FORMULA1: MP al Braziliei/ Lupta decisiva

În Brazilia, la Sao Paulo, se va decide cine este noul campion mondial la Formula 1. În luptă au mai rămas doar Lewis Hamilton şi Felipe Massa

Weekend-ul viitor, va avea loc ultima etapă a sezonului de Formula 1. Marele Premiu al Braziliei se va disputa pe celebrul circuit de la Interlagos, lîngă Sao Paulo, unde s-a dat lupta decisivă pentru titlu şi anul trecut. În 2007, Lewis Hamilton (McLaren) se lupta pentru trofeul suprem cu Fernando Alonso, pe atunci coechipierul său, şi cu Kimi Raikonen (Ferrari). Englezul a făcut o greşeală de începător, punînd cutia de viteze a monopostului său în poziţia neutră. Aşa a pierdut timp şi titlul mondial. Anul acesta, Hamilton vine din nou în Brazilia din postura de lider al clasamentului general. De această dată, în lupta pentru titlu mai este implicat un singur pilot, Felipe Massa (Ferrari).

Circuitul brazilian, pe numele complet Autodromo Jose Carlos Pace, are o lungime de 4,309 km şi se aleargă în sens invers acelor de ceasornic. Pista este recunoscută pentru numeroasele denivelări, pentru diferenţele de nivel, pentru asfaltul abraziv – care a fost înnoit în totalitate în 2007, dar şi pentru cursele spectaculoase care au loc aici. Pe această pistă, piloţii nu prea au mult timp să se relaxeze, pentru că porţiunile de viteză se combină cu secţiuni foarte lente şi întortocheate, care vor ridica multe probleme echipelor în ceea ce priveşte setările maşinilor. Avînd în vedere că se aleargă o singură dată pe an la Interlagos, pista este destul de murdară, de multe ori rămînînd aşa chiar pînă în ziua cursei. Acesta este unul dintre motivele pentru care Bridgestone vor veni în Brazilia cu pneuri soft şi medii. După cum spunea Hirohide Hamashima, directorul diviziei de motorsport a producătorului de pneuri, anul trecut gumele supersoft s-au dovedit a fi prea moi pentru acest circuit. Japonezii au luat în calcul pentru anul acesta şi toată murdăria care este pe pistă, dar şi faptul că se aleargă pe un asfalt destul de nou.

În ceea ce priveşte lupta pentru titlu, Hamilton are prima şansă. El are un avans de şapte puncte în clasmentul general, iar asta înseamnă că britanicul trebuie să termine măcar pe locul cinci pentru a fi sigur de titlu, chiar dacă Massa cîştigă cursa. Dacă brazilianul termină pe 1, iar Lewis pe şase, cei doi ajung la egalitate de puncte, iar titlul i-ar reveni lui Massa, care ar avea o victorie în plus faţă de Hamilton în actualul sezon (înaintea cursei din Brazilia, fiecare dintre ei are cîte cinci victorii). Evident, dacă Massa nu va cîştiga, misiunea lui Hamilton va fi şi mai uşoară. Per total, Massa a arătat şi în acest an că nu are stofă de campion mondial, chiar dacă printr-un concurs de împrejurări a ajuns să lupte pentru titlu. Hamilton a fost mai rapid, mai constant şi a greşit mai puţin, meritînd mai mult titlul în acest sezon.

La constructori, Ferrari are un avantaj de 11 puncte şi pleacă cu prima şansă la titlu. Calificările pentru Marele Premiu al Braziliei le puteţi urmări sîmbătă, 1 noiembrie, de la ora 18:00, iar cursa va avea loc duminică, 2 noiembrie, de la ora 19:00.

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...