EXCLUSIV Laurentiu Rosu: Steaua? Suna bine!

Stelist cu state vechi de plată, Laurenţiu Roşu îşi reafirmă ataşamentul faţă de clubul ce l-a dat fotbalului mare. Internaţionalul român este onorat de interesul “roş-albaştrilor” pentru el şi nu exclude să dea Huelva pe Ghencea, în anumite condiţii

SportM: Laurenţiu, dezamăgit că ratezi sărbătoarea de la Bucureşti, de după meciul cu Albania?
Laurenţiu Roşu: Mi-ar fi plăcut să iau parte la joc, dar nu pot spune că sînt dezamăgit. Era logic să nu fi u chemat la lot, întrucît vin după o perioadă de refacere. Sînt apt fi zic de o lună, însă n-am meciuri în picioare. Mă voi uita la televizor şi le voi ţine pumnii băieţilor. Miercuri, voi fi cu sufl etul la Bucureşti.

SportM: Îi batem pe albanezi şi cîştigăm grupa?
Roşu: Trebuie, mai ales că le sîntem superiori ca valoare, i-am învins şi în tur şi avem de onorat un blazon. Nimeni şi nimic nu poate strica “fiesta” fotbalului românesc. Această campanie incredibilă se va termina cu un triumf absolut.

SportM: Tu ai prins şi Euro 2000. Ce a însemnat Euro pentru tine atunci şi ce înseamnă acum?
Roşu: Am avut norocul să particip la Euro 2000 şi pot să afi rm că un asemenea eveniment este visul oricărui fotbalist. În special pentru un tînăr, cum eram eu la vremea respectivă, e o competiţie fabuloasă. Euro 2008 vine ca un cadou, un alt moment de colecţie în cariera mea.

SportM: Victor Piţurcă ţinteşte titlul european. Îi împărtăşeşti acest vis?
Roşu: Nea Piţi are dreptate să fi e optimist, nu mergem la Euro să facem act de prezenţă. De ce nu ar repeta România isprăvile Danemarcei în 1992 sau ale Greciei în 2004? Va fi un turneu al surprizelor, în care, dacă trecem de grupă şi benefi ciem de culoar favorabil, putem atinge fi nala. În primele patru, cel puţin, avem şanse mari să ne clasăm!

SportM: Ai emoţii pentru tragerea de pe 2 decembrie? Cu cine ţi-ai dori să picăm la Euro?
Roşu: N-am emoţii, sînt nerăbdător! În orice grupă am pica, sîntem favoriţi la “sferturi”. În zi bună, putem învinge orice naţională tare. Un exemplu: Spania. I-am bătut la ei acasă anul trecut, nu? Uite, cu spaniolii mi-ar plăcea, le cunosc capacitatea.

SportM: Cum îţi mai merge la Recreativo?
Roşu: Reabilitarea a decurs ok şi de curînd am şi jucat 18 minute, pentru a mă reacomoda cu ritmul unei partide. Acum mă antrenez suplimentar ca să revin la capacitatea maximă. Petrec mult timp la sală, trag să îmi refac masa musculară. Cu puţin noroc, voi juca în etapa următoare, pe “Camp Nou”, cu Barça.

SportM: Momentan, aveţi unele dificultăţi în Primera. Ce urmăriţi în actuala stagiune?
Roşu: Obiectivul e cel clasic, salvarea de la retrogradare. Dacă ne salvăm mai repede, putem construi pe această bază, cum a fost şi anul trecut, cînd am terminat pe opt.

SportM: E şi Copa del Rey o ţintă?
Roşu: Indiscutabil, ne-ar bucura să urcăm cît mai sus şi în Cupă. Pentru Recreativo, Cupa Regelui e atractivă, mai ales de cînd am disputat finala în 2003.

SportM: Cum te înţelegi cu antrenorul Victor Munoz? Se bazează pe tine?
Roşu: Ne înţelegem normal. Din păcate, fiind indisponibil, n-am avut ocazia să-l ajut prin evoluţiile mele. Sper să o fac de acum înainte.

SportM: Ai fost rezervă în Recreativo – Osasuna 1-0. S-au liniştit apele la club după acest succes?
Roşu: Da, după victoria asta ne-a mai venit sufletul la loc. Veneam după şase jocuri fără gol, erau speculaţii despre soarta antrenorului, cunoşti scenariul. Bine că-i iar linişte!

SportM: Asistăm la o ediţie foarte disputată de Primera, cu peste patru pretendente. Ai o favorită?
Roşu: Anul ăsta, eu văd titlul tot pe “Bernabeu”, Real s-a întărit serios în vară.

SportM: Vezi o formaţie iberică impunîndu-se şi în Liga Campionilor?
Roşu: Posibil, pentru că Spania a dat cu regularitate cel puţin finaliste în cupele europene.

SportM: Steaua a suferit două înfrîngeri în Ligă contra Sevillei. Tu cum explici?
Roşu: Diferenţa de valoare dintre fotbalul românesc şi cel spaniol nu e imensă, dar e semnificativă. Nici Sevilla nu trecea prin cea mai bună pasă, dar a revenit la viaţă pe spatele Stelei. Nici Steaua n-a jucat cine ştie ce. Prea multe frămîntări la club, e păcat…

SportM: Ai comentat meciul de pe “Sanchez Pizjuan” pentru o televiziune din Huelva. N-a fost un pic ciudat?
Roşu: Nu, de ce? Normal că oamenii îmi cunoşteau preferinţele. La sfîrşit m-au consolat, mi-au zis că le pare rău că au bătut ai lor, dar ăsta e fotbalul.

SportM: Să mai sperăm la Cupa UEFA?
Roşu: E aproape imposibil. Sincer, nu văd să îi batem nici acasă pe Slavia Praga. Iar pe “Emirates”, nu ştiu dacă putem emite pretenţii.

SportM: Steliştii şchioapătă şi în campionat…
Roşu: Nu pot decît să trag nădejde că returul va aduce forţe proaspete şi revenirea la vîrf. Dar pentru asta trebuie concentrare, efort şi transferuri.

SportM: Ai jucat alături de Lăcătuş. E el omul potrivit în Ghencea sau riscă, avînd în vedere precedentul Hagi?
Roşu: Nu cred că riscă, e luptător şi era trenul lui, nu putea să nu urce. Probabil, dacă va fi ajutat de patron, cu achiziţii, va duce Steaua acolo sus.

SportM: În şapte sezoane la “roşÃ¯Â¿Â½’albaştri”, ai luat cinci titluri şi trei Cupe. Cea mai frumoasă perioadă a carierei?
Roşu: Au fost, într-adevăr, ani frumoşi. Am şi suferit, ştii cînd mi-am rupt mîna cu Bastia? Atmosfera era incendiară, jucam în Ligă, am cucerit titluri, cupe… Dar cea mai frumoasă perioadă am petrecut-o la lotul de tineret, cînd ne-am calificat la Europeanul din ‘98.

SportM: Echipa ta de suflet te curtează din nou. Ai de gînd să revii în Ghencea?
Roşu: Mă onorează să aud că mă doreşte Steaua. Nu m-a contactat nimeni oficial, dar chiar şi aşa, ideea e interesantă. Steaua a fost, este şi va fi o mare echipă. Orice e posibil, însă o eventuală trecere a mea în Ghencea depinde de mulţi factori. În mod normal, aş vrea să rămîn la cel mai înalt nivel, în Primera Division, cît mai multă vreme.

SportM: Cînd îţi expiră contractul cu Recreativo?
Roşu: Actuala înţelegere cu ei expiră la vară. Încă n-am negociat prelungirea. Să joc nişte meciuri, să le aduc aminte ce pot, şi după aceea vom discuta.

SportM: Cît îţi propui să mai joci? Te-ar atrage şi cariera de antrenor?
Roşu: Sper să rezist cît mai mult, fotbalul e viaţa mea. În Spania am făcut şcoala de antrenori, pot antrena orice echipă, afară de cele din primele două divizii.

SportM: Ce face Laurenţiu Roşu cînd nu joacă fotbal?
Roşu: Mă relaxez în sînul familiei. Mergem la un film, la o plimbare pe plajă. E frumos la Huelva, mă simt bine. Aici sînt 25 de grade, în ţară cîte sînt?

SportM: Vreo trei.
Roşu: (rîde) Vezi ce bine e în Spania? Iar în rest, ţin legătura cu prietenii mei, Contra şi Gîlcă.

SportM: Ai crescut la Poli Iaşi. Mai eşti la curent cu starea clubului moldovean?
Roşu: Da, am citit pe internet că au probleme cu banii. Mă doare. Iaşiul merită o echipă în Liga I. Apropo, ştii de cînd n-am mai fost acolo? De zece ani!

SportM: În încheiere, un mesaj pentru suporterii naţionalei?
Roşu: Le transmit numai urări de bine şi mă bucur, alături de ei, că am revenit unde ne era locul. Sper să prindem împreună şi următorul mondial!

Stiri recente

Acțiunea “Mingi pentru suporteri” Alexandrion Group, la FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi

Acțiunea "Mingi pentru suporteri" cu ajutorul jucatorilor care au oferit mingi cu logo-ul Alexandrion Group celor din tribune a...