FORMULA1 – MP AL UNGARIEI/ Red Bull a prins aripi

Marele Premiu al Ungariei ar putea să însemne o luptă la baionetă între Brawn GP şi Red Bull, Vettel şi Webber venind cu un moral bun după două victorii consecutive

Actualul sezon de Formula 1 a devenit o luptă fascinantă între două echipe: Brawn GP şi Red Bull. La un moment dat se părea că Jenson Button (Brawn GP) nu va avea rival în lupta pentru titlul piloţilor, dar piloţii Red Bull, Mark Webber şi Sebastian Vettel, s-au apropiat de englez şi au demonstrat, înaintea Marelui Premiu al Ungariei, că îl pot învinge pe acesta.

Istoria MP al Ungariei

Primul Mare Premiu al Ungariei pentru monoposturile de Formula 1 a avut loc în 1986, deşi celebrul Tazio Nuvolari câştigase un eveniment cu acelaşi nume cu 50 de ani mai devreme. În ciuda faptului că circuitul maghiar ofertă extrem de puţine oportunităţi de depăşire, Hungaroring a fost deseori gazda unor lupte memorabile de-a lungul timpului. În prezent, Michael Schumacher deţine recordul de victorii pe acest circuit, cu patru succese.

La Hungaroring, mai mulţi piloţi de Formula 1 au obţinut prima victorie din cariera lor. În 1993, Damon Hill a obţinut primul său succes în Marele Circ, pilotând un monopost Williams Renault. Peste 10 ani a venit rândul lui Fernando Alonso, care a devenit la acel moment cel mai tânăr câştigător de Grand Prix din istorie, după ce a câştigat prima sa cursă cu un monopost Renault. După trei ani, în 2006, a venit rândul lui Jenson Button să-şi treacă în cont primul succes, după o cursă în care plecase de pe locul 14 pe grila de start. Anul trecut, Heikki Kovalainen a obţinut în Ungaria prima şi, deocamdată, singura sa victorie din Formula 1.

Nou duel Brawn vs Red Bull

Până în urmă cu două curse, se părea că Brawn GP controlează fără probleme actuala ediţie a Campionatului Mondial de Formula 1. Însă cei de la Red Bull au reuşit să mai recupereze din handicap şi să echilibreze lupta, sosind la Hungaroring după două duble consecutive, reuşite la Silverstone şi la Nurburgring. Vettel a câştigat Marele Premiu al Marii Britanii, în timp ce coechipierul Mark Webber s-a impus în Marele Premiu al Germaniei.

În acest moment, doar 1,5 puncte îi despart în clasamentul general pe piloţii Red Bull, dar se pare că Vettel şi Webber fac echipă bună în continuare, colaborând fără probleme. De cealaltă parte, Rubens Barrichello pare din ce în ce mai nemulţumit la Brawn GP, mai ales după ce cursa lui din Germania a fost ruinată de o problemă la boxe în timpul unui pitstop. Deşi brazilianul nu a mai acuzat echipa că îl favorizează pe Button, liderul ierarhiei generale, situaţia la Brawn pare destul de tensionată.

Anul trecut, Felipe Massa (Ferrari) s-a clasat pe podium în Germania şi speră să repete performanţa şi în Ungaria. În antrenamentele şi calificările de la Nurburgring, cei de la McLaren au mers destul de bine, însă agresivitatea lui Hamilton din momentul startului i-a compromis cursa. Însă, dacă ne gândim la cum au mers „săgeţile argintii” în acest sezon, pentru Kovalainen pare aproape imposibil să repete performanţa de anul trecut.