FORMULA1 – Marele Premiu al Spaniei/ Careul de asi

La poker, când ai patru cart i din cinci de acela i fel ai facut careu. La Formula 1, Jenson Button a reu sit ceva similar, ob tinând patru victorii în cinci curse

Jenson Button a continuat seria incredibila de victorii s i în Marele Premiu al Spaniei, desfas urat la Barcelona. Englezul de la Brawn GP a terminat pe primul loc, în fat a coechipierului Rubens Barrichello, obt inând a patra victorie în primele cinci curse ale sezonului 2009.

Plecând de pe locul 3 al grilei, Barrichello a avut un start foarte bun si a preluat sefia plutonului, urmat de Button, Felipe Massa (Ferrari) s i Sebastian Vettel (Red Bull Renault). În urma lor, Jarno Trulli (Toyota) – care a ratat startul – a fost împins în decor de Nico Rosberg (Williams Toyota) si a revenit învârtindu-se pe pista, moment în care s-a creat un carambol în care au fost implicate patru mas ini. Drept urmare, Trulli, Adrian Sutil (Force India Mercedes), Sebastien Buemi s i Sebastien Bourdais (ambii Toro Rosso Ferrari) au abandonat înca din prima s icana a circuitului.

Strategie perfecta pentru Button

În fa ta, Felipe Massa a reu sit sa tina destul de bine pasul cu monoposturile Brawn GP în prima parte a cursei. El urcase pe locul 3 folosind la start sistemul KERS, care i-a oferit un surplus de putere. Înainte de primul pit stop, Button a ales o strategie cu doua opriri la boxe, în timp ce liderul Barrichello a optat pentru una cu trei opriri, alegere ce s-a dovedit gres ita. El a ramas în frunte dupa primul pit stop, însa l-a efectuat rapid pe al doilea si a pierdut pozi ia de lider în favoarea coechipierului sau. Massa s i Vettel au avut strategii identice, oprind fiecare de câte doua ori exact în acela i tur. Pe final, Massa era pe locul 4, dar a fost nevoit sa încetineasca pentru a economisi benzina. El risca sa nu mai ajunga la linia de sosire, a a ca a preferat sa piarda doua pozi ii fiind depa sit de Vettel s i de Fernando Alonso (Renault) -, dar sa câ tige câteva puncte.

Eroul Mark Webber

Pâna la finalul cursei, monoposturile Brawn GP n-au mai putut fi prinse din urma, echipa britanica reus ind dubla la Barcelona. Eroul finalului de cursa a fost însa Mark Webber. El a efectuat foarte târziu a doua oprire la boxe s i a pus un ecart de peste 25 de secunde între el si urmaritorii Massa s i Vettel, care facusera deja al doilea pit stop. Astfel, australianul a reu it sa iasa în fat a lor pe pista, sarind de pe locul 5 pâna pe locul 3, pozit ie pe care a s i încheiat cursa, la put in timp în spatele lui Barrichello.

Urmatoarele trei pozi ii au fost ocupate de Vettel, Alonso si Massa, în timp ce pe locurile 7 s i 8 au terminat Nick Heidfeld (BMW Sauber) si Nico Rosberg (Williams Toyota). La limita punctelor s-a clasat Lewis Hamilton (McLaren Mercedes), campionul mondial en-titre fiind presat pe finalul cursei de Timo Glock (Toyota) s i depas it cu un tur de câ tigatorul Jenson Button.

Kimi Raikkonen (Ferrari) si Heikki Kovalainen (McLaren Mercedes) au avut o zi plina de ghinioane. Kimi a abandonat în turul 19, când mas ina lui a cedat pur s i simplu, în timp ce Heikki s-a oprit dupa numai 8 tururi, cu probleme la cutia de viteze.

Urmatoarea etapa de Formula 1 este Marele Premiu al Monaco, în perioada 22-24 mai.

Marele Premiu al Spaniei
Loc Pilot Echipa Timp
1. Button Brawn GP-Mercedes 1h37:19,202s
2. Barrichello Brawn GP-Mercedes +13,056s
3. Webber Red Bull-Renault +13,924s
4. Vettel Red Bull-Renault +18,941s
5. Alonso Renault +43,166s
6. Massa Ferrari +50,827s
7. Heidfeld BMW Sauber +52,312s
8. Rosberg Williams-Toyota +1:05,211s
9. Hamilton McLaren-Mercedes la un tur
10. Glock Toyota la un tur
11. Kubica BMW Sauber la un tur
12. Piquet Renault la un tur
13. Nakajima Williams-Toyota la un tur
14. Fisichella Force India-Mercedes la un tur

Cel mai rapid:
Rubens Barrichello (Brawn GP), 1:22,762s

Abandonuri:
Pilot Echipa În turul
Raikkonen Ferrari 19
Kovalainen McLaren-Mercedes 8
Trulli Toyota 1
Buemi Toro Rosso-Ferrari 1
Bourdais Toro Rosso-Ferrari 1
Sutil Force India-Mercedes 1

Clasamente generale

Pilot i:

1. Button 41p
2. Barrichello 27p
3. Vettel 23p
4. Webber 15,5p
5. Trulli 14,5p
6. Glock 12p
7. Alonso 9p
8. Hamilton 9p
9. Heidfeld 6p
10. Rosberg 4,5p
11. Kovalainen 4p
12. Massa 3p
13. Buemi 3p
14. Raikkonen 3p
15. Bourdais 1p

Constructori:
1. Brawn GP-Mercedes 68p
2. Red Bull-Renault 38,5p
3. Toyota 26,5p
4. McLaren-Mercedes 13p
5. Renault 9p
6. BMW Sauber 6p
7. Ferrari 6p
8. Williams-Toyota 4,5p
9. Toro Rosso-Ferrari 4p