FRANTA – ROMANIA (SAMBATA, 22:00)/ Fara presiune

România lui Răzvan Lucescu dă sâmbătă cea mai importantă probă de la instalarea noului selecţioner: meciul cu Franţa, din preliminariile Cupei Mondiale, dopată cu moralul dat de victoriile pe terenul Lituaniei şi ungariei. Presiunea e pe umerii adversarei.

Săptămâna în care vom afl a adevărul cu privire la starea naţionalei a sosit. Fiindcă, adesea în fotbal, caracterele mari se văd la ocazii mari. România dispută în week-end o partidă de anvergură, la Saint-Denis, pentru ca miercurea viitoare să primească acasă replica Austriei. Însă chiar dacă adevărata revanşă trebuie să ne-o luăm în faţa austriecilor, nimeni nu se gândeşte aşa departe. Filosofi a de lucru este “aici şi acum”. Cu siguranţă, nu au fost uitate chinurile pe care ni le-a pricinuit Franţa în toamna anului trecut, când după ce i-am condus cu 2-0 la Constanţa, Gourcuff şi ai lui ne-au “călărit” în partea secundă, forţând pe fi nal chiar victoria. S-a terminat 2-2, dar a fost un moment psihologic al campaniei noastre de califi care. Am rămas cu regretele, ca de fiecare dată, şi cu senzaţia corectă că am pierdut două puncte, nu am câştigat unul. Cu o victorie la malul mării, probabil că domnia lui Victor Piţurcă s-ar fi prelungit. Iar ecuaţia califi cării ar fi avut acum alte date.

Însă două lucruri ne fac să sperăm în perspectiva partidei cu trupa lui Domenech: 1. Noua faţă a naţionalei, vizibilă de la numirea lui Răzvan Lucescu şi 2. Lipsa presiunii din sânul “tricolorilor”, una care le-a sugrumat elanul în nenumărate rânduri. Deoarece, aşa cum ne-a declarat selecţionerul, obiectivul României pe acest fi nal de preliminarii nu este atât califi carea in extremis la Mondiale, cât redescoperirea fotbalului ofensiv şi sudarea relaţiilor de joc. Nicu şi ceilalţi nu vor juca la Paris cu cuţitul la os, întrucât califi carea era oricum compromisă din acea noapte de la Viena. Vor juca însă pentru afi rmare, iar dacă rezultatul consemnat pe tabelă la fi nele jocului va fi în favoarea noastră, “porţile ni se deschid”. Nu avem “Rien à perdre”, vorba francezilor, în timp ce “Cocoşul galic” îşi joacă cu noi califi carea la turneul fi nal. Hai să-l jumulim!

România (echipa probabila): Coman – Maftei, Rădoi, Chivu, Raţ – Mara, Ghioane, Apostol, Nicu – Marica, Mutu

FOTO: Răzvan Raţ a evoluat în toate cele trei partide disputate de România contra Franţei în ultimul deceniu.

Stiri recente

Atletico, Lazio, Dortmund şi Barcelona s-au calificat în optimile Ligii Campionilor

Atletico Madrid, Lazio Roma, Borussia Dortmund şi FC Barcelona s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor.. Într-un meci...