FRANTA/ Ligue 1 respira greu

Cristophe Dugarry se întreba retoric într-un material publicat de LEquipe dacă fotbalul este creat pentru a câştiga bani. Ne uităm pe cifre şi ne dăm seama că fostul campion mondial nu greşeşte cu nimic. Problema este că, în Franţa, lucru subliniat şi de atacantul care a jucat în cariera sa pe la formaţii ca Bordeaux, Barcelona, AC Milan sau OM, profitul pe care îl aduc investiţiile în sportul rege scade îngrijorător.

În 2008, cele 40 de cluburi franceze de liga1 şi liga2 au realizat de două ori mai puţine beneficii nete decât în 2007, adică 26,8 milioane de euro faţă de 46,9 de euro. Asta se datorează inflaţiei masei salariale (+12%) provocate de cererile jucătorilor, pe care însă este greu să le catalogăm drept indecente dacă ţinem seama de trendul internaţional. Cu toate acestea cluburile din Hexagon sunt în scădere de viteză pe plan extern, dovadă proaspăta corecţie suferită de Lyon la Barcelona, şi asta fiindcă nu-şi plătesc suficient de bine vedetele pentru a le putea păstra şi nici nu pot oferi contracte atrăgătoare pentru super-jucători din alte campionate.

Consecinţa imediată a lipsei de campioni carismatici o reprezintă numărul din ce în ce mai mic de spectatori din tribune şi lipsa de strălucire a Ligue 1, care nu poate astfel oferi garanţii pe termen lung pentru sutele de milioane de euro care pot fi aduse de televiziuni.

Între timp, Ribery sau Henry fac furori în Germania şi Spania şi ajută echipele la care joacă să poată asigura un buget de cel puţin 3 ori mai mare decât cel mai bogat club francez.