FIFA 2009/ Mos Craciun vine mai devreme

Seria FIFA revine în forţă în acest octombrie cu un concurent serios pentru Pro Evolution Soccer, ale cărui atuuri sînt grafica de nouă generaţie, soundtrack-ul special, fizica mult mai realistă, sistemul integrat de widgeturi, dar şi Live Season, care reflectă în joc situaţia echipelor şi fotbaliştilor din lumea reală

Iubitorii simulatoarelor de fotbal jubilează: de cîteva zile FIFA 09 a apărut pe rafturile magazinelor, inclusiv în România. În intervalul de patru luni dintre Euro 2008 şi cel mai nou membru al familiei FIFA, băieţii de la EA Sports nu s-au lăsat pe tînjală şi, se laudă ei, au adus peste 250 de modificări cheie la gameplay-ul titlurilor anterioare! “Venim cu peste 250 de îmbunătăţiri faţă de anul trecut şi am vrut să oferim echipei de producţie timpul să creeze cel mai bun joc FIFA posibil”, a afirmat managerul Trevor Uzice. Canadienii au mai dezvăluit că au încheiat parteneriate cu mari cluburi engleze, precum Arsenal, Chelsea, Portsmouth, Newcastle şi Tottenham, pentru promovarea jocului.

În sfîrşit, grafică next-gen

Revenind la îmbunătăţiri, cea care sare în ochi, cel puţin în varianta PC, este grafica, în sfîrşit una de nouă generaţie, adusă deci la nivelul consolelor. Ar fi apoi reacţia mai rapidă şi precizia la pase, şuturi, driblinguri şi duelurile fizice din timpul jocului, un public mai realist, AI-ul crescut al portarilor, animaţiile noi, un efect realist prin trecerea de la zi la noapte în cazul meciurilor de seară, dar şi un mod multiplayer 10-10! Totodată, FIFA 09 introduce controlul cu mouse-ul (!), precum şi widgeturi în meniu. Tactica a fost şi ea regîndită, jucătorul avînd posibilitatea să îşi creeze diverse faze de joc, agresivitatea şi riscul fiind ajustabile. De asemenea, modul “Be A Pro”, care îţi permite să creezi un jucător şi să îl duci de la obscuritate la proeminenţă, a fost menţinut în FIFA 09

Mai rapid şi mai realist

La prima impresie, FIFA 09 se remarcă prin rapiditate şi realism, fapt care are un uriaş impact pozitiv asupra calităţii jocului. Creşterea reacţiilor favorizează circulaţia mai rapidă a mingii, sprintul fără balon, dar şi duelurile umăr la umăr, în care decisivă este puterea jucătorilor.

O altă îmbunătăţire radicală a lui FIFA 09 este noul sistem de coliziune, care ia în calcul viteza, greutatea şi puterea fotbaliştilor care intră în clinci. De data asta, fundaşul nu va mai cîştiga mereu. Căzăturile sînt şi ele “altfel”, mai reale, dar nu este un simplu efect vizual. Spre exemplu, dacă un jucător este atacat la piciorul de sprijin, probabil că nu va mai putea continua partida, însă, dacă este agăţat cînd se află în cursă, îşi va pierde echilibrul, dar va putea continua fuga.

Un joc conectat la realitate

Cireaşa de pe tortul FIFA 09 este sistemul Adidas Live Season. Acest serviciu revoluţionar a fost gîndit să actualizeze săptămînal datele jocului, în funcţie de evenimentele din realitate (inclusiv accidentările) din sezonul 2008-2009! Practic, fiecare jucător din şase campionate (Premier League, Serie A, Primera, Ligue 1, Bundesliga şi Primera mexicană) va fi monitorizat, iar dacă, să zicem, Rooney are un meci excelent în weekend, el va fi în formă maximă şi în spaţiul virtual.

Există însă evident o restricţie, şi anume că doar update-ul pentru un campionat (la alegere) este gratuit, restul fiind contra-cost!

Fiecare platformă cu versiunea ei

Producătorul canadian propune particularităţi specifice pe fiecare platformă pe care rulează FIFA 09. Astfel, versiunea PC nu mai este un simplu “port” al jocului de pe consolă şi a primit control din maus şi widgeturi în meniu, care extrag informaţii din lumea reală, versiunea pentru PS3/Xbox 360 aduce un plus la nivel de strategie, iar cea pentru Wii a primit un nou mod 8 vs 8, aparent mai intuitiv decît cel clasic.

FIFA ’09

Data lansării: 3 octombrie (EU)
Preţ: aproximativ 180 de lei
Platforme: PC, Mobil, Nintendo DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii, Xbox 360
Moduri: Single-player, Multiplayer
Media: DVD, Blu-ray Disc, UMD, DS Card
Control: Gamepad, Keyboard, Mouse
Cerinţe minime de sistem: procesor 2.4 GHz (single-core), 512 MB de RAM (1 GB pentru Windows Vista), placă video 128 MB compatibilă DirectX 9.0 c, conexiune broadband de 512 kbps sau mai mare

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...