EXCLUSIV/ Stefan Iovan: „Englezii respecta”

Am jucat destul de puţin la Brighton&Hove Albion, dar am rămas plăcut impresionat de fotbalul din Anglia şi de tot ce mişcă în jurul acestui adevărat fenomen sportiv. Aproape toate partidele, indiferent de miza lor, sunt privite ca un spectacol şi suporterii se comportă ca atare la meciuri. Dacă te-ai dăruit pe teren, suporterii te aplaudă indiferent dacă echipa ta a pierdut meciul.

Pentru echipele mici, partidele din Cupa Angliei şi din Cupa Ligii sunt un prilej extraordinar de a-şi măsura forţele cu formaţiie de top din Premier League. Un meci cu Manchester United le poate asigura bugetul pentru un întreg sezon, deorece primesc cotă parte din drepturile TV, iar stadionul va fi cu siguranţă arhiplin la ora meciului. Spre deosebire de noi, englezii au stadioane moderne de 10.000 de locuri şi în ligiile inferioare. Nimeni nu tratează aici Cupa Angliei sau Cupa Ligii ca pe o competiţie de mâna a doua. E vorba despre respectul faţă de suporteri şi faţă de blazonul clubului.

Faptul că granzii folosesc de multe ori în tururile preliminarii jucători de la echipa de tineret nu înseamnă că desconsideră competiţia. O fac pur şi simplu pentru că programul competiţional pentru vedetele din lot este unul infernal, cu zeci de meciuri pe sezon. În plus, tinerii introduşi pe teren sunt foarte bine pregătiţi din toate punctele de vedere. Englezii alocă un interes ridicat centrelor de copii şi juniori, iar aceştia sunt deja bine formaţi din punct de vedere fizic şi mental când bat la porţile senioratului.