EXCLUSIV Victor Piturca: Sunt cu ochii pe tinerele talente

Selectionerul echipei nationale a României, Victor Piturca (foto), ia nota de ascensiunea “lupilor tineri” si anunta ca, desi pentru meciul cu Olanda o convocare-surpriza este improbabila, va conta pe noul val la Euro 2008

SportM: Domnule Piturca, are calitate noua generatie de fotbalisti?
Piturca: Fara indoiala. Eu sint increzator in calitatile jucatorilor care vin din spate, ei cresc intr-un mediu mult mai favorabil performantei decit generatiile anterioare. Conditii au. Acum, totul depinde de ei, de dorinta lor de afirmare, de motivatie. Pentru ca talentati sint.

SportM: A progresat Rominia in ultimii ani la nivelul de copii si juniori, mergind pina la selecionata U-21?
Piturca: Da. Dupa ani buni in care acest sector vital n-a fost tratat cu atenia cuvenita, in ultima perioada s-a lucrat occidental. Si roadele se vad. Este in primul rind meritul Federaiei, care a atras investiyii si a implicat in proiect profesionisti adevarati, cum sint cei din “Generatia de Aur”.

SportM: Cum comentati evolutiile recente ale nationalei mici?
Piturca: Baietii au facut o figura frumoasa, si cu Franta, si cu Anglia, in amical, apoi cu Bosnia. Si lor, ca si noua, le lipseste insa o calificare, ceva care sa certifice ca acest grup, aceasta generatie are valoare. O calificare este un certificat de calitate. Sper sa o obinem “in corpore”.

SportM: Dumneavoastra, se stie, aveti ochi si pentru tineri. Ce fotbalisti ati remarcat?
Piturca: Nu e stilul meu sa nominalizez, si de altfel nici n-ar fi bine pentru cei pe care i-as indica. Am citeva nume, insa le tin pentru mine. Sint citiva pusti talentai la ora actuala, stiti dumneavoastra mai bine numele lor. Iar eu le urmaresc cu interes cresterea.

SportM: Va bucura “explozia” jucatorilor din provincie?
Piturca: E imbucurator ca aria de selecie la echipa naionala se largeste constant. Important e ca, de oriunde ar proveni, tinarul fotbalist sa aiba meciuri in picioare, sa progreseze. De asta avem nevoie.

SportM: Colaborati cu domnul Sandoi la aciunile “tineretului”?
Piturca: In limitele colegiale. Evident ca vorbim, el imi comunica pe cine a selecionat, cu cine ar vrea sa joace , insa cam atit. Niciodata nu m-am bagat peste munca vreunui coleg de-al meu. Totusi, se merge pe o logica comuna la nivelul echipelor nationale, pentru ca nationala mare sa poata recurge la nevoie la o soluie de urgenta.

SportM: Naionala U-21 este, teoretic, pepiniera nationalei de seniori. “Promovati” pe cineva pentru meciul cu Olanda?
Piturca: Putin probabil, este o partida capitala in care experimentele nu sint recomandabile. Dar, desigur, pe viitor veti vedea la nationala o infuzie de singe proaspat.

SportM: Se poate impune un tinar la nationala mare?
Piturca: Bineineles. Pentru mine nu conteaza virsta jucatorului, ci forma. La fel de bine poate avea 20 sau 40 de ani, esential este cum se pregateste, ce joaca si cum isi pune in valoare coechipierii. Dupa cum vedeti, si in strainatate exista aceasta tendinta, de a se da credit tinerilor. Olanda este un exemplu clasic in acest sens. Este o strategie interesanta, dar trebuie sa mentinem un echilibru intre experienta si vitalitate.

SportM: Pina la anul, cei mici pot deveni barbati. Vor avea ei loc in, sa speram, lotul pentru Euro 2008?
Piturca: In primul rind, sa dea Dumnezeu sa ajungem acolo. Mai avem de trecut niste hopuri. Sa ne vedem calificati si automat ca privirile mele se vor indrepta asupra “sperantelor”. Intotdeauna avem nevoie de forta si prospeimea tinerilor.

Sport Magazin numarul 78 (24 – 30 septembrie 2007)

Stiri recente

Trăiește bucuria victoriei, cu pariuri online pe sporturile preferate

Din tribune, din fața televizorului sau cu ochii-n ecranul telefonului - oriunde te-ai afla ești un suporter înflăcărat al...