FOTBAL INTERN – ANALIZA/ Tepe de import – VOTEAZA TEAPA ANULUI!

0
82

Criza financiară care a lovit şi fotbalul românesc a obligat practic cluburile să se debaraseze, în primul rând, de jucătorii străini. Alungaţii nu îşi găsesc echipe, semn că valoarea lor este mai mult decât discutabilă

În urmă cu mai puţin de două decenii era greu de crezut că România poate deveni un paradis al fotbaliştilor sosiţi din străinătate. Mai mult, în regimul trecut, nici un jucător străin n-ar fi îndrăznit măcar să se gândească la faptul că ar putea evolua dincolo de Cortina de Fier. Abia după Revoluţie lucrurile s-au schimbat. Mai întâi timid, cu fotbalişti din ţările vecine. Apoi, a urmat o adevărată explozie pe piaţa transferurilor. Pleiada de impresari apăruţi peste noapte a mirosit că în cluburile din România este rost de chilipiruri. Astfel, în fotbalul românesc au apărut fotbalişti aduşi din toate părţile lumii.

Sabotaţi de români

Până la un moment dat s-a menţinut un echilibru, atât la nivel salarial, cât şi al “importului”. Apoi, lucrurile s-au stricat. După transferuri uneori exorbitante şi salariile străinilor au fost unele pe măsura investiţiilor. În plus, la fotbaliştii aduşi de afară au apărut şi alte pretenţii legate de locuinţă, automobil şi bilete de avion. În schimb, pe teren, evoluţiile n-au fost unele care să justifi ce pretenţiile. Tocmai de aceea în vestiare au apărut animozităţile. Nemulţumiţi de anormalitatea diferenţelor, fotbaliştii români au început să vocifereze şi chiar să îi saboteze pe coechipierii străini în timpul meciurilor. De aici şi apariţia unor rezultate absolut surprinzătoare.

Valoare nulă

Sezonul actual a spart practic piaţa transferurilor în materie de jucători străini. Culmea, criza fi nanciară a apărut ca o mană cerească pentru fotbaliştii români. Din raţiuni economice, prima măsură luată de către cluburi a fost încercarea de a scăpa de străini. Atunci când tentativele de transfer au eşuat, s-a trecut la rezilierea contractelor. Doar că, în cele mai multe dintre cazuri, jucătorii plecaţi liberi de contract, nu şi-au găsit echipe nici măcar în ţările natale, semn că valoarea lor este aproape nulă.

Rezilieri de contracte

Dinamo: Gualberto Campos (Venezuela)
Unirea: Srdjan Zakula (Serbia)
FC Timişoara: –
Steaua: Abel Moreno (Spania), Arthuro Bernhardt (Brazilia)
CFR Cluj: –
U. Craiova: –
Rapid: Julio Cesar Souza (Brazilia)
FC Argeş: Zoran Milosevic (Serbia), Oumar Faye (Coasta de Fildeş)
FC Vaslui: Rosen Kirilov (Bulgaria)
Oţelul: Stevo Nikolic (Croaţia)
FC Braşov:-
Gloria Bistriţa: Pedro Barbosa (Portugalia), Emerson da Luz (Insulele Capului Verde)
Pandurii: Nicolas Alnoudji (Camerun)
Farul: –
Poli Iaşi: Svetozar Mijin (Serbia), Gustavo Paruolo (Argentina), Lamine Diarrassouba (Coasta de Fildeş)
Gaz Metan: Rafael Santos (Brazilia), Bojan Cukic (Serbia), Nemanja Vidakovic (Serbia)
CS Otopeni: Danilo Belic (Serbia), Patrick Nyemma (Elveţia), Mohhamad Zanzan (Togo), Jaime Junior
Gloria Buzău: Nikola Jozic (Serbia), Dino Eze (Nigeria), Filip Stankovic (Serbia), Pedro Russiano (Portugalia), Salih Jaber (Irak), Christian Sagna (Senegal)

“La Steaua, la revedere cu jucătorii străini! În viitorul apropiat, doi, trei ani, n-o să mai vedeţi jucători străini”
– Gigi Becali (patron Steaua)

“Jucătorii străini din campionatul românesc sunt lipsiţi de valoare. Soluţia o reprezintă micşorarea salariilor şi promovarea jucătorilor autohtoni” – Jean Pădureanu (preşedinte Gloria Bistriţa)

Păcăliţi cu dvd-uri

Până să se dezmeticească, oficialii cluburilor au fost deseori păcăliţi. Moda dvd-urilor este cea mai uşoară cale de a trage o “ţeapă”. Din raţiuni economice, scouterii grupărilor româneşti nu se mai deplasează peste mări şi ţări.

Astfel, la cluburi ajung dvd-uri în care jucătorul prezentat are o evoluţie extraordinară. Doar că, acel dvd este de fapt rodul unui întreg scenariu. Pentru că, toţi adversarii jucătorului cunosc scopul filmării, iar “actorul principal” este lăsat să se desfăşoare în voie. Ulterior, fotbalistul îşi demonstrează valoarea mai mult decât discutabilă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here