ia contact cu antrenorii şi cu cei deja consacraţi. Trebuie ca ei singuri să descopere plăcerea de a face mişcare, nu trebuie obligaţi să facă sport de performanţă. Mulţi cîrcotaşi au afirmat că vrem să reînfiinţăm Daciada. Nu este adevărat, vreau doar să le dau un exemplu copiilor, pentru că, din păcate, majoritatea părinţilor nu mai au timpul necesar să o facă.

Continuarea in Kicker Sport Magazin de luni, 16 aprilie 2007