FRANTA: PSG în genunchi

Una dintre cele mai iubite echipe din Franţa trece printr-o perioadă nemaiîntîlnită în istoria sa, avînd şanse mari să retrogradeze din Ligue 1

Vremurile în care Paris Saint-Germain se încadra în grupul cluburilor ce reprezentau cu cinste capitalele ţărilor în care activau sînt de mult apuse. Echipa care elimina Steaua din Liga Campionilor cu un scor general de 5-3, în 1998, se pregăteşte să împărtăşească soarta rivalilor de la Olympique Marseille de la mijlocul anilor 90. În etapa a 28-a, formaţia antrenată de Paul Le Guen a pierdut, scor 0-1, pe teren propriu în faţa celor de la Auxerre şi a căzut pe penultimul loc din clasamentul Ligue 1.

Minune temporară
Fostul antrenor de la Lyon a preluat banca tehnică a parizienilor într-o perioadă de criză, în încercarea unei redresări imediate. “Am spus, cînd am ajuns aici, că va fi foarte, foarte greu. Nu am vreo baghetă magică la mine şi mă îndoiesc că pot să fac minuni”, declarase Le Guen în urmă cu zece etape. Echipa roş-albastră revenise atunci pe drumul cîştigător. PSG a remizat, 1-1, chiar pe terenul lui Marseille, a învins pe Monaco, obţinînd prima victorie după cinci luni. Au urmat eliminarea lui AEK Atena din Cupa UEFA şi o nouă victorie, de această dată în faţa unei pretendente la Liga Campionilor, Nancy. Fanii erau din nou încrezători, iar cotidianul “LEquipe” titra pe prima pagină: “Paris are aripi”. Vraja a luat sfîrşit însă după etapa a 25-a, o dată cu înfrîngerea surprinzătoare, de pe teren propriu, în faţa lui St. Etienne. Au urmat alte două meciuri pierdute cu Sedan şi Auxerre. Nici măcar “păpuşa” Marcelo Gallardo nu a reuşit să revigoreze o echipă a cărei medie de vîrstă depăşeşte 28 de ani. Fostul jucător al anului în Franţa pe vremea cînd juca la Monaco a început bine, dar a fost nevoit să se retragă în tribune după o accidentare mai gravă.

Pauleta rămîne încrezător
Acum, PSG a ajuns într-o situaţie nemaiîntîlnită în istoria sa. Paul Le Guen, care a cîştigat Cupa Cupelor cu parizienii în 1996, se găseşte în faţa unei situaţii foarte delicate. După ce a condus Lyonul spre trei titluri consecutive, el şi-a asumat responsabilitatea unei formaţii aflate într-o derivă continuă de mai bine de cinci ani. “Situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare. Îmi susţin jucătorii, care sînt îngroziţi de frică. Trebuie să renunţe la această presiune şi să-şi vadă de joc. Sper în continuare. Dacă vom renunţa, va fi un dezastru de proporţii. Doar cu mentalitate de învingători vom răzbate”, şi-a încurajat Le Guen fotbaliştii. De partea cealaltă a baricadei, căpitanul portughez Pedro Pauleta este cel mai afectat de forma slabă a echipei. Golgheterul ultimilor ani în Ligue 1 se afla pe poziţia a treia în topul marcatorilor după etapa a 28�’a, cu doar zece reuşite. La 33 de ani, Pauleta a rămas alături de echipă în ciuda formei slabe şi a decis că, în calitate de căpitan, se va scufunda alături de corabie. “Este foarte grav că s-a ajuns aici. Nu mai contează vinovaţii. Am pasat-o de la unii la alţii, dar acum trebuie să ne concentrăm asupra evitării retrogradării. Va fi foarte greu şi vom da tot ce avem”, a spus portughezul. El l-a contrazis pe antrenorul său declarînd: “Cînd joci în faţa a 40.000 de spectatori care te aplaudă pînă la sfîrşit, nu se mai pune problema de frică”. Ca şi cînd problemele sportive nu ar fi destule, PSG se poate confrunta cu sancţiuni disciplinare foarte severe, din cauza rasismului de care au dat dovadă propriii fani. Suporterii parizieni sînt renumiţi pentru adversitatea lor faţă de evrei. După incidentul din partida de Cupa UEFA cu Hapoel Haifa, aceştia au avut o ieşire la adresa lui Rudy Haddad, jucătorul lui Valenciennes. Buni sau răi, rasişti sau nu, fanii lui PSG îşi susţin necondiţionat echipa, care, din cîte se pare, va termina în genunchi acest sezon.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 19 martie 2007

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...