Te asteptam si pe retelel sociale

Liga I

EXCLUSIV/ JANOS SZEKELY: Tinta numarul unu!

Janos Szekely a debutat în prima ligă în urmă cu un an şi trei luni şi a impresionat de la primele meciuri. După 14 partide în tricoul Oţelului, Szekely a stîrnit interesul „granzilor” din Capitală. A rămas la Galaţi, dar evoluţia lui din toamna lui 2007 l-a propulsat în capul listei primelor cinci clasate din Liga I. Rapid a încercat să-l aducă în Giuleşti, dar nu s-a înţeles cu oficialii Oţelului. Pe fir au intrat Steaua, Dinamo, CFR Cluj şi Poli Timişoara, dar totul a rămas doar la stadiul de zvon. Returul sezonului 2007-2008 l-a găsit pe Janos Szekely tot la malul Dunării, dar finalul campionatului va coincide cel mai probabil cu transferul mijlocaşului la o echipă de top. Ceea ce nu ştie aproape nimeni este felul în care Szekely a fost îndepărtat de la Poli Timişoara, la vîrsta majoratului, dar şi unde vrea să ajungă în această vară unul dintre cei mai promiţători fotbalişti români ai ultimilor ani.

„A venit momentul să ajung la o echipă mare. Mă simt pregătit sută la sută să fac acest pas. Vreau şi eu în cupele europene”

SportM: Ce înseamnă pentru tine faptul că eşti cel mai ofertat jucător din liga I? Janos Szekely: Mă simt foarte bine. Înseamnă că sînt apreciat, dar, în acelaşi timp, responsabilitatea este şi mai mare. Nu mă sperie acest lucru, dimpotrivă, mă motivează mai mult.

SportM: Cum ai caracteriza acest sezon doar din punctul de vedere al lui Janos Szekely?
Szekely: A fost o continuare a începutului bun în prima ligă. Eu am ajuns în Divizia A în returul campionatului trecut. Cînd am venit la Oţelul, am început să simt şi eu că joc fotbal adevărat. Sînt mulţumit de felul în care a decurs această perioadă în prima ligă, dar recunosc că se putea şi mai bine. Dacă stau să mă gîndesc, cred că nu am dat totul. Simt că pot mai mult.

SportM: Ai ajuns cam tîrziu în Liga I, la 24 de ani. De ce crezi că nu ai făcut mai repede acest pas?
Szekely: Nu ştiu cauzele reale, dar există o posibilă explicaţie. „U” Cluj şi-a propus în ultimii ani, la fiecare început de sezon, să revină în Liga I, iar conducerea clubului refuza din start ofertele pentru jucătorii titulari. Eu am fost dorit şi de alte formaţii din primul eşalon, nu doar de Oţelul, dar mi se spunea că se ţinteşte promovarea şi nu pot să-mi dea drumul. Iarna trecută am intrat în ultimele şase luni de contract cu Universitatea, iar Galaţiul m-a putut transfera pentru o sumă foarte mică.

SportM: Ce s-a întîmplat concret la transferul tău?
Szekely: Eram în ultimele şase luni de contract şi puteam să semnez cu oricine, iar din vară plecam gratis. Mai multe nu vă pot spune, pentru că a fost o situaţie destul de delicată. M-a ajutat enorm impresarul meu, Ionel Coduban, căruia ţin să-i mulţumesc şi pe această cale.

SportM: Eşti dorit de toate echipele mari din România. Ce se va întîmpla în această vară cu tine?
Szekely: A venit momentul să ajung la o echipă mare. Mă simt pregătit sută la sută să fac acest pas. Vreau să joc şi eu în cupele europene, pentru că în acele competiţii se vede valoarea adevărată a unui jucător. Sper să nu supăr pe nimeni de la Oţelul, pentru că toată lumea de la acest club a fost alături de mine. Celor de la Galaţi le mulţumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, dar fiecare are drumul lui în viaţă, iar eu simt că a venit momentul să plec. Oricum, Oţelul va ocupa tot timpul un loc aparte în inima mea.

SportM: În ultima pauză competiţională s-a vorbit foarte mult despre un transfer de-al tău, dar acum eşti tot la Galaţi. Nu ţi-e teamă că s-ar putea repeta situaţia şi în această vară?
Szekely: Nu vreau să fiu înţeles greşit, pentru că eu nu sînt disperat să plec de la această formaţie. Nu ar fi un capăt de ţară dacă aş continua la Oţelul. Sincer, vă spun că mă aşteptam şi îmi doream şi în iarnă să ajung la un club mare, care se luptă pentru titlu. Rapid a fost cea mai serioasă echipă din acest punct de vedere. Au fost multe discuţii, dar în cele din urmă transferul nu s-a realizat. Nu ştiu ce s-a întîmplat, deci nu are sens să mă întrebaţi acest lucru.

SportM: La ce echipă ţi-ai dori să ajungi?
Szekely: Nu vreau să supăr pe nimeni. Nu sînt genul de jucător care să declare că mi-am dorit de mic să ajung la o anumită echipă, după ce semnez contractul cu respectiva formaţie. Am văzut că se practică acest lucru, dar nu va fi şi cazul meu. Eu îmi doresc un club cu ambiţii şi care să participe în viitoarea ediţie a cupelor europene. Asta e cel mai important pentru mine acum.

SportM: Cum vezi, „de afară”, lupta pentru titlu?
Szekely: S-au întrecut limitele. Sînt bani foarte mulţi la mijloc, iar declaraţiile au cam depăşit limita bunului simţ. Campionatul nostru a devenit mult mai mult decît un simplu joc, iar investiţiile sînt pe măsură. E deja o afacere prin această calificare directă în Liga Campionilor. E greu să se mai schimbe ceva. Nu mă aşteptam niciodată să se încurce CFR-ul la Mioveni. Îi va costa campionatul, pentru că doar o minune mai poate trimite titlul în Gruia.

SportM: Ai jucat la rivala CFR-ului, ce părere ai despre formaţia din Gruia, care a ajuns în cinci ani din liga a treia aproape de Champions League?
Szekely: Îi cunosc bine pe oamenii de la acest club. Sînt foarte serioşi şi pun mult suflet în tot ceea ce fac. În România sînt mulţi investitori cu averi incredibile, dar care nu bagă prea mulţi bani în fotbal. În schimb, domnul Paszkany a investit fără nici o limită, iar roadele au început să apară. Am tot respectul pentru un asemenea om.

SportM: Echipa naţională este un subiect pe care nu putem să-l evităm. Pe cînd la prima reprezentativă?
Szekely: Este o chestie foarte sensibilă pentru orice jucător. Eu sînt realist, iar şansele să prind acum naţionala sînt foarte mici, pentru că nu am participat la nici un joc din campania de calificare. Vă daţi seama că îmi doresc din toată inima să joc la un turneu final. Că va fi Euro 2008, că va fi următorul, nu contează. Depinde numai de mine. Trebuie să demonstrez pe teren că merit să fiu convocat.

SportM: Eşti născut în Timişoara, ai jucat cîteva meciuri pentru Poli în Divizia B, iar în ultimul timp s-a tot vorbit despre oferte venite din Banat pentru tine. E vreo şansă să ajungi să joci „acasă”?
Szekely: E normal să joc şi eu o dată la Poli, pentru că acolo am început fotbalul. Sincer, nu a fost nici o ofertă de la Poli în afară de cele din ziare. Cred că aş fi ştiut şi eu, dacă era ceva adevărat. Au fost doar vorbe goale, în special înainte de meciul direct. Nu ştiu ce au crezut cei de la Poli sau cei de la Steaua, pentru că au procedat la fel. Cred că s-au gîndit că o s-o las mai moale, dar s-au înşelat amarnic. Acest lucru m-a motivat şi mai mult, pentru că nu mă voi da la o parte niciodată. Vă mai spun un secret. Înainte de meciul cu Steaua, la Craiova, am făcut o ruptură fibrilară, dar am intrat pe teren cu echipa din Ghencea doar pentru a le arăta că eu nu sînt genul de fotbalist care face figuraţie. Din păcate, accidentarea mea a recidivat, iar acum sînt acasă la Timişoara şi am văzut finalul de sezon la televizor.

Cel mai important gol

Ziua de 13.10.2004 va rămîne mereu în memoria lui Janos Szekely (foto). Universitatea Cluj a primit vizita Stelei pe stadionul „Ion Moina” în şaisprezecimile Cupei României. Bucureştenii erau favoriţi în faţa divizionarei secunde, dar scorul de pe tabela de marcaj înregistrat la finalul celor 90 de minute era unul de-a dreptul şocant: U Cluj – Steaua 1-0. Singurul gol al meciului a fost marcat de un jucător necunoscut, la acea dată, Janos Szekely. „A fost cel mai important gol din cariera mea. 18.000 de spectatori au venit pe stadion să ne încurajeze la un meci înaintea căruia ne gîndeam la un singur lucru, să nu luăm multe goluri şi să ne facem de ruşine. Sincer, nu am mai trăit aşa ceva niciodată. În acel sezon se împlineau 85 de ani de la înfiinţarea clubului, iar noi am evoluat în tricouri pe care era inscripţionată cifra 85. Nu ştiu să spun ce a fost, dar eu am marcat chiar în minutul 85 singurul gol al partidei şi am eliminat Steaua. A fost o bucurie de nedescris”, îşi aminteşte Janos Szekely meciul în care a marcat un gol senzaţional în poarta Stelei.

Refuzat de Timisoara

Născut la Timişoara pe 13 mai 1983, Janos Szekely a început fotbalul, cum era normal, la juniorii lui Poli. A apucat puţinii meciuri în tricoul alb-violet în liga secundă, iar la vîrsta de 18 ani şi-a încercat norocul în Italia. „Am plecat cu domnul Claudio Zambon (n.r. – fost patron al Politehnicii Timişoara) pentru a susţine probe la Perugia şi Ancona. Am stat un an acolo, dar în 2002 s-a dat o lege conform căreia nu se putea folosi mai mult de un fotbalist extracomunitar în primul 11. M-am întors în ţară, iar la începutul anului 2003 am fost în cantonament la Sovata, cu Poli AEK Timişoara. Nu au vrut să mă legitimeze şi am ajuns, cu ajutorul unui prieten, să dau probe de joc la „U” Cluj. Am dat cîteva goluri în cîteva meciuri amicale şi i-am convins pe cei de la Universitatea că merit să fac parte din lotul acestei echipe”, explică Janos, care este nepotul Terezei Popa Szekely, triplă campioană mondială la handbal.

Citeste mai multe!