EXCLUSIV: Pur si simplu Cesinha

Sînt destui fotbalişti brazilieni în România în a căror carte de muncă apar meserii de genul ospătar sau grădinar. Carlos Cesar dos Santos sau, mai simplu, Cesinha, e însă altceva. Este chiar fotbalist. Îi place România, iubeşte Rapidul şi compară galeria giuleşteană cu nebunia din tribunele din Ţara Cafelei. Iar dacă ar fi impresar, i-ar transfera în Brazilia pe Buga şi pe Săpunaru.

SportM: Practic, de la ce ţi se trage această poreclă, sau supranume, “Cesinha”? Carlos Cesinha: E mult timp de atunci. De cînd jucam în Brazilia. Eram tînăr, aveam 19 ani şi toată lumea mă striga “Cesinha”. Cred că datorită faptului că le plăcea cum jucam. Era ca un fel de alint, iar eu am adoptat acest supranume.

SportM: Ce te-a determinat să alegi Rapidul, o echipă din Estul Europei?
Cesinha: A fost destul de simplu şi fără nimic spectaculos. M-a sunat directorul sportiv de la Rapid, Viorel Moldovan, şi mi-a făcut o propunere pentru a juca la Rapid pe o perioadă de trei ani. Mai erau şi alte cluburi interesate de mine, dar am ales Rapid pentru că am auzit că este o echipă puternică. Voi avea ocazia să joc şi în Cupa UEFA, iar acest aspect este extrem de important pentru cariera mea.

SportM: Cum ţi se pare în România în scurtul timp petrecut la noi?
Cesinha: Îmi place aici foarte mult. O spun cît se poate de sincer. Prima săptămînă am stat în cantonament la Pro Rapid, însă după aceea am început să vizitez şi mi-am dat seama că Bucureştiul este un oraş cu adevărat frumos. Mi-am făcut o impresie bună şi despre oameni. Eu sînt aici împreună cu familia şi avem nevoie de multe lucruri. Am observat că în magazine găsim orice. Îmi place să trăiesc în România!Poster cu Cesinha, numai in numarul 71 al Sport Magazin (6 – 12 august 2007)


SportM:
Există asemănări între România şi Brazilia, ca mod de viaţă, în general? Cesinha: Da, sînt foarte multe lucruri. Am observat că preţurile sînt la fel de mari şi la voi. Altfel, este atractivă viaţa din România. O spun pentru că am trăit şi în alte oraşe. Însă e foarte important pentru familia mea să locuiască într-un oraş mare, iar aici avem multe facilităţi.

SportM: Dar ca fotbal, există asemănări cu voi, cei din Ţara Cafelei?
Cesinha: Urmăresc în fiecare zi meciuri de ale românilor. Calitatea jocului şi prestaţia jucătorilor este excepţională. Sînt adevăraţi profesionişti şi nu o spun ca să flatez. Românii nu sînt cu nimic în urmă faţă de fotbalul brazilian. La Rapid, de exemplu, sînt cîţiva jucători care ar putea juca în Brazilia fără probleme. Cum ar fi Săpunaru sau Buga, adevăraţi fotbalişti.

SportM: Cum te descurci cu comunicarea?
Cesinha: Cu antrenorul vorbesc în italiană. Înţeleg cîteva cuvinte şi în limba română. Cu unii dintre jucători vorbesc în engleză. O să încerc să învăţ cît mai repede româna ca să mă pot înţelege cu toată lumea. La început mi s-a părut greu şi credeam că nu voi înţelege, dar acum am început să mă acomodez.

SportM: Ce amintiri frumoase ai adus cu tine din Brazilia?
Cesinha: Amintiri frumoase am de peste tot. Dar cred că îmi lipsesc oamenii şi unele locuri care se găsesc doar în Brazila, dar nu multe. Dar şi în România sînt destule locuri frumoase care merită vizitate.

SportM: Cu cine te-ai împrietenit pînă acum de la echipă?
Cesinha: Cu Pierre Boya, cu Buga, cu Vladimir Bozovic. Însă şi ceilalţi băieţi sînt simpatici şi cred că ne vom înţelege foarte bine.

SportM: Unde te simţi mai bine în teren?
Cesinha: În atac, acolo unde joc. Este locul şi postul care cred că mi se potrivesc cel mai bine.

SportM: Cum ţi s-au părut meciurile jucate pînă acum în campionatul românesc?
Cesinha: Primul meci a fost foarte important, împotriva unei echipe puternice, cum e Dinamo. Am încercat să joc cît mai bine şi să dau totul pe teren. Îmi place că am cîştigat. Iar în primul meci din Liga I, împotriva Daciei Mioveni, în repriza secundă am jucat mai bine. Observ cum jocul meu se perfecţionează şi mă adaptez la ce e aici. Sper să fac treabă bună alături de Rapid.

SportM: Ce părere ai despre suporterii rapidişti?
Cesinha: În prima etapă am jucat în deplasare şi au fost foarte mulţi fani alături de echipă. Şi la Supercupă, şi la meciul din Mioveni toţi au cîntat şi au împins echipa de la spate. Pentru noi este foarte important să fim susţinuţi şi asta se vede. Asta m-a bucurat, iar în Giuleşti atmosfera e ca la noi, în Brazilia.

SportM: Ce ştii despre rivalele Rapidului, Steaua şi Dinamo?
Cesinha: Sînt echipe foarte bune. Sînt echipe puternice şi cu o istorie deosebită. De Steaua am auzit de cînd eram mic. Tocmai de aceea sînt onorat să joc într-un campionat puternic.

SportM: Unde visezi să joci cîndva?
Cesinha: Este destul de complicat să mă lansez în declaraţii, pentru că fiecare jucător vrea să joace pentru cele mai importante cluburi. Dar eu lupt să evoluez bine la Rapid, mai ales că şi clubul giuleştean este unul puternic. Eu joc la Rapid şi am mare respect pentru această echipă. Doresc din tot sufletul să cîştigăm campionatul şi să ajungem în Champions League.

Emanuel Apostol, Lucian Ionescu

Stiri recente

Ronaldo, fair-play la un meci din Liga Campionilor Asiei, când i-a cerut arbitrului să nu îi acorde un penalty – VIDEO

https://twitter.com/i/status/1729207633113153911 Cristiano Ronaldo (Al-Nassr) a fost fair-play la meciul din Liga Campionilor Asiei şi i-a semnalat arbitrului că nu trebuie...