Fotbal pe Pamantul Fagaduintei

0
103

România joacă miercuri primul amical pe 2008, la Tel Aviv, împotriva Israelului, adversar pe care Piţurcă îl consideră similar ca stil de joc oponentelor din “Grupa Morţii” de la Euro: Franţa, Italia şi Olanda

Nu este un meci competitiv, dar cu siguranţă este un meci important. Israel – România va oferi fără discuţie multe răspunsuri la întrebările pe care şi le pune selecţionerul, şi va reprezenta totodată o dare de seamă despre nivelul la care se află naţionala în aceste zile, la patru luni distanţă de momentul Euro 2008.

Ce se poate spune despre adversar? Israelul este o echipă în creştere evidentă în ultimii ani, cu un joc european, motivul principal pentru care a fost aleasă de Piţi ca sparring-partner. Puţin a lipsit ca băieţii lui Dror Kashtan să ne fie colegi de competiţie la Euro, dar cîteva sincope pe finalul preliminariilor au scos această naţională din cărţile calificării. Însă, chiar dacă n-a reuşit să pătrundă în elita continentală, Israelul nu e departe de acest deziderat. Vorbim de o selecţionată care a ţinut în şah pe propriul teren Anglia, pentru ca apoi să învingă Rusia şi să le pună insularilor pe tavă calificarea la turneul austriaco-helvet.

După cum se ştie, cadoul lor n-a fost însă fructificat de trupa din Albion, care a sucombat acasă în faţa Croaţiei, în meciul decisiv. O dovadă a calităţii fotbalului evreu este numărul tot mai mare de jucători care au prins contracte în campionatele puternice din Vest. Portarul Dudu apără buturile spaniolilor de la Deportivo la Coruňa, Tal Ben Haim face parte din defensiva lui Chelsea Londra, Tamir Cohen evoluează tot în Premier League, la Bolton, la fel ca şi vedeta de la Liverpool, Yossi Benayoun. Alţi trei atacanţi (Itzhaki, Barda şi Golan) apără culorile unor prim-divizionare belgiene. De asemenea, cluburile din Israel au făcut în ultimii ani o figură frumoasă în Europa, începînd cu Maccabi Haifa (prima echipă evreiască ce a reuşit calificarea în grupele Ligii Campionilor, în 2002/2003) şi terminînd cu Maccabi Tel Aviv sau Beitar Ierusalim, prezenţe constante în competiţiile organizate de UEFA.

Vedeta Benayoun

Noi îl avem pe Mutu, ei îl au pe “Yossi” Benayoun. La 28 de ani, mijlocaşul ofensiv al lui Liverpool este căpitanul naţionalei Israelului şi a fost supranumit “Diamantul” de către fani, în semn de apreciere a abilităţilor sale excepţionale. După ce a scris istorie în ţara natală pentru Maccabi Haifa, timp de patru sezoane, Benayoun s-a transferat în 2002 în Spania, la Racing Santander. S-a impus repede în Cantabria şi a devenit una dintre vedetele incontestabile ale lui Racing. Trei ani mai tîrziu, a urmat mutarea în Premier League, la West Ham United. Şi pe “Upton Park” Benayoun a impresionat, dovedindu-se un fin pasator, dar şi un marcator priceput. Aceste calităţi l-au propulsat vara trecută la gigantul de pe “Anfield Road”, Liverpool, unde se numără acum printre preferaţii lui Rafa Benitez.

Yossi apără culorile naţionalei de seniori din 1998 şi este recunoscut pentru patriotismul şi abnegaţia de care dă dovadă cînd răspunde convocării. Ceea ce vom constata şi cu prilejul acestui amical.

Moţi, noutatea absolută a lui Piţi

Lui Victor Piţurcă, amicalul cu Israelul îi oferă ocazia de a testa o serie de fotbalişti care pot reprezenta soluţii viabile la turneul final din vară. Forţat şi de împrejurări – a se citi accidentarea lui Raţ -, selecţionerul a decis să îl înlocuiască pe acesta cu fundaşul stelist Mihăiţă Neşu, celebru mai ales pentru o gafă comisă într-un meci de pregătire cu Coasta de Fildeş, de la Le Mans.

Cum însă Neşu este considerat de Piţi drept unul dintre cei mai buni apărători stînga din ţară, chemarea “Bichonului” la lot nu trebuie să mire pe nimeni. Dar noutatea absolută o constituie convocarea fundaşului central dinamovist Cosmin Moţi, care, la 23 de ani, se află în faţa debutului sub “tricolor”. În rest, lipsesc Mazilu, Roşu sau Marius Niculae, dar sînt prezente figurile clasice precum Chivu, Mutu şi Codrea. Din campionatul intern, Steaua dă grosul (cinci jucători), în timp ce liderul CFR Cluj nu are nici un reprezentant!

Şi adversarele de la Euro se pregătesc

În timp ce ai noştri îşi măsoară forţele cu Benayoun & Co., celelalte adversare din grupa de la Euro dispută şi ele meciuri de verificare. Franţa, în compania căreia vom deschide balul la vară, şi-a programat chiar două amicale: unul veritabil, de palmares, cu Spania, şi altul cu Congo, în care va alinia o echipă divizionară. Incredibil, dar adevărat: Domenech l-a ignorat pe Trezeguet, golgheterul Italiei. “Momentan, am alte opţiuni. Ştiu deja ce-i poate pielea lui Trezeguet”, a explicat lapidar controversatul antrenor. Cealaltă putere, Italia, joacă la Zürich cu Portugalia, pe acelaşi stadion unde va întîlni România pe 13 iunie! În fine, Olanda dă piept la rîndul ei într-un amical cu Croaţia, la Split. “Faţă de ceilalţi ani, cînd jucam la tradiţionalul turneu din Cipru, am considerat că un amical cu Israel este mult mai potrivit. În primul rînd, vorbim despre un adversar de calibru, extrem de puternic, incomparabil cu oponenţii pe care i-am fi avut în insula Afroditei. Sper ca această acţiune să îi ajute să îşi intre în ritm şi pe fotbaliştii care au început campionatul un pic mai tîrziu, şi mă refer aici la cei din Germania sau Franţa. Israel, repet, este un adversar extrem de valoros, care a făcut nişte preliminarii pentru Euro absolut remarcabile. Dacă ar fi să-i compar cu formaţiile de la Euro, aş spune că se aseamănă cu Grecia sau Turcia.” (Ionuţ Lupescu, director general FRF)

           

Continuarea in numarul 96
(5-11 februarie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here