EXCLUSIV: Interviu Vlad Hagiu

Într-un moment în care echipa naţională părea să se scufunde în mediocritate, elevii lui Vlad Hagiu au acces în premieră în finala Ligii Mondiale, după ce au reuşit să ocupe locul secund în grupa preliminară de la Portugalete (Spania). Victoria de prestigiu în faţa campioanei olimpice en-titre, Croaţia, coroborată cu calificarea istorică la turneul final al Ligii Mondiale au readus naţionala de polo în prim-planul sportului românesc, un motiv de mîndrie aşadar pentru Vlad Hagiu şi elevii săi.

SportM: Pentru dumneavostră personal, calificarea în finala Ligii Mondiale a constituit o surpriză?
Vlad Hagiu: Sincer, da. Am jucat într-o grupă foarte puternică şi echipa se afla încă sub şocul rezultatului modest de la Campionatul Mondial. Nu am avut la dispoziţie nici toţi titulariii obişnuiţi şi, de aceea, performanţa este cu atît mai mare.

SportM: Avea nevoie naţionala de această performanţă pentru a ieşi din conul de umbră în care intrase în ultima perioadă?
Hagiu: Cu siguranţă, nu-i de ici de colo să învingi Croaţia, campioana olimpică en-titre. Împreună cu băieţii am reuşit să demonstrăm că nu sîntem terminaţi, cum ne credeau unii. Am şters astfel imaginea mai slabă pe care am lăsat-o la Campionatul Mondial de la Melbourne.

SportM: După acest succes atmosfera din vestiar este una euforică?
Hagiu: Sînt foarte bucuros că lucrurile au revenit la normal. Aveam puţine temeri, pentru că la un moment dat orgoliile prea mari din campionatul intern afectaseră relaţiile între unii jucători. Acum, după ce sezonul s-a încheiat, am avut timp să mă axez doar pe pregătirea tehnică a elevilor mei şi cred că acest lucru s-a observat chiar prin prisma prestaţiilor din bazin.

SportM: Aţi promovat în ultimul timp şi cîţiva tineri în prima echipă. Veţi miza în continuare pe entuziasmul lor?
Hagiu: Acesta a fost şi unul din obiectivele mele cînd am acceptat funcţia de antrenor al naţionalei. Vreau să las ceva în urmă şi pentru următorul ciclu olimpic şi cred că avem patru jucători talentaţi în actuala echipă, care vor fi titulari cerţi în următorii ani. Pe doi dintre ei, Ghiban şi Negrean, îi pot numi certitudini chiar şi pentru această generaţie.

SportM: Vă aşteptaţi şi la nişte recompense financiare pentru performanţa din Liga Mondială şi pentru eventuala calificare la Jocurile Olimpice?
Hagiu: Pe mine nu mă interesează acest aspect. Dacă cineva se va gîndi la noi, vom împărţi totul ca într-o familie, iar grosul o să-l ia băieţii, pentru că ei au dus greul.

SportM: Echipa naţională va avea un program încărcat în viitorul apropiat. Mai aveţi vacanţă în aceste condiţii?
Hagiu: Am schimbat din mers mentalitatea din România la acest capitol. Prefer să le dau mai multă libertate băieţilor în weekend, să meargă şi ei cu familia pe undeva, la munte sau la mare. Nu mai merge să aplicăm filosofia hei-rup, totul trebuie făcut cu cap.

SportM: Cum va fi în finala Ligii Mondiale de la Berlin?
Hagiu: Dacă am ajuns pînă aici, nu cred că vom mai avea emoţii. Este o calificare istorică şi nu avem ce pierde. Am convingerea că, dacă sîntem lăsaţi în pace să ne facem treaba, vom reuşi să ne calificăm şi la Beijing.

Sport Magazin numarul 70 – luni, 30 iulie 2007

Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...