Te asteptam si pe retelel sociale

Liga Europa

Finala care nu s-a jucat

Steaua întîlneşte din nou cîştigătoarea Cupei UEFA şi, totodată, cea mai bună echipă din lume a anului precedent

înfinţată în 1905, FC Sevilla a reuşit de-a lungul istoriei o singură dată „să le ia faţa” granzilor din fotbalul spaniol. Aceasta s-a întîmplat însă cu mult timp în urmă, unicul titlu datînd din 1946. Sezonul trecut a fost însă unul special pentru viitoarea adversară a Stelei în Cupa UEFA. A fost la un pas de un loc de Champions League. Trupa pregătită de Juande Ramos a ratat această ocazie în faţa Osasunei, echipă cu care terminaseră la egalitate de puncte, dar care a beneficiat de rezultate mai bune în meciurile directe. La finalul unui parcurs foarte bun în Cupa UEFA, FC Sevilla a reuşit cucerirea trofeului în finala cîştigată cu 4-0 împotriva englezilor de la Middlesbrough. Succesul din UEFA a fost dublat de  cîştigarea Supercupei Europei, 3-0 cu Barcelona, un meci care a fost decisiv în alegerea celei mai bune formaţii a lumii în 2006.

Rivalitate locală
Simpatiile oamenilor de fotbal din Sevilla se împart între cele două mari rivale ale oraşului. Războiul dintre FC Sevilla şi Real Betis datează din 1909, anul înfiinţării lui Betis. Primul derby a avut loc în 1915 şi s-a încheiat cu victoria Sevillei. Cele două formaţii s-au mai întîlnit de atunci de 78 de ori, FC Sevilla avînd un mic avantaj în meciurile directe. Rivalitatea dintre cluburile din capitala Andaluziei este atît de mare încît la meciul de anul trecut disputat pe terenul celor de la Betis, cu o seară înaintea duelului, suporterii lui FC Sevilla îi îmbrăţişau şi le urau succes fanilor Stelei deplasaţi în Spania pentru confruntarea de a doua zi cu „alb-verzii”.

Istoria se repetă

în urma cu doi ani, Steaua primea pe stadionul Ghencea, în Cupa UEFA, cea mai bună echipă din lume a anului precedent, FC Valencia. Istoria se va repeta pe 15 februarie. Locul trupei lui Angulo şi Ayala este luat acum de FC Sevilla, formaţia lui Daniel Alves şi Kanouté. Pînă şi portarul Sevillei este acelaşi care s-a aflat între buturile Valenciei, în 2004. Este vorba despre Palop. Andaluzii vin la Bucureşti aureolaţi de titlul de cea mai bună echipă din lume în 2006, titlu primit la Casa Mozart din Salzburg. FC Sevilla vine în Ghencea aceeaşi postură ca şi Valencia, de cea mai bună echipă a anului, dar şi cu un moral asemănător Valenciei. „Sevilla se află într-un blocaj psihic”, explică specialiştii spanioli momentul nefericit prin care trece echipa antrenată de Juande Ramos. Criza pe care o traversează nu a afectat însă foarte serios obiectivele Sevillei, atît timp cît în Primera Division se află în grafic, este calificată în primavara europeană şi în sferturile de finală ale Cupei Spaniei, competiţie din care au fost eliminate deja Real Madrid şi Valencia. Steaua a scăpat printre degete ocazia să întîlnească Sevilla în finala Cupei UEFA, ceea ce ar fi marcat, cum nu se putea mai fericit pentru stelişti, aniversarea a 20 de ani de la cîştigarea Cupei Campionilor Europeni. 

 

Continuarea in Kicker SportMagazin de luni, 12 februarie 2007

Citeste mai multe!