Te asteptam si pe retelel sociale

Formula 1

FORMULA 1- Marele Premiu al Turciei/ Se schimba sultanul?

Felipe Massa poate fi pilotul care să pună capăt dominaţiei lui Jenson Button, el câştigând ultimele trei ediţii ale Marelui Premiu al Turciei

Marele Premiu al Turciei este a şaptea etapă a acestui sezon de Formula 1. Înainte de startul ei, Jenson Button şi Brawn GP domină fără probleme ambele ierarhii, la piloţi şi constructori, după ce au câştigat 5 din primele 6 runde. Coechipierul lui Button, Rubens Barrichello, este pe locul secund la piloţi, echipa britanică neavând practic rival până acum.

Istoria cursei de la Istanbul

Circuitul Istanbul Park a fost desenat de arhitectul german Hermann Tilke şi a debutat în Formula 1 în urmă cu numai 4 ani, în 2005. Traseul a devenit rapid unul pe placul piloţilor, având numeroase diferenţe de nivel şi multe viraje provocatoare şi de viteză. Pe lista învingătorilor de la Istanbul se află doar numele celor doi piloţi Ferrari. Kimi Raikkonen a câştigat cursa inaugurală din 2005, pe acea vreme aflându-se însă la McLaren. Din 2006 şi până în 2008, Felipe Massa şi Ferrari nu au avut rival în Turcia, brazilianul câştigând de trei ori la rând şi plecând de fiecare dată din pole position. Cam aceasta este istoria cursei de pe malul Bosforului, pentru că mai multe nu prea sunt de zis.

6 din 7?

După debutul acestui sezon, evident că toată lumea se întreabă înaintea fi ecărei curse dacă Button şi Brawn GP vor câştiga din nou. Pilotul şi echipa s-au distanţat deja enorm în clasamentele generale, aşa că rivalii trebuie să acţioneze de urgenţă dacă vor să mai aibă o şansă la vreunul dintre cele două trofee. La Monaco, Ferrari a demonstrat o revenire de formă, Raikkonen şi Massa terminând pe locurile 3 şi 4. Evident, cei doi vin la Istanbul plini de speranţă, având în vedere că în cele două curse europene monoposturile Ferrari au mers destul de bine. În plus, istoria recentă lasă impresia că Scuderia este imbatabilă în Turcia.

Red Bull au avut un weekend dezamăgitor la Monte Carlo, Sebastian Vettel abandonând şi Mark Webber terminând în puncte. Cei doi – şi în special Vettel – vin în Turcia hotărîţi să se lupte pentru victorie, mai ales că monoposturile lor au acum şi celebrul difuzor, care a stârnit numeroase controverse în prima parte a sezonului. După cum a mers treaba până în prezent, doar Ferrari şi Red Bull Renault lasă impresia că le pot pune probleme celor de la Brawn GP.

Succesele italienilor din ultimii ani nu sunt însă o garanţie şi pentru cursa de anul acesta, iar Red Bull trebuie să demonstreze din nou că pot fi constanţi pe parcursul unui întreg weekend. Oricum, cine vrea să parieze trebuie să aştepte calificările, după care să meargă pe mâna unui pilot din aceste trei echipe.

Citeste mai multe!