EXCLUSIV Lupescu e judecator

Dincolo de naţională sau echipe de club, România a mai făcut un pas în Europa fotbalistică. Ionuţ Lupescu a devenit membru în Comisia de Disciplină a UEFA, fiind primul român care deţine această funcţie în forul fotbalistic european. În momentul de faţă, în structurile UEFA se regăsesc numele a cinci români: Mircea Sandu, Adalbert Kassai, Ionuţ Lupescu, Florin Prunea şi Didi Prodan.

SportM: Cît de benefic este pentru fotbalul românesc cooptarea ta în Comisia de Disciplină a UEFA?
Ionuţ Lupescu: Cred că este un lucru extraordinar. Faptul că noi, românii, sîntem din ce în ce mai prezenţi, ca oficiali, în diferite funcţii la UEFA, nu poate fi decît îmbucurător.

SportM: Ai fost propus sau pur şi simplu UEFA te-a numit în această funcţie?
Lupescu: Nu m-a propus nimeni. UEFA este cea care m-a numit. Au aflat probabil că sînt un “escroc” şi un “incompetent” şi s-au gîndit că un asemenea personaj se potriveşte perfect într-o astfel de funcţie.

SportM: Sînt numai foşti fotbalişti în Comisie?
Lupescu: Sînt oameni de mare calibru, unii dintre ei judecători de profesie. Calitatea şi modul de judecată al acestora nu pot fi puse la îndoială. În plus, deşi se află sub “aripa” UEFA, Comisia de Disciplină nu este influenţată sub nici o formă de către forul european.

SportM: Ce înseamnă că nu este influenţată?
Lupescu: Comisia este independentă în sensul strict al cuvîntului. Se votează liberal şi mega-democratic.

SportM: Ce fel de cazuri judecă această Comisie?
Lupescu: Orice caz de disciplină legat de un club, nu şi de jucători individual. Comisia aşteaptă raportul, după care se judecă şi se votează. În funcţie de gravitatea cazurilor, ne strîngem la sediu sau ne exprimăm votul telefonic.

SportM: Nu există riscul unei doze de subiectivism din partea membrilor cînd judecă un club din propria ţară?
Lupescu: Absolut deloc. Este foarte simplu. În momentul în care Comisia va judeca, să dăm ca exemplu, incidentele de la partida Lazio – Dinamo, eu, ca român, împreună cu reprezentantul Italiei, vom fi obligaţi să ieşim din sală. Nimeni nu participă la judecarea unei echipe din patria mamă.

UEFA, “tărîm” românesc

Cooptarea lui Ionuţ Lupescu în Comisia de Disciplină constituie o premieră pentru România, însă fostul internaţional nu este singurul român aflat în structurile UEFA. Alături de acesta, preşedintele federaţiei, Mircea Sandu, dar şi Adalbert Kassai, Florin Prunea şi Didi Prodan fac parte din diferite comisii ale forului european.

A înlocuit un scoţian

Comisia de Disciplină a UEFA este alcătuită din zece membri, preşedinte fiind doctorul austriac Thomas Partl. Comisia are membri numiţi pentru o perioadă de cinci ani, Ionuţ Lupescu făcînd excepţia de la regulă. Românul a preluat locul deţinut pînă de curînd de către scoţianul David Taylor, numit într-o altă comisie.

Comisia de Control şi Disciplină a UEFA

Preşedinte
Dr. Thomas Partl (Austria)

Vicepreşedinţi
Jim Stjerne Hansen (Danemarca)
Jacques Antenen (Elveţia)
Sandor Berzi (Ungaria)

Membri
John Delaney (Irlanda)
Emilio Garcia Silvero (Spania)
Dr. Rainer Koch (Germania)
Maurizio Laudi (Italia)
Ionuţ Lupescu (România)
Joel Wolff (Luxemburg)

Sport Magazin numarul 73 | 20-26 august 2007

Stiri recente

România a urcat pe locul 43 în clasamentul FIFA, după calificarea la Euro 2024

Naţionala de fotbal a României a urcat cinci poziţii şi se află pe locul 43 în clasamentul FIFA dat...