FORMULA1 – SILVERSTONE/ Cursa pentru Anglia

Până acum, Jenson Button a fost învins într-o singură etapă din cele şapte disputate. Următorul său obiectiv este o victorie în cursa de casă, Marele Premiu al Marii Britanii

Un pilot britanic, la o echipă britanică. Combinaţia ideală pentru ca toţi spectatorii care se vor aduna în acest weekend pe circuitul de la Silverstone să ţină cu Jenson Button şi cu Brawn GP. Ce-i drept, englezii mai au şi varianta Lewis Hamilton şi McLaren Mercedes, dar la cum stau lucrurile în Marele Circ mă îndoiesc că actualul campion mondial va putea să îl învingă pe, probabil, viitorul campion mondial.

Scurtă istorie

Silverstone este cel mai vechi circuit din istoria Formulei 1. Pe vechiul aerodrom de acolo s-a disputat, în 1950, prima etapă din istoria acestei competiţii, câştigată de Giuseppe Farina la comenzile unei maşini Alfa Romeo. De atunci şi până în prezent, Marele Premiu al Marii Britanii – cum este titulatura ofi cială, deşi mulţi îi spun Marele Premiu al Angliei – a fost una dintre cele mai importante runde din calendar. De-a lungul timpului, cursa s-a mai desfăşurat de câteva ori la Aintree şi la Brands Hatch, dar din 1987 şi până acum a avut loc numai la Silverstone. De anul viitor îşi va schimba locaţia şi se va muta la Donington Park.

British Grand Prix a produs câteva curse clasice de-a lungul existenţei sale. În 1957, Stirling Moss a câştigat la Aintree cu o maşină Vanwall, fi ind pentru prima dată când un pilot britanic se impunea în această cursă la volanul unei maşini britanice. Ceva mai târziu, în anii 60, Jim Clark a câştigat de cinci ori împreună cu Lotus. În 1973, la Silverstone, a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din istoria Formulei 1. Jody Scheckter a pierdut controlul monopostului McLaren şi a măturat o mulţime de oameni din asistenţă. Treptat, vitezele au crescut, la fel însă şi măsurile de securitate, în special cele pentru fani. În 1985, Keke Rosberg a făcut un tur de Silverstone, în califi cări, cu o viteză medie de 257,44 kmh, o viteză enormă pentru Formula 1 chiar şi în zilele noastre. Drept urmare, circuitul a fost redesenat, iar asemenea viteze medii nu s-au mai atins până acum. În 1999, Michael Schumacher a fost şi el lovit de ghinion, ieşind în decor în virajul Stowe şi alegându-se cu un picior rupt în urma impactului frontal cu parapetul de protecţie.

Pariaţi contra lui Button?

Anul acesta, Jenson Button va fi cu siguranţă disperat să câştige în faţa propriilor fani. Unul dintre adversarii de care trebuie să ţină cont este coechipierul său, Barrichello, care se simte foarte bine la Silverstone, iubeşte acest circuit şi a câştigat aici în 2003, pe când era la Ferrari.

După ce au urcat pe podium în Turcia, ambii piloţi de la Red Bull Renault, Mark Webber şi Sebastian Vettel, ştiu că Silverstone se potriveşte monopostului pe care îl au la dispoziţie şi că aici pot obţine o victorie. Alte echipe cu şanse la puncte în Marele Premiu al Marii Britanii sunt Toyota, Ferrari şi Williams, în timp ce câştigătorul de anul trecut, Lewis Hamilton, are nevoie de un miracol pentru a scoate un rezultat foarte bun la Silverstone.

Oricât mi-aş dori sau v-aţi dori să pariaţi pe altcineva în afară de Button, pe un alt pilot cu o cotă mai bună, este greu de crezut că britanicul va putea fi oprit. Însă este şi el om, poate greşi oricând, plus că la această cursă trebuie analizată mereu prognoza meteo, pentru că vremea este foarte schimbătoare în Anglia, după cum se ştie.