Fatih Terin: Pe drumul cel bun

0
129

I-a transferat la galatasaray pe Hagi şi gică popescu. a cîştigat Cupa UEFa cu această echipă, iar acum se îndreaptă cu naţionala turciei spre Euro 2008. Este vorba de Fatih terim, cel mai iubit antrenor din ţara semilunei, care dezvăluie în exclusivitate în kicker ce planuri are cu reprezentativa şi cum pot ieşi cluburile din Superliga turcă din criza pe care o traversează în ultimii ani

kicker: Domnule Terim, naţionala turciei a joacă din ce în ce mai bine, lucru care s-a văzut şi în ultimele două meciuri oficiale. se poate spune că aţi depăşit criza de anul trecut?
Fatih Terim: Într-adevăr, la începutul preliminariilor nu am arătat prea multe, dar am obţinut totuşi trei victorii. În ultimele două partide a fost altceva. atît împotriva greciei, cît şi în meciul cu norvegia s-a putut vedea o echipă naţională a turciei care a dat totul pe teren. Pur şi simplu, băieţii mei au dat cu adversarii de pereţi, cum se spune, şi au demonstrat că au valoare.

kicker: Aţi făcut aceste meciuri excelente chiar dacă v-au lipsit titulari precum Bastürk sau Tekke. Cum explicaţi acest lucru?
Terim: Pe durată lungă, cei trei sînt de neînlocuit, dar acum au înţeles, în sfîrşit, şi cei care le-au luat locul că pot să facă parte din primul “11”, iar la mine poate să joace oricine dacă este în formă. De mult mă chinuiesc să nu depind doar de 11 sau 13 jucători. Fiecare trebuie să-l înlocuiască pe acela care se accidentează sau este suspendat.

kicker: În acest moment, aţi scăpat şi de suspendarea dictată împotriva turciei după incidentele de la finalul partidei cu Elveţia. Cît de mult va conta în vederea calificării la Euro 2008?
Terim: Fără îndoială, jucătorii mei vor evolua şi mai bine în meciurile pe care le vom disputa în faţa suporterilor noştri. Este un lucru incredibil că am reuşit să adunăm 13 puncte din cele cinci meciuri jucate “în deplasare”.

kicker: Cum a fost la Frankfurt, cînd aţi jucat cu tribunele goale? A contat foarte mult, din punct de vedere psihologic, lipsa suporterilor?
Terim: Îmi doresc din tot sufletul să nu mai avem niciodată parte de o asemenea experienţă. Mi-a părut foarte rău, în special pentru fanii noştri, că nu au avut de suferit doar fotbaliştii de pe urma acelor incidente nefericite. Mie mi s-a părut o atmosferă foarte ciudată. Nici o scandare, nici aplauze, nici măcar înjurături, nu se auzea nimic. iar aceste lucruri îţi lipsesc dacă eşti pe teren, pentru că publicul te poate purta spre victorie. Pot să vă spun că i-am pregătit, împreună cu veteranii Hakan sükür şi tugay, foarte bine pe jucătorii mai tineri pentru aceste trei meciuri. per total, sînt mulţumit de felul în care s-au comportat fotbaliştii mei.

kicker: Pe 12 septembrie veţi disputa primul joc pe teren propriu, la istanbul. Vă bucuraţi de acum pentru acel meci?
Terim: Şi încă cum mă bucur. În sfîrşit va vedea toată lumea adevărata naţională a turciei. abia aştept să evoluăm cu 50.000 de fani în tribune.

kicker: După ce aţi învins cu 4-1 în grecia, antrenorul lor, Otto Rehhagel, a fost criticat foarte dur. Vă doare puţin cînd vedeţi un alt tehnician în situaţia asta?
Terim: În fotbal există riscul să fi atacat de mass-media sau de suporteri la orice rezultat negativ. asta o ştim cu toţii, cei care sîntem implicaţi în fenomen. Şi otto rehhagel. Dar trebuie să recunosc că am fost surprins de cele întîmplate imediat după meciul nostru cu grecii. oricum, el este un antrenor senzaţional şi va demonstra asta, chiar în aceste preliminarii.

kicker: Vă puteţi închipui să antrenaţi vreodată echipa naţională a unei alte ţări?
Terim: De ce nu? Dacă pot să pregătesc o echipă de club dintr-un alt campionat, de ce să nu pot antrena şi reprezentativa altei ţări. Sincer, nu m-am gîndit niciodată la acest aspect.

Continuarea in Kicker SportMagazin de luni 16 aprilie 2007