FC BRASOV – DINAMO (DUMINICA, 18:00)/ Au cu ce?

Dinamo a pierdut titlul şi Liga Campionilor sezonul trecut după un eşec acasă cu FC Braşov, însă rămâne de văzut dacă reîntâlnirea din etapa a zecea va aduce revanşa “alb-roşiilor”, ale căror probleme nu se mai termină

Mai în glumă, mai în serios fie spus, dinamoviştii văd roşu când văd galben în faţa ochilor. Şi asta, după ce sezonul trecut au pierdut ambele întâlniri cu FC Braşov, 0-2 şi 0-2. Însă nu eşecul din etapa a 16-a a fost cel care a durut cel mai mult, ci înfrângerea din etapa a 33-a, când fotbaliştii lui Răzvan Lucescu au supus “Groapa”, deşi nu aveau nici o grijă pe lume, punându-i practic pe tavă titlul Urziceniului. Măldărăşanu şi Roman au semnat golurile muntenilor, reuşite care au avut însă efectul unor lovituri de ciocan în tabăra dinamovistă. Din campioni cu câteva etape înainte de final, Tamaş, Dănciulescu şi ceilalţi, conduşi haotic de Mircea Rednic, s-au trezit scoşi din Liga Campionilor, dar şi cu suporterii la gât.

Apocalipsa după Braşov

Răbdarea fanilor a atins punctul de fi erbere, moment urmat de altercaţii cu forţele de ordine. Suporterii furioşi au încercat să străpungă cordonul de jandarmi şi să îşi facă singuri dreptate, a se citi să le dea o bătaie zdravănă fotbaliştilor, consideraţi nişte dandy uzaţi în cluburi de noapte, dar fără valoare sportivă şi fără respect pentru culorile clubului şi pentru susţinătorii lui Dinamo.

Înjuraţi şi agresaţi de proprii fani, “câinii” au trăit clipe de groază, care l-au făcut pe un Torje terifiat, de pildă, să ia în calcul varianta retragerii, la numai 19 ani. Colegul lui, Zicu, a fost urmărit acasă de suporterii scoşi din sărite şi s-a ales cu maşina zgâriată. A scăpat însă mai ieftin decât antrenorul său, Rednic fi ind “decapitat” de conducere la finalul sezonului.

Bonetti n-a fost bun

În locul “Puriului” a fost adus italianul Dario Bonetti, al cărui CV de manager era mai mic decât Vasile Turcu. După o vară de pregătiri pentru Europa League, ca să parafrazăm o expresie celebră, Bonetti a califi cat-o pe Dinamo în grupele nou-createi competiţii, la capătul unui play-off dramatic cu Slovan Liberec. Pe gazoanele Ligii I însă, lucrurile nu au mers la fel de bine. În opt etape, ex-juventinul a condus trupa din Ştefan cel Mare la patru victorii, un egal şi trei eşecuri, ducând-o pe un mediocru loc şapte. Dar, paradoxal, un insucces european l-a “curăţat” pe Bonetti, 0-1 cu Panathinaikos pe 1 octombrie. “L-am demis pentru că nu e pe stilul nostru. Ce idee aveam, să nu luăm gol? Stilul nostru e să pasăm, să dăm goluri. Am avut mereu cel mai bun atac, dar Bonetti a bulversat echipa”, a explicat Cristi Borcea. Cu Ion Marin interimar, până la înscăunarea lui Andone, Dinamo n-a mişcat nimic, 1-1 acasă cu Pandurii.

Hingherul Moldovan

Chiar dacă pe banca Braşovului nu se mai afl ă Răzvan Lucescu, “stegarii” rămân nişte adversari la fel de puternici pentru Dinamo. Mâna antrenorului Viorel Moldovan se cunoaşte. “Moldo-gol” îşi va reîntâlni în week-end echipa unde a activat între 1993-1995 şi pentru care a marcat 19 goluri. Viorel a jucat însă în ultimii ani rolul de hingher. De la revenirea în ţară, el i-a înfruntat pe “câini” atât sub culorile Rapidului, cât şi ca ofi cial al Unirii Urziceni şi apoi ca antrenor al Vasluiului.

Ultimele 10 întâlniri directe:

31.05.2009 Etapa 33 Dinamo 0-2 FC Braşov
22.11.2008 Etapa 16 FC Braşov 2-0 Dinamo
30.04.2005 Etapa 23 FC Braşov 1-1 Dinamo
26.09.2004 Etapa 8 Dinamo 3-1 FC Braşov
01.05.2004 Etapa 24 Dinamo 1-0 FC Braşov
19.10.2003 Etapa 9 FC Braşov 3-4 Dinamo
17.05.2003 Etapa 28 FC Braşov 2-2 Dinamo
24.11.2002 Etapa 13 Dinamo 1-0 FC Braşov
01.06.2002 Etapa 30 Dinamo 4-0 FC Braşov
02.12.2001 Etapa 15 FC Braşov 1-1 Dinamo

Inamicul public numarul 1: Attila Hadnagy

Atacantul”stegarilor” a fost titular în primele opt etape de campionat, marcând pe drum două goluri, însă în a noua rundă a ispăşit o suspendare pentru cele patru cartonaşe galbene care i-au fost acordate. Revenit cu forţe proaspete, şi cu poftă de gol, la ordinele lui Vio Moldovan, vârful de 29 de ani se anunţă un mare pericol pentru buturile lui Dolha. Hadnagy este conştient că o reuşită cu Dinamo i-ar creşte automat cota, în cazul unui transfer. El evoluează la Braşov din 2007.

Inamicul public numarul 1: Gabriel Torje

Internaţionalul român de tineret este cel mai bun marcator al lui Dinamo, având două reuşite în acest sezon, una cu Ceahlăul în etapa a treia şi cealaltă în etapa a şaptea, când a adus victoria albroşiilor contra Unirii Urziceni. Cotat la 2.3 milioane de euro de un site de specialitate, “Messi”, aşa cum era alintat pe vremea când evolua în Banat, are prilejul perfect să se remarce într-o echipă care şi-a pierdut busola. 

Stiri recente

Chapeau bas, fetelor!

Chapeau bas, fetelor! - Editorial de Cristi Mîndru La tragerea la sorti de la ,,Tiriac Open” de ieri am incheiat...