FORMULA1/ Pace sau razboi?

Săptămâna trecută, FIA şi FOTA au ajuns la un compromis vizavi de sezonul 2010 al Formulei 1. După câteva zile, Max Mosley a pus din nou totul sub semnul întrebării

Săptămâna trecută, Consiliul Mondial al Motorsportului s-a întrunit la sediul FIA de la Paris, subiectul principal pe ordinea de zi fi ind divergenţele dintre forul internaţional şi FOTA (Formula One Teams Association) vizavi de regulamentele tehnice şi limita de buget propuse pentru sezonul 2010. Cu doar câteva zile în urmă, înainte de Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone, FOTA anunţase în mod oficial că va pregăti propria competiţie pentru 2010, independent de FIA.

Întâlnirea decisivă

Max Mosley, preşedintele FIA, Bernie Ecclestone, omul care se ocupă din punct de vedere comercial de Formula 1, şi Luca di Montezemolo, preşedintele FOTA şi al Ferrari au fost cele mai importante personaje ale întâlnirii. Nu are sens să intrăm în foarte multe amănunte, cert este că s-a ajuns la un acord, iar echipele rebele din cadrul FOTA s-au declarat de acord să participe la sezonul 2010 al Formulei 1 sub organizarea FIA. Până aici, toate bune şi frumoase, FOTA anunţând într-un comunicat oficial că garantează participarea în competiţia din 2010 a echipelor membre ale sale în condiţiile în care Max Mosley s-a declarat de acord să nu mai candideze la funcţia de preşedinte al FIA la alegerile care vor avea în toamna acestui an, în luna octombrie.

Însă, după puţin timp, Mosley a avut o reacţie dură la adresa acestui comunicat. La numai 24 de ore după întâlnirea de la Paris, preşedintele FIA a detonat o nouă bombă, susţinând că informaţia transmisă de FOTA către mass media a fost doar o manevră de dezinformare publică. Mosley i-a trimis o scrisoare lui Luca di Montezemolo, în care îi spunea că este deranjat de felul în care FOTA a prezentat situaţia şi i-a comunicat acestuia că renunţă la intenţia de a nu mai candida la preşedinţia FIA.

Urmează o nouă furtună?

“Având în vedere tentativa deliberată a dumneavoastră şi a FOTA de dezinformare a mass media, consider că am acum mai multe opţiuni”, a scris Mosley în scrisoare. “Cel puţin până în octombrie, eu sunt preşedintele FIA şi deţin controlul acestui for. După octombrie, membrii FIA, nu dumneavoastră sau FOTA, vor decide cine se va afl a în continuare la conducerea federaţiei”, a mai spus el.

Mosley a fost extrem de furios după ce FOTA a susţinut că actualul preşedinte al Senatului FIA, Michel Boeri, se va afl a de acum încolo la conducerea Formulei 1 şi că Max a fost forţat să renunţe la orice rol în cadrul FIA după ce va renunţa la funcţia sa, în octombrie.

Ce se va întâmpla de acum încolo, este greu de prevăzut. Cert este că FOTA – şi implicit majoritatea echipelor din Formula 1 – îşi doresc ca FIA să aibă din toamnă un preşedinte independent de toţi participanţii la această competiţie. Această afirmaţie îi aparţine lui John Howett, vicepreşedinte al FOTA şi preşedinte al echipei Toyota. În acest fel, se pare că FOTA vrea să sugereze că nu ar fi de acord cu o eventuală numire a lui Jean Todt, fostul boss de la Ferrari, la conducerea FIA, numele său fiind des vehiculat ca cea mai posibilă variantă în locul lui Mosley. 

Stiri recente

Trăiește bucuria victoriei, cu pariuri online pe sporturile preferate

Din tribune, din fața televizorului sau cu ochii-n ecranul telefonului - oriunde te-ai afla ești un suporter înflăcărat al...