EXCLUSIV: Pinalti vrea in Europa

Mai putin vizibil in aceasta editie de campionat decat in alti ani si pus oarecum in umbra de un alt patron de club din Moldova, Adrian Porumboiu, finantatorul Ceahlaului Piatra-Neamt asigura ca formatia de sub Pietricica va emite in trei ani pretentii la o participare in cupele europene. Pe langa ambitiile din fotbal, edilul din Piatra-Neamt nu neglijeaza nici politica si vrea sa mai castige un mandat la primaria urbei, careia vrea sa ii construiasca o telegondola.

SportM: Patronii de la CFR Cluj sau Sporting Vaslui susţin că investesc sume enorme în echipele lor pentru a aspira la cupele europene sau chiar la cîştigarea titlului. Unde e locul Ceahlăului în această afi rmare a provinciei?
Gheorghe Ştefan: Vreau să vă spun că, în acest sezon, s-au făcut la acest club investiţii de aproximativ zece milioane de euro, deci nici noi nu sîntem mai prejos decît alţii. Deja am elaborat un plan care se va întinde pe o durată de trei ani şi prin care noi urmărim să construim o echipă cu adevărat competitivă, care să evolueze în competiţiile europene. În primii doi ani ne dorim să construim un grup puternic de fotbalişti la Piatra-Neamţ, iar în al treilea vom ataca obiectivul de care am pomenit. În plus, dacă urmăriţi cum decurg lucrurile în acest campionat, în timp ce unele formaţii din provincie au început să emită pretenţii tot mai mari, cele din Capitală nu şi-au regăsit cadenţa din anii trecuţi. Steaua a pierdut la Urziceni şi a făcut egal la UTA, Dinamo a pierdut cu Vaslui şi a remizat cu Mioveniul, Rapid nu a trecut de Buzău. În alţi ani, echipele din Bucureşti nu aveau nici o problemă în astfel de meciuri, dar iată că acum nu mai sînt favorite certe. Cred, deci, că acest sezon poate oferi o campioană din afara Bucureştiului.

SportM: Deci nu mai luaţi în calcul o evoluţie precum cea de anul trecut, care a dus la retrogradarea echipei.
Gheorghe Ştefan: După părerea mea, în acest sezon noi nu vom avea probleme cu retrogradarea, pentru că am îndreptat greşelile pe care le-am făcut. Am adus jucători care să dea tot ce au pentru echipă şi ne-am îndreptat privirile pentru a transfera jucători şi dinspre zone mai puţin obişnuite, cum ar fi Republica Moldova, aşa că avem trei basarabeni în lot: Frunză, Golban şi Ciubotaru. Sîntem mulţumiţi de ei pînă acum.

SportM: Cu Frunză au fost ceva probleme, la un moment dat chiar a fost exclus din lot.
Gheorghe Ştefan: Într-adevăr, dar între timp şi-a spălat din păcate, a şi înscris goluri importante. Atunci cînd vezi un jucător că pune sufl et cînd intră pe teren, poţi să deduci că şi-a revenit, aşa că nu mai sînt supărat pe el.

SportM: Aţi construit un stadion frumos la Piatra-Neamţ, dar investind 6 milioane de euro din banii primăriei. Nu au fost cetăţeni care să susţină că altele erau priorităţile în Piatra-Neamţ?
Gheorghe Ştefan: Bineînţeles că, orice ai face, există oameni care sînt nemulţumiţi şi care îţi critică măsurile pe care le iei. Era normal ca stadionul să fi e amenajat din bani publici, pentru că acesta este al primăriei, clubul avînd doar un drept de folosinţă asupra sa. Deşi opozanţi sînt peste tot, un sondaj făcut pe plan local mi-a dat dreptate în ceea ce priveşte investiţiile făcute în baza sportivă. Nemţenii au fost chestionaţi în legătură cu ce cred ei că a fost cea mai importantă investiţie din oraş, iar 23%, cel mai numeros eşantion, au declarat că refacerea stadionului este cea mai importantă.

SportM: Să deducem că asta este bine şi pentru viitorul dumneavoastră politic?
Gheorghe Ştefan: Eu aşa sper. Am făcut multe eforturi pentru acest oraş, s-au făcut numeroase lucruri bune, aşa că am de gînd să candidez din nou la următoarele alegeri pentru funcţia de primar. Am renovat piaţa centrală din Piatra-Neamţ, s-a lucrat intens la sistemul de canalizare, iar în viitor am de gînd să construiesc şi o telegondolă.

SportM: Revenind la fotbal, se ştie că dumneavoastră aţi fost un foarte acid critic al arbitrajelor din campionat. Cum le-aţi caracteriza pe cele din acest sezon de Liga I?
Gheorghe Ştefan: Eu zic că s-au schimbat destule în arbitraj în ultima vreme. Arbitrii greşesc şi ei ca orice om, mai ales că mulţi dintre ei sînt acum tineri şi trebuie să le dăm credit. Arbitrii greşesc oriunde în lume, important este să nu o facă voit, urmărind vreun anume interes. Erorile comise de arbitrii din Liga I sînt omeneşti, nu intenţionate.

SportM: La Piatra-Neamţ se va juca o partidă a naţionalei de tineret în această toamnă. Nu vă doriţi ca echipa să propună şi jucători pentru echipele naţionale, nu doar infrastructură?
Gheorghe Ştefan: Într-adevăr, pe 16 noiembrie echipa de tineret va întîlni Malta la noi în oraş, ceea ce ne bucură, pentru că se formează un public iubitor de fotbal la Piatra-Neamţ. Avem deja un plan în urma căruia în doi-trei ani echipa de aici să ajungă să propună jucători pentru echipele naţionale. Împreună cu domnul Sichitiu şi cu Viorel Hizo am decis să organizăm selecţii pentru tineri jucători din întreaga Moldovă, pentru a-i descoperi pe cei mai valoroşi. Atunci vor exista fotbalişti de prima reprezentativă şi la Ceahlăul.

Sport Magazin numarul 79 (01 – 07 octombrie 2007)

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...