EXCLUSIV/ Mircea Lucescu: ”Dinamo este o varianta”

0
108

Între Dinamo, Galata sau Beşiktaş, echipe despre care se spune că ar face orice pentru a-l avea din nou ca antrenor, Mircea Lucescu, singurul român care se simte într-adevăr frustrat fără champions League, trage de Şahtior pentru al patrulea titlu din istoria clubului. Împărţit între obligaţii contractuale şi instincte nostalgice, il Luce este aşteptat la Dinamo pentru a redeveni antrenorul “cîinilor roşii” şi totodată obligat să mai lupte un an şi jumătate în tranşeele Ucrainei, legat în lesa contractului cu Ahmetov. Acceptîndu-şi destinul profesional contorsionat, plin de ciudăţenii şi deseori nedrept, Lucescu se bate în continuare să smulgă de la fotbal ceea ce în mod normal ar fi trebuit să aibă mult mai uşor

SportM: Ce şanse aveţi anul acesta la titlu, domnule Lucescu?
Mircea Lucescu: Deocamdată, sîntem lideri. E o competiţie din ce în ce mai dificilă, în permanentă creştere. E drept că se joacă destul de dur, fără spectacol şi strălucire, dar campionatul nu este deloc unul de neglijat. Toţi spun “Aaa, Ucraina…”, dar nu mai e ca pe vremuri. Spre exemplu, penultima clasată a primit doar 20 de goluri în tot atîtea meciuri, iar în penultima rundă s-au marcat doar opt goluri. Aceste cifre spun că este din ce în ce mai greu să te impui.

SportM: Este o ediţie atipică: nu se mai bat pentru titlu doar Şahtior şi Dinamo Kiev, a intervenit şi a treia echipă, Dnepr.
Lucescu: Eu aş spune că sînt patru, pentru că şi Metalist Harkov e aproape de noi şi are echipă bună, făcută cu investiţii mari. Fotbalul creşte, dar greu, din cauza infrastructurii. Stadioanele sînt vechi, făcute în stil sovietic şi nu atrag spectatorii. Aceasta este una dintre marile probleme, dar se pare că se va rezolva după terminarea arenelor pentru Euro 2012.

SportM: Noul stadion al lui Şahtior cînd e gata?
Lucescu: La sfîrşitul acestui an trebuie dat în folosinţă.

SportM: Cu dumneavoastră pe bancă?
Lucescu: Să vedem, nu ştiu nimic deocamdată.

SportM: Chiar vreţi să vă întoarceţi la Dinamo?
Lucescu: Este una dintre variante. Mai am contract un an şi jumătate şi e greu de plecat în aceste condiţii. Dar nu e vorba numai despre Dinamo, Beşiktaş sau Galatasaray, cînd au probleme, spun că discută cu Lucescu pentru a se întoarce. Aşa am fost eu mereu, un punct de sprijin pentru echipele pe care le-am antrenat.

SportM: Chiar sînteţi interesat de Dinamo?
Lucescu: De ce nu?

SportM: Ce credeţi că se întîmplă acum la club?
Lucescu: E destul de greu să îţi faci o părere dacă stai departe de echipă, dar cred că totul s-a stricat în vară. Momentul cîştigării titlului a fost gestionat prost: toată lumea era sigură că Dinamo va merge în Ligă. Jucători, conducători, suporteri, toţi credeau că echipa va ajunge în Champions League. Presiunea a fost prea mare, iar eşecul a dărîmat totul. Ştii cum e, un necaz aduce după sine un alt necaz.

SportM: Ce şanse mai are Dinamo în campionat?
Lucescu: Se bate pentru locul al doilea. Una dintre echipele din Bucureşti, Steaua, Dinamo şi Rapid, va merge alături de CFR Cluj în Champions League. Mîndria Capitalei este prea mare, ar fi imposibil de suportat ca şi locul al doilea să fie ocupat tot de o echipă din provincie.

SportM: Locul 1 este sigur al Clujului?
Lucescu: Eu aşa cred. Diferenţa de puncte este prea mare, iar clubul e puternic. E în primul rînd meritul lui Andone pentru acest succes, despre care cred că nu mai poate fi împiedicat. Şi conducătorii trebuie felicitaţi, fără îndoială, pentru investiţii şi pentru modul în care au organizat clubul, dar cea mai bună mutare a lor este aducerea lui Andone. E foarte important să ai un antrenor care să ştie cum se cîştigă un campionat.

SportM: Vorbiţi des cu el?
Lucescu: Destul de des, dar nu te gîndi că îi dau sfaturi. E un antrenor matur şi experimentat, ştie foarte bine ce trebuie să facă.

SportM: Primele două locuri sînt ocupate de foştii dumneavoastră jucători Andone şi Rednic, iar Sabău are şi el o cotă foarte bună. Vă simţiţi mîndru de acest lucru?
Lucescu: Este în primul rînd meritul lor, dar am şi eu rolul meu. Pe de altă parte, îmi pare rău că alţi fotbalişti de-ai mei, care puteau ajunge antrenori mari, nu au ştiut să-şi organizeze cariera. Dau aici exemplul lui Vaişcovici, un băiat foarte inteligent, care ar fi putut avea o carieră frumoasă.

SportM: Credeţi că va vinde George Copos Rapidul?
Lucescu: Eu cred că nu. Nu mai poate el să fie atît de important în altă parte. Mai are şi alte firme, dar ca la fotbal nu e nicăieri. Şi mai e ceva: gloria atrage chiar dacă ar fi apropiată de moarte. Pascal a spus asta, nu eu, că nu sînt aşa deştept.

SportM: Ce spuneţi de înjurăturile lui Răzvan pentru arbitra Teodora Albon?
Lucescu: Spun doar că ceea ce a zis Răzvan a fost rostit într-o discuţie privată, în tribună, cu preşedintele clubului. Nu trebuia să fie făcut public acest lucru. Mai multe nu vreau să comentez.

           

Integral in numarul 102
(18-24 martie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here