Cuvântul “FUT”, inscripționat pe un echipament lansat de Mullen România. “Inspirat din simbolurile folclorice românești”

(de Romeo Chiriac)

Dacă dai căutare în dexonline.ro pentru termenul “FUT”, poți găsi 3 cuvinte similare, “fute”, “futăcios” și “futai”.

Explicațiile pentru acestea sunt mai jos:

  • fute [At: (a. 1628) DRHB XXII, 62, ap. TDRG / V: ~ta / Pzi: fut / E: ml futuere] (Pop1-2 vtr (Trv) A avea raporturi sexuale. 3 vt (Fam) A obliga pe cineva la eforturi prea mari Si: (fama freca (22). 4 vt (Fam) A certa. 5 vt (Fam) A înșela. 6 vt (Famșîe a ~ la cap sau la icre sau la melodie) A agasa. 7 vt (Și îae) A plictisi. 8 vt (FamîeA(-și) ~ timpul (sau vremea) A pierde timpul (vremea). 9 vt (ÎeA ~ una (sau o bătaie) cuiva A da o lovitură (sau o bătaie zdravănă) cuiva. 10 vi (FamîeA i-o ~ cuiva A se răzbuna pe cineva Si: (pfma i-o trage cuiva. 11 vt (Famșfg) A învinge. 12 vt (Famgmț) A face. 13 vt (Famgmțșîe a ~ treaba) A lucra prost. 14 vt (Fam) A distruge. 15 vt (Îc~-vânt Om de nimic. 16 vt (Ornîae) Codobatură (Motacilla alba).
  • futăcios, -oasă, futăcioși, -oase adj. (obs.) cu apetit sexual sporit.
  • futai sn [At: ȘĂINEANU, D. U. / Pl~uri / E: fute] (Trv) Act sexual.

Mai departe reproduc un comunicat primit de la firma Golin: “EA SPORTS continuă promovarea conținutui (n.r. – probabil au vrut să scrie conținutului) românesc dedicat în franciza de jocuri video FIFA și introduce în FIFA 22 Ultimate Team un echipament unic, cu un design inspirat din măștile tradiționale și simbolurile folclorice românești. „Ne bucurăm să continuăm tradiția introducerii de conținut românesc dedicat în seria FIFA, foarte apreciată încă de la prima iterație – FIFA 20, și sperăm că românii pasionați de fotbal și jocuri video vor purta cu mândrie acest echipament special, pe terenurile virtuale de joc.”, a spus Ionel StănescuLine Producer EA SPORTS FIFA, EA România.

Echipamentul va fi introdus în FIFA 22 Ultimate Team în data de 5 mai și va putea fi obținut de jucătorii din întreaga lume prin intermediul unui Squad Building Challenge, până pe 12 mai”.

Mullen România a anunțat printr-un comunicat transmis prin compania Golin că a creat pentru EA SPORTS FIFA 22 acest echipament de fotbal, despre care ei susțin că este “unic, inspirat din simbolurile folclorice românești”.

 

Chiar așa să fie? Însă ce detaliu descoperi de cauți să afli de ce modelul este “inspirat din simbolurile folclorice românești”? … Pe partea din față a tricoului găsești inscripționat cuvântul “FUT”, atât pe șort, cât și pe tricou.

Oare ăsta să fie simbolul folcloric românesc pe care Mullen România îl prezintă atît de pompos? „Faptul că am contribuit la crearea unui kit unic pentru întreaga comunitate globală EA SPORTS FIFA ne bucură mult, mai ales că promovează România și aduce, simbolic, o mică parte din cultura noastră mai aproape de pasionații de fotbal de pretutindeni. Salutăm demersul EA SPORTS de a promova România prin intermediul EA SPORTS FIFA 22 și le mulțumim pentru oportunitatea de a ne lăsa amprenta pe noul design”, spune Silviu Antohe, Executive Creative Director, Mullen România.

Pe spatele echipamentului am văzut că nu le-a plăcut să inscripționeze cuvântul “FUT”.

Și nici pe lateral la tricou și șort nu au inscripționat cuvântul FUT, care nu îmi pare pare cel mai inspirat termen pentru a marketiza un produs în România.

Unul din scenariiile pentru acest “FUT” de pe pieptul tricoului & șort ar fi poate o prescurtare a  denumirii FIFA ULTIMATE TEAM. Posibil. Dar dacă e așa, n-ar fi stricat o explicație în acest sens de la cei care au comunicat mesajul, compania Golin.

În alte țări să inscripțonezi cuvântul FUT pe tricouri pe care le scoți la vânzare nu ar fi o problemă. Însă, în România, termenul FUT, după cum am precizat mai sus, are și o conotație sexuală. Și nu mi se pare cea mai inspirată strategie de marketing să vinzi copiilor tricouri pe care e inscripționat cuvântul FUT. Oare cei de la Golin sau Mulen România le-ar da să poarte copiilor lor tricouri inscripționate cu acest cuvânt?!

Așa că, mai în glumă, mai în serios, singura explicație mai apropiată pe care am găsit-o în dexonline la explicația termenului fute estela pct 8 FUTE: vt (Famîe) A(-și) ~ timpul (sau vremea).

 

 

Stiri recente

Biserica Domnească din Curtea de Argeș și-a sărbătorit ocrotitorul

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, ctitorie începută de Domnitorul...