Te asteptam si pe retelel sociale

Liga I

EXCLUSIV/ IONUT POPA – Ferguson de Romania

În Anglia, un antrenor a rezistat 22 de ani pe banca lui Manchester United. E vorba, desigur, despre Sir Alex Ferguson. Să rezişti patru ani pe banca unei echipe din România, într-una dintre cele mai instabile ligi europene, e o performanţă dacă nu
comparabilă, cu siguranţă meritorie. Şi un record post-decembrist. L-a reuşit Ionuţ Popa

SportM: Domnule Popa, vă gîndeaţi acum patru ani, cînd aţi preluat-o pe Poli, că veţi rămîne atît de mult în Copou?
Ionuţ Popa: Nu, sincer nu m-am gîndit. Nu anticipam ce va fi, că voi reuşi atîtea lucruri bune şi că lumea de aici îşi va investi în continuare încrederea în mine. Faptul că am rezistat atît a depăşit toate aşteptările mele. Satisfacţia e mare.

SportM: Care este secretul longevităţii dumneavoastră la Iaşi?
Ionuţ Popa: Cred că stilul meu deschis de lucru, cinstit, harnic, atent la detalii. Deschis unor situaţii care pot să apară, cu ambiţia de a rezolva lucrurile şi de a face bine.

SportM: În aceşti patru ani, v-au mai ofertat şi alte echipe?
Ionuţ Popa: Cîteva, n-au fost prea multe, dar am vrut să duc la capăt ceea ce am început aici şi nu le-am dat curs.

SportM: Între dumneavoastră şi suporteri, respectiv oficialii clubului au existat totuşi şi tensiuni. Cum le-aţi depăşit?
Ionuţ Popa: La un moment dat, într-adevăr, au fost tensiuni, pentru că a apărut un investitor care nu avea nici o legătură cu fotbalul, care s-a lăsat influenţat de unii şi de alţii. Lucrătura pe la spate, asta a fost, că doar sîntem în România. El nu era cunoscător de fotbal, a plecat urechea la cine nu trebuia. Şi dintr-o dată antrenorul era de vină că fotbalistul dădea pasa aiurea, antrenorul era de vină că ploua… Antrenorul bun devenise rău. Au plecat de aici inflamaţii către galerie, ceea ce m-a deranjat. Dacă la început fanii au fost cu mine şi mi-au scandat numele, pe urmă s-au întors împotriva mea din cauza acelei persoane. Însă mi-am făcut treaba şi eu cred că le-am cîştigat respectul şi afecţiunea în ciuda tuturor piedicilor, naturale sau artificiale.

SportM: De ce la Iaşi se poate ca un antrenor să stea patru ani, iar în celelalte părţi nu?
Ionuţ Popa: Datorită grupului existent aici, anturajului, personalităţii mele. Toate au contribuit la această continuitate.

SportM: Ferguson are 22 de ani la Manchester. Cînd credeţi că se va ajunge ca şi la noi un antrenor să reziste atît la o formaţie?
Ionuţ Popa: Niciodată, la noi nu sînt conducătorii din Albion! Apar acum de te miri unde, în 1-2 ani încep să vorbească, se cred cei mai deştepţi. Să vă zic ceva: majoritatea conducătorilor de la noi habar n-au de fotbal! Nu vreau să dau nume. Atît spun: diletantismul la noi e profesie!

SportM: Vă prelungiţi contractul?
Ionuţ Popa: Am o clauză verbală în acest sens, mie aşa îmi place să o numesc. Omenia, buna-credinţă şi cuvîntul dat la mine sînt literă de lege, lucruri sfinte. Deci prima mea discuţie va fi cu cei de la Poli. Contractul meu se termină pe 31 iunie sau 1 iulie, ceva de genul acesta. Cu Poli voi discuta prima oară.

SportM: Dacă Poli ajunge în cupele europene, vă daţi jos mustaţa?
Ionuţ Popa: (rîde) E cam greu să renunţ la mustaţă! Într-un an, la mare, chiar am făcut-o, dar cînd am revenit acasă, nu mă mai băga nimeni în seamă, erau suspicioşi, mă tratau cu răceală, mă evitau pe stradă, de parcă eram străin. Mă întrebau cunoscuţii ce am păţit, că parcă nu mai sînt eu. Se uitau la mine ca la felul paişpe. Şi am zis că n-o s-o mai rad, că e un simbol.

SportM: Dacă v-ar oferta un club din Capitală, aţi veni în Bucureşti? Aţi lucra cu Gigi Becali, să zicem?
Ionuţ Popa: Da, pentru că în Bucureşti sînt cele mai mari cluburi, poţi aduce jucătorii pe care-i vrei. Aş lua campionatul la pas, cu echipele de acum. Becali investeşte mult, e normal să ceară mult. Eu însă consider că Steaua n-avea voie să piardă titlul, la ce lot are.

SportM: Între Dinamo, Steaua şi Rapid, ce aţi alege?
Ionuţ Popa: Steaua! Este echipa mea de suflet, ţin cu ei de la şapte ani, Steaua m-a făcut să mă intereseze fotbalul.

SportM: Ce părere aveţi despre acest final nebun de campionat? Vă aşteptaţi să piardă Steaua titlul?
Ionuţ Popa: Da, mă aşteptam. Steaua a cîştigat chinuit prea multe meciuri, trebuia să se întîmple acest deznodămînt trist. Eu am şi pronosticat că vor pierde titlul în „Groapă”.

SportM: Ce aţi simţit cînd a retrogradat UTA?
Ionuţ Popa: Ţin cu UTA şi regret ce i s-a întîmplat. Am amintiri frumoase de la campionatul petrecut în 1993 la Arad. Totuşi, UTA şi Timişoara se dau echipele Banatului, dar au investitori bucureşteni. Deci de ce să ne mire că au avut probleme?

SportM: După ce plecaţi de la Poli, ce echipe doriţi să mai antrenaţi, şi pînă la ce vîrstă?
Ionuţ Popa: În afară de UTA şi de Steaua, greu. Am acum o ofertă din Ungaria, de la Honved, care e un fel de Steaua la ei, dar să vedem, sîntem în discuţii. În Italia mi-ar plăcea, dar Coverciano scoate antrenori pe bandă rulantă, nu e loc. Cinci-şase ani mi-ar plăcea să mai antrenez. Maximum 60 de ani să mă prindă pe banca tehnică. După vîrsta aia nu cred că mai rezist.

SportM: Naţionala? V-aţi gîndit vreodata la ea?
Ionuţ Popa: Sînt alţii care se gîndesc la ea mai mult ca mine!

SportM: Mai ştiţi cînd v-aţi decis să vă faceţi antrenor?
Ionuţ Popa: Pe la 32-33 de ani. Am avut un accident la coloană, eram în Divizia B şi mă durea spatele. Şi mă întrebam ce va fi cu mine dacă nu mai joc. Am început să mă gîndesc serios la antrenorat. Apoi am ajuns „principal” la Ineu, pe care am dus-o din D în C. Aici toţi mă tratau la per tu, „Ionuţe, Ionuţe”. Am înţeles că asta îmi dăuna şi am zis: „Bă, băieţi, de azi nu mai vorbiţi cu Ionuţ, vorbiţi cu dumneavoastră”. Au fost ei cam şocaţi, dar s-au conformat, n-aveau încotro. Ca tehnician, trebuie să ai prestanţă, o autoritate formală, să te impui.

SportM: Cum vedeţi stagiunea următoare?
Ionuţ Popa: Aşa cum a arătat fotbalul în acest campionat, nu aş vrea să mai arate niciodată! Sîntem un popor fără cultură sportivă. A fost nebunie, noroi.

SportM: De care jucători de la Iaşi vom mai auzi pe viitor?
Ionuţ Popa: Cristea cred că va ajunge iar în Bucureşti, Homei e al lui Dinamo. Şi mai sînt şi alţi jucători, de 23-24 de ani, cu mare potenţial.

SportM: Pe cine aţi transfera la echipă?
Ionuţ Popa: Mi-aş dori în primul rînd doi jucători de bandă, Deac şi Szekely, apoi aş vrea un stoper ca Goian, şi în atac mi-ar plăcea să-l am pe Dănciulescu. Îmi plac aceşti băieţi.

SportM: Sînteţi cel mai amuzant antrenor din Liga I. De unde acest umor?
Ionuţ Popa: E felul meu de-a fi, mă ambiţionez să scot adevărul, mereu le spun oamenilor verde-n faţă ce am de zis, cu riscul să îi supăr. Nu sînt genul să decojesc ouăle altora. Întotdeauna mi-a plăcut francheţea, combinată cu umorul. Bunicul m-a învăţat această lecţie. Era un om special, de la el am luat şi mustaţa. Îmi zicea mereu că un om inteligent trebuie să aibă simţul umorului. Acum nu ştiu dacă sînt inteligent, dar simţul umorului cred că îl am.

SportM: Cînd vă luaţi Ferrari-ul visat?
Ionuţ Popa: Nu ştiu cînd, pentru că nu am bani momentan de aşa ceva. Mi l-aş lua, dacă ajung în Bucureşti şi o să am contract mai mare. Deocamdată, rămîn cu visul.

Citeste mai multe!