EXCLUSIV MARIAN ALIUTA/ ”Mi-ar parea rau ca Steaua sa rateze titlul”

Deşi patronul bănăţenilor, Marian Iancu, l-a criticat vehement pentru prestaţiile sale, Aliuţă nu exclude ideea de a continua pe malul Begăi şi în sezonul viitor dacă situaţia se va detensiona

SportM: Eşti fericit că Poli a încurcat pe Steaua în lupta pentru titlu?
Marian Aliuţă: Da, normal, pentru că este echipa la care joc. A fost un rezultat echitabil, pentru că în prima repriză ei au avut mai multe ocazii, dar, după ce am înscris golul de 1-1, puteam chiar cîştiga meciul. Mi-ar părea totuşi rău ca Steaua să rateze titlul.

SportM: În urmă cu trei ani, deşi erai încă legitimat la Rapid, ai asistat ca spectator în Ghencea la partida dintre Steaua şi Poli, ultimul meci din acel sezon. Vei merge să sărbătoreşti şi anul acesta titlul de campioană împreună cu suporterii steliştii?
Aliuţă: Nu voi fi pe Ghencea atunci. Nici nu mă gîndesc să fac asta, pentru că eu joc la Poli şi nu are sens să pun paie pe foc în mod inutil.

SportM: Cu lotul actual, crezi că Poli poate face faţă în Europa în sezonul următor?
Aliuţă: Ne putem califica în faza grupelor, dar trebuie să avem şi puţin noroc la tragerea la sorţi în turul preliminar. La Timişoara se doreşte performanţă şi în Liga Campionilor, dar trebuie să fi m realişti. Deocamdată e difi cil pentru orice formaţie românească să ajungă în fazele superioare în Liga Campionilor.

SportM: În eventualitatea în care vei pleca de la Poli, vei ajunge la cea de a opta formaţie în doar patru ani. Nu e puţin cam mult?
Aliuţă: Totul e relativ. Decît să stai la o echipă şi să nu ai nici o ofertă din altă parte, mai bine aşa.

SportM: Cum crezi că e mai bine, să joci o carieră întreagă la o singură formaţie sau să fi i un globe-trotter ca tine?
Aliuţă: În viaţă, ca şi în fotbal, te duci acolo unde crezi că ţi-e mai bine. Eu am semnat pe trei ani cu Timişoara şi aş fi vrut să îmi duc la bun sfîrşit contractul aici, dar acest lucru nu depinde doar de mine.

SportM: După criticile dure pe care ţi le-a adresat în mod public Marian Iancu, mai crezi că există cale de împăcare?
Aliuţă: Replicile mele la acele critici au fost interpretate greşit. Personal nu m-am certat cu nimeni şi nu consider că există un confl ict între mine şi cineva din cadrul clubului. Ei sînt supăraţi pe mine, dar pînă la fi nalul campionatului mai sînt cîteva etape şi orice e posibil. Poate chiar voi mai rămîne la Timişoara, dacă voi mai fi dorit.

SportM: Spuneai că nu îţi mai doreşti să joci afară. Rămîi consecvent la această decizie indiferent de ţara de unde vine oferta?
Aliuţă: Am avut o propunere chiar de curînd de la Metalurg Donetsk, sosită prin fax la club, dar am refuzat-o. Nu mă atrage ideea de a pleca în Asia şi nici măcar de a evolua într-o ţară vecină. Tot ce îmi doresc este să fi u mai aproape de familia mea de la Bucureşti.

Deşi finanţatorul Timişoarei, Marian Iancu, i-a sugerat ironic să se lase de fotbal şi să se apuce de altă meserie, Aliuţă nu vrea să agaţe ghetele în cui prea curînd, ba dimpotrivă. Sigur pe el, mijlocaşul se vede evoluînd la cel mai înalt nivel încă vreo cinci ani: „Nu am probleme cu greutatea şi mă sînt în stare să mai joc vreo patru, cinci ani. Mai am încă destul de arătat în fotbalul românesc”.

Pentru Aliuţă, fotbalul nu reprezintă doar bani şi trofee, ci şi un hobby, iar asta se poate vedea cel mai uşor din modul în care mîngîie mingea şi din giumbuşlucurile sale pe teren. Fostul stelist nu crede că va putea renunţa la fotbal nici măcar peste deceniu. „Am mulţi amici care joacă din plăcere în ligile de amatori. Probabil asta voi face şi eu cînd voi avea timp, pentru că m-aş plictisi fără fotbal, e ca un drog pentru mine.”